Напишете дума/думи за търсене

Как да използвате прахосмукачката правилно в зависимост от повърхността

Източник: Pixabay

Правилната употреба на прахосмукачката осигурява една по-чиста и по-здравословна среда на живот, тъй като този уред предоставя най-ефективния начин за премахването на прах, акарии, някои бактерии, мъх и други форми на мръсотия.

За да използвате прахосмукачката си правилно, трябва да прикрепите към нея онази приставка, която е най-подходяща за повърхността, която следва да почистите. Например може да използвате прахосмукачка за поддръжка на мека мебел като дивани или фотьойли, както и за дезинфекция на матраци или премахване на прах от рамки за картини. За да извършите такива операции, трябва да адаптирате прахосмукачката към повърхността за почистване. Също така препоръчваме да пускате прахосмукачка чак след като приключите с останалите задачи по почистване, защото така ще бъдете спокойни, че когато приключите, сте се отървали от всички прахови частици.

Преди да включите прахосмукачката, най-напред трябва да се уверите, че повърхността за почистване, независимо дали е килим, плочки за баня или паркет в спалнята, е разчистена и че не сте забравили предмети по пода, независимо колко са малки. Ако забравите нещо паднало на пода, има опасност то да бъде засмукано и да блокира устройството. Освен това никак не е продуктивно да се навеждате, за да вземете монета или играчка всеки път, когато забележите нещо по пътя си и така да си губите времето. Още по-важно е да предприемете тази стъпка, ако в дома ви живеят деца или имате домашен любимец. Може също така да преместите малките мебели като столове или табуретки в друга стая или да ги поставите на масата, за да улесните достъпа до пода отдолу.

Как да почиствате различни повърхности?

Производителят на прахосмукачки Beko е разработил в блога си серия от инструкции, за да ви помогне да почиствате правилно с прахосмукачка всяка повърхност.

Килимът. Като стана дума за чистене с прахосмукачка, килимът получава най-голямо внимание. Това е естествено, защото текстурата му е склонна да събира прах, власинки и коса, които в дългосрочен план може да повлияят на здравето ви и най-вече на хората, чувствителни към алергени. Правилното почистване на килима е още по-важно и трябва да се извършва още по-добре тогава, когато имате деца или животни. Изберете модел прахосмукачка, оборудван със специален аксесоар за козина, в който има интегрирана турбо четка.

След като сте премахнали всички предмети от килима и сте регулирали четката, започнете да почиствате, без да бързате. Препоръчваме ви да почиствате с прахосмукачка с по-бавно темпо, за да ѝ позволите да изсмуче цялата мръсотия от килима. Преминавайте във всяка област по 3-4 пъти, за да премахнете всички власинки и боклуци. За да направите процеса дори още по-ефективен, почиствайте в две посоки - първо хоризонтално, а след това вертикално. По този начин ще сте сигурни, че сте покрили цялата повърхност.

Твърди повърхности. Почистването на плочките в кухнята, банята или коридора най-често се извършва с метла и моп, но тези средства не абсорбират целия прах, а само преместват мръсотията от едната страна на стаята на другата. Веднъж седмично е добре да използвате прахосмукачка и при тези твърди повърхности, тъй като е много по-ефективна. Ще забележите разликата както в чистотата, така и в качеството на въздуха в стаята.

Когато използвате прахосмукачка за твърди повърхности, изберете приставката без четка. Трябва да обърнете допълнително внимание на ъглите на стаята, тъй като тенденцията е там да се събира много прах и мъх.

Повърхности от дърво. При почистването на дървени повърхности най-големият риск е да ги надраскате. Уверете се, че колелцата на прахосмукачката не са уловили нищо, което може да увреди паркета или дюшемето. Както и при твърдите повърхности, използвайте приставка без четка за оптимално и безопасно почистване.

Тесни повърхности и предмети. Модерните прахосмукачки ви позволяват да почиствате много места и предмети във вашия дом. С накрайника за тясно пространство може да премахнете прах от рамките на врати, от картините, дивана и фотьойлите, дори от клавиатурата на компютъра и други мебели.

X