Напишете дума/думи за търсене

Рая Пеева рамо до рамо със Сашо

От години любимото телевизионно предаване на Рая Пеева е “Преди обед” и тя с удоволствие прекарвала времето си пред малкия екран в компанията на Александър Кадиев и Десислава Стоянова. Сега също е така с една щастлива подробност – вместо на дивана вкъщи, красивата актриса е в студиото на Би Ти Ви като водеща рамо до рамо с тях. Още ѝ е трудно да повярва, че е получила поканата и шанса да бъде лице на любимото си предаване, но пък екипът я посрещнал много топло и бързо я предразположил да се чувства “като у дома си” сред тях.

“Чувствам се чудесно благодарение на невероятния екип, който е събрал Георги Тошев, защото те ме подкрепят напълно и съм възхитена от работата им и от професионализма им. Уча се от най-добрите в този бранш. Това определено е моето предаване сред сутрешните блокове”, казва с усмивка Рая Пеева. Тъй като водещите Деси и Сашо (така ги наричат и в екипа, и зрителите) са тандем вече дълги години, Рая

имала своите притеснения

дали ще успее да се впише в колектива. Не отива обаче при напълно непознати, тъй като с Кадиев се познават от много години, снимали са заедно късометражен филм преди време, когато Пеева още дори не била студентка в НАТФИЗ, а колегата ѝ учел в академията. Сега, след като разбрали, че ще са заедно на малкия екран, и Кадиев, и Деси Стоянова успели да ѝ вдъхнат кураж и да ѝ покажат, че е добре дошла. Въпреки това Пеева все още изпитва притеснение всяка сутрин, преди да светнат камерите. 

В студиото на “Преди обед” се чувства добре, благодарение и на колегите си Деси Стоянова и Александър Кадиев.

СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ
В студиото на “Преди обед” се чувства добре, благодарение и на колегите си Деси Стоянова и Александър Кадиев. СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ

“По-скоро е вълнение и не ми пречи. Даже ми помага, защото е хубаво човек да преживява нещата, които му се случват”, казва Пеева. По думите ѝ чувството преди телевизионен ефир е различно от сценичната треска преди представление или снимачен ден в киното, но е еднакво вълнуващо.

“Все пак в театъра се репетира по три месеца преди премиера, имаш сигурни точки и опори, с които знаеш, че няма да падне нивото. А в ефира всичко се случва много бързо и има непредвидими ситуации”, обяснява Пеева.

Изисква се смелост да приемеш поканата всеки ден да си в жив ефир, но актрисата нямало как да откаже. “Такова предложение идва веднъж в живота”, смята тя. А след като започнала, популярността ѝ от всекидневната поява по Би Ти Ви рязко се увеличила. Нищо че от години Пеева се снима в киното (“Пеещите обувки”), участва в сериали (“Скъпи наследници” като радиоводеща, “Ягодова луна”, където е в ролята на журналистка), играе и в театъра. Сега обаче чрез малкия екран има

шанс да покаже коя е истинската Рая,

а не само колко добра актриса е. И все пак новата ѝ роля в телевизията не означава отказ от сцената.

“Актьорството е първата ми любов. Аз продължавам да играя и да снимам”, казва тя.

Освен всекидневните интервюта с популярни хора Пеева ще влиза в нетипични за нея роли, като да отменя известните си събеседници в битови ангажименти и отглеждането на децата им. Тя обаче няма притеснения, че може да не се справи с някоя задача. “Невинаги всичко му се получава на човек, но ще се постарая. Готиното в срещите ми с известните личности е, че повечето ги познавам. Половината ми събеседници досега са ми близки приятели, а другата половина ме познават от дете, защото баща ми и майка ми също са популярни личности (барабанистът Пейо Пеев, създател на групите “Импулс” и “Спринт”, и актрисата Красимира Демирова – б. а.). Но и с тези, с които не се познавам, веднага започваме да се държим свойски, защото заедно се предразполагаме”, казва Пеева. Гостите ѝ обаче не са само неин избор. Обсъждат се на оперативки на екипа, в които всеки предлага имена на популярни хора и се решава кои да бъдат поканени. Актрисата също е активен участник в тези предложения и обсъждания, защото познава много хора, а и живо се интересува какво се случва в столицата и страната ни.

Въпреки коронавирусната пандемия и подготовката на предаването Рая успяла да си открадне време за почивка заедно с любимия си Явор Бахаров. 

Рая Пеева с любимия си Явор Бахаров
Рая Пеева с любимия си Явор Бахаров

“Бяхме само няколко дни на морето. Миналата година прекарахме там месец и половина, тази – 6 дни. Искахме да сме си само двамата, да не сме в шумотевицата, в която предстои да сме цяла година. Имаме къща в Долна Диканя, където си бяхме с Явор и кучето ни. До язовира е много приятно – почиваме си, четем книги. Успяхме да си починем, но нямах търпение да започна да работя”, казва Пеева. 

Кучето Чийта Бий е третият член в 
семейството на Рая и Явор

и неизменен спътник в почивките им от година и половина. Рая толкова искала домашен любимец, че Явор я завел един ден при обща приятелка, която има малки кученца, и така решили да увеличат семейството с още един. Но сред всички палета не актьорите избрали любимеца си, а малката Чийта ги харесала за свои стопани. Нестандартното име идва от постановката “Най-бързият часовник във вселената”, в която Явор играе заедно със Станка Калчева, на чиято героиня кръстили кутрето. 

И с кучето Чийта Бий
И с кучето Чийта Бий

“Тя е една от любимите ми български актриси, а и като човек я обичам. В Младежкия театър сме заедно и дори имаме две общи представления, в които е в ролята на моя майка. Тя играе Чийта Бий в “Най-бързият часовник във вселената”, разказва Пеева. А кутрето с име на художествена героиня на практика сплотило още повече Рая и Явор и ги направило по-отговорни.

Малко след старта на новия телевизионен сезон за Пеева започва и театралният. Въпреки пандемичната обстановка

много ѝ се иска да види и пълни зали от сцената

на Младежкия театър, доколкото това е възможно в тази ситуация.

“Трябва да се ходи на театър и хората да не се страхуват, че ще се заразят на това свещено за мен място. В такива времена трябва да има къде хората да хранят душата си и театърът е едно от тези места. Това, че много зрители се отказват да ходят на постановки, е пагубно за нас, а в същото време кафенетата са пълни”, възмущава се актрисата. Според нея българите сме артистичен народ и ще бъде съкрушително, ако изгубим и отношението си към културата.

Съвсем скоро се очаква да излезе и нов късометражен филм, който заснела заедно с колегата си Димитър Баненкин. Лентата се казва “Дишай”.

В последните години актрисата вижда голям напредък и потенциал в кратките филми. “Късометражното кино в момента е новото кино, защото има изключително интересни попадения в този жанр. Бях жури на фестивала “Златна роза” в раздела за късометражни филми и осъзнах, че не бях гледала такива ленти отдавна. Затова мисля, че трябва да им се обърне по-специално внимание, защото жанрът е леко позабравен”, казва още тя.

За любовната й история с Явор Бахаров четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X