Напишете дума/думи за търсене

Предимства и недостатъци на вградените гардероби

Източник: Pixabay

Едно най-големите предизвикателства при обзавеждането на спалнята се оказва изборът на подходящ гардероб. И то не защото липсва разнообразие на тези мебели, напротив. Причините са тривиални и обикновено включват невъзможност да се открие гардероб, който да се впише в нестандартните на размери на стаята, или такъв, който да може да предостави достатъчно място за съхранение на всички дрехи.

Ако и вие обикаляте от дни по магазините в търсене на гардероби, но досега не сте открили нещо подходящо, предлагаме ви да обмислите идеята за покупка на вграден гардероб.

Защо да се спрете на вградени гардероби?

Оползотворяват всякакви пространства

За разлика от свободно стоящите, вградените шкафове или дрешници могат да бъдат инсталирани във всякакви пространства и да оползотворят всяко едно ъгълче, което не използвате в спалнята. Това е изключително голямо предимство особено ако размерите на спалнята са малки или стаята ви е с нестандартни форми. Този вид гардероби могат да бъдат инсталирани не само в ъгли или ниши, но и под прозорци, в пространството под скосени тавани и други места в стаята, без да заемат нито сантиметър от пространството ѝ

Допълват перфектно интериора

Едно от големите предимства на този вид вградени мебели за спалня е, че вие самите може да участвате в процеса на проектиране. Така може да проектирате гардероб, който да е в абсолютен синхрон не само със стила и цветовете на останалия интериор, но който е изработен от същите материали, от каквито са изработени и останалите мебели в спалнята.

Персонализирана вътрешна конфигурация

Друг огромен плюс на вградените гардероби е, че може сами да проектирате вътрешното им пространство така, както ви е удобно. Според това колко и какви дрехи имате, може да отделите повече място за рафтове и чекмеджета и по-малко пространство за закачалки. Или да разделите гардероба на две, ако ще го ползвате с друг човек. А може да го проектирате изцяло за връхни и официални дрехи или само за ежедневни тоалети. Може също така да да предвидите място за отделни рафтове за обувки, спални завивки или специални чекмеджета за аксесоари. Вие решавате с какво вътрешно разпределение да е гардероба така, че да ви е максимално удобен.

Разполагат с интегрирано осветление

За разлика от свободно стоящите гардероби, които не разполагат с вътрешно осветление, вградените гардероби могат да бъдат проектирани с интегрирано осветление. Така, ако търсите рано сутрин или късно вечер някоя дреха, няма да се налага да включвате осветлението в спалнята и да будите половинката си. Просто отваряте вратата на гардероба, LED осветлението в него се включва и вие без проблем откривате това, което търсите.

Разбира се, и този вид обемни мебели за спалня имат своите недостатъци, с които е добре да сте запознати, преди да вземете окончателно решение.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Неподвижност

Докато може лесно да премествате, размествате, разглобявате и вземете с вас свободностоящите гардероби в новото си жилище, това е невъзможно при вградените гардероби. Веднъж монтирани, те стават неразделна част от обзавеждането и ако напуснете жилището, ще си останат на мястото.

По-висока цена

Цената по-скоро зависи от дизайна и вложените материали в продукта, но няма как да отречем, че дори и най-скромните и с малки размери вградени гардероби се предлагат на по-високи цени в сравнение със свободно стоящите дрешници. От друга страна, по-високата цена се компенсира от изключително дългия експлоатационен живот на продукта.

По-дълго време за доставка

За разлика от свободностоящите модели, които може да закупите и да ви бъдат доставени веднага или най-късно след няколко дни, при поръчка на вграден модел ще трябва да почакате малко повече. Това се налага, тъй като от магазина трябва да изпратят вашата поръчка с индивидуалните ви изисквания до фирма производител, която след това трябва да проектира, произведе и достави отново до магазина готовия вграден гардероб.

X