Напишете дума/думи за търсене

Блейзърът пак на мода, вече и от розов сатен

Носи се с едноредно или двуредно закопчаване

През 1825 г. членовете на гребния клуб към колежа “Сейнт Джон”, Кеймбридж, се появяват с нов вид връхни дрехи, които са кръстени блейзър. Според друга история първата поява на този тип сако е през 1837 г., когато капитанът на британската фрегата HMS Blazer облича моряците си с тъмносини одежди със златни копчета по повод на посещението на кралица Виктория. Тя е във възторг от визията им, а блейзърът бързо става популярен. Сега се носи като униформа в различни учебни заведения, авиокомпании, железопътни линии, банки, държавни учреждения. Но се налага и като хитова връхна дреха, тази есен присъства в колекциите на повечето водещи дизайнери.

Една от причините за популярността на блейзъра е, че може да се носи с всякакъв тип дрехи. Съчетава се с дънки, спортни панталони с кецове, с чарлстони. В същото време стои изключително елегантно, добавен към изискана вечерна рокля. Удачен избор е като допълнение в деловия аутфит. И докато навремето блейзърът е шит от плътна материя, защото е било важно да пази и от вятър, днес платовете са доста разнообразни. Има ги от фина вълна с кашмир, туид, букле, та дори и от деним, кожа и сатен.

Обичайната представа за връхната дреха е в тъмносиньо с метални копчета, но дори и това вече е останало в миналото или присъства само при униформите. Блейзърите може да са карирани или дюс в черно, сиво, кафяво, бяло, розово, червено и т.н. В зависимост от личните си предпочитания имате богат избор на видове закопчавания - едноредно, двуредно, само с едно или с три копчета. Въпреки че не е характерно за тези връхни дрехи, някои се пристягат с колан, а дължината е до талията или до средата на ханша.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X