Напишете дума/думи за търсене

Защо гъстата жлъчка е опасна

Процесът на удебеляване на жлъчката не е болест, но води до сериозни последици. Причините често са свързани с лоша диета, наследственост, висок холестерол. Ако следвате препоръките на лекарите и правилното лечение, нейният състав може да бъде подобрен, усложненията могат да бъдат предотвратени.

Секрецията на жлъчката е важна стъпка в процеса на храносмилане. Обикновено течната секреция има хомогенна консистенция. Когато попадне в червата, започва разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати. При различни заболявания или патологии възниква удебеляване, рискът от образуване на камъни и запушване на жлъчните пътища се увеличава.

Защо жлъчката става дебела?

Жлъчката е жълта или зеленикава течност, която се произвежда от черния дроб и се натрупва в жлъчния мехур. Състои се от киселини, натрий, калий и вода. Когато концентрацията се промени, започва процесът на образуване на плътна утайка или минерални соли. Ако удебеляването продължава няколко седмици или месеци, се образуват жлъчни съсиреци и камъни с различни размери.

Основните причини за появата на гъста жлъчка:

- наследствени заболявания на храносмилателната система;
- липса на физическа активност;
- наднормено тегло;
- злоупотреба с мазни и пържени храни;
- повишени нива на холестерол в кръвта;
- нарушение на хормоналните нива (менопауза, бременност);
- странични ефекти на някои лекарства (контрацептиви, диуретици).

Обикновено излишната жлъчка трябва да се преработи в киселини и да се отдели от тялото. Проблемът се появява, ако човек пие малко течности и обича протеиновите диети. Тя придружава заболявания на черния дроб, червата, панкреаса.

Когато жлъчката се сгъсти, може да се появи обструктивна жълтеница, храносмилането е нарушено. Излишъкът може да увреди панкреаса и да причини хроничен панкреатит. При тежки случаи жлъчнокаменната болест се развива с мъчителни пристъпи на болка.

Предупредителни признаци и симптоми на удебелена жлъчка

Удебеляването на жлъчката се случва постепенно, но първите нарушения лесно се подозират по характерните признаци:

- появата на горчивина в устата след хранене или усилие;
- пристъпи на гадене, запушване с жлъчка или слюнка;
- чести нарушения на изпражненията, диария;
- болки в стомаха, редуващи се със спазми;
- тежест в десния хипохондриум;
- киселини в стомаха при изхвърляне на жлъчка в хранопровода;
- оригване с горчив вкус.

Сред нестандартните симптоми на плътна жлъчка са появата на непоносим сърбеж, дразнене и лющене на кожата, поява на старчески петна върху корема. Нарушаването на функцията на червата води до хронична умора. Човек не спи добре, дразни се и е нервен без причина.

Как да разреждаме жлъчката

Ако се диагностицира гъста жлъчка, е важно да се избягва образуването на камъни. В началния етап е достатъчно да промените диетата и хранителните си навици:

- откажете се от мазни и пикантни храни;
- намалете консумацията на животински мазнини, растително масло;
- спазвайте режима на пиене (поне 2 литра чиста вода на ден).

За да се поддържа работата на жлъчния мехур, лекарите избират лекарства, които помагат за производството на ензими. Процесът на смилане на храната е лесен, без болка и неприятен вкус на горчивина. Най-ефективни са естествените лекарства. Те съдържат растителни екстракти и изсушена животинска жлъчка за облекчаване на подуване и болка.

Най-полезни за втечняване и подобряване на храносмилането

са боровинки, куркума, вратига, артишок. Но не забравяйте, че екстрактите имат холеретичен ефект, следователно те са опасни при образуването на камъни.

Предотвратяване на удебеляване на жлъчката

За здравето на жлъчния мехур е важно да избягвате стреса, да се храните правилно и да се движите повече. Лекарите препоръчват по-често ходене, плуване или танци. При изпълнение на упражнения стагнацията на жлъчката намалява и преминаването й през червата се ускорява. Усещането за тежест в страната, запек и подуване на корема изчезват.

Храненето оказва силно влияние върху плътността на жлъчката. При редки хранения тя остава в пикочния мехур, отложена под формата на соли. Диетолозите препоръчват:

- Яжте храна на пара в собствен сок, задушена с малко масло.
- Не забравяйте за течните супи от зеленчуков бульон.
- Следете нивата на холестерола си, намалете количеството преработено месо (колбаси, пушени меса).
- Избягвайте напълно алкохола, подправките и оцета.

Помнете, удебеляването на жлъчката е опасно и изисква задължително лечение.

Кои храни са нужни за здрава жлъчка?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X