Напишете дума/думи за търсене

Агата Кристи - интересният живот на Дамата на престъплението

Агата Кристи е известна като Дамата на престъплението, защото никой друг писател на криминални произведения не е постигнал нито успеха, нито популярността на този английски автор.
След Библията и произведенията на Уилям Шекспир, нейните книги са най-продаваните на планетата.

През 2013 г. нейният роман „Убийството на Роджър Акройд (Алиби)“ е избран за най-добрия криминален роман в историята от 600 писатели. Освен това нейната пиеса „Мишоловката“ се играе на сцена непрекъснато от 1952 година (до избухването на пандемията от COVID-19 през март 2020 г.), което е световен рекорд.

Какво прави Агата Кристи толкова завладяваща? Е, това е комбинация от психология и мистерия, всички обработени изящно. Кристи винаги дава на читателя инструменти за разкриване на виновника за престъпление, както и много изненади в края.

Агата Кристи е родена на 15 септември 1890 г. в Уолингфорд, Югоизточна Англия. Майка й е от ирландски произход, а баща й е роден в САЩ.

Семейството й е от средната класа, либерално и обича интелектуалните въпроси. Агата има двама братя и се радва на щастливо детство. Била убедена, че майка й Клара притежава екстрасензорни сили и психически
способности.

Нейното семейството успява да си позволи да й даде частно образование. Агата се научава да чете на четири години и скоро става ненаситна читателка. Тя била дистанцирано и самотно дете, което предпочитало интелектуалната дейност пред игрите.
Агата Кристи заявява в една от автобиографиите си, че детството й приключва на 11-годишна възраст, когато баща й умира. Това бил опустошителен удар за семейството. От този момент нататък те започнали да имат финансови проблеми. Скоро след това тя се преместила да учи в местното училище, а след това заминава да продължи с образованието си в Париж.

Раждането на Дамата на престъплението

През 1910 г. бъдещата Дама на престъплението прекарва известно време в Кайро, тъй като майка й има здравословни проблеми и климатът в този град бил по-добър за нея. Отначало контактът с Египет нямал кой знае какво въздействие върху Кристи, както няколко години по-късно.
При завръщането си в Англия тя пише първите си литературни произведения. Истината е, че тя не смятала, че това е нейното призвание и го третирала по-скоро като хоби. Въпреки това се опитвала да публикува писанията си, но не успява.

Някъде по това време тя среща Арчибалд Кристи на сватба. Той бил пилот в Кралските военновъздушни сили. Двамата се влюбили и двамата се женят скоро след това. Малко по-късно започва Първата световна война и Арчи е изпратен да се бие във Франция. Междувременно Агата Кристи кандидатства да стане медицинска сестра доброволец на фронта.

По време на работата й като доброволец, първите й романи били публикувани и започнали да достигат до широка аудитория. Няколко големи световни вестници й дават блестящи отзиви.

Странно изчезване
В края на войната Кристи се установява в Лондон и ражда дъщеря. Арчибалд обаче поисква от Агата Кристи развод, тъй като се влюбва в секретарката си. Това довело до странен епизод от живота на писателката.
Агата изчезва за една нощ. Нейната кола била намерена изоставена на самотно място и това довежда до скандал в почти глобален мащаб. Вътрешният министър на Англия, както и видни фигури, така и обществеността, започнали да я търсят.

Намират я 11 дни по-късно в малък хотел, където тя се била регистрирала, използвайки фамилното име на любовницата на съпруга си. Очевидно тя не си спомняла нищо и не знаела как е попаднала там. Въпреки това много хора, че това е съвършено измислен сценарий, който й позволява да напусне бившия си съпруг в очите на обществеността.

Важно наследство
Агата Кристи известно време е на психиатрично и психологическо лечение. Въпреки това работата и славата й продължават да растат. В края на 20-те години тя се запознава с Макс Малоуън, виден археолог, за когото се омъжва малко след това. За разлика от първия й брак, този бил стабилен и щастлив чак до смъртта й.

Нейният контакт с археологията чрез съпруга й дава нов обрат на работата на Агата Кристи. Нейните трудове започват да показват тенденция към темата за египтологията и археологическите разкопки, което е отлично допълнение към нейните книги.

През 1971 г. тя получава отличието Дама Командир, орден на Британската империя от английската кралица Елизабет II.
Агата Кристи почива на 85-годишна възраст от естествена смърт.

6 от най-мистериозните убийства в историята

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X