Напишете дума/думи за търсене

Най-подходящите материали за детско легло

Източник: Pixabay

Като напълно пълноправни и, разбира се, най-важни членове на семейството, малчуганите имат нужда от специална грижа. Сред важните моменти е осигуряването на качествено детско легло. Наличието на този вид мебел е не просто нужно за детето, но и инвестиция в неговата безопасност.

Търговската мрежа предлага редица модели на различни брандове. Преди да се втурнете по магазините или да селектирате онлайн, е добре да сте наясно, че материалите за изработка са от огромно значение за доброто качество на детското легло. В повечето случаи заслугата за комфорта и безопасността на детето е именно тяхна.

Материали за корпуса на детското легло

Разбира се, корпусът и основата на детското легло са основополагащи. От тях зависи здравината, издръжливостта и възможността за преместване на легълцето, когато това е нужно. Един от най-предпочитаните варианти е дървото. Макар и по-скъп материал, той често е по-добър точно защото е естествен. Дървото е топъл материал и със сигурност ще допринесе и за по-приятната визия на детското легло, ако това е от значение за интериора.

Към корпуса на детското легло може да се добави и решетката. Целта на този елемент е да осигури безопасността на детето. През ранните си месеци и години на развитие детето става все по-любопитно. Решетката ще му бъде нужна, за да не изпадне от леглото. Важно е тя също да бъде от качествени материали. Много често решетката е изработена така, че да пасва на корпуса, като се прави от материала, използван за него. Важна тук е здравината и липсата на огъване.

Пластмаса

През последните десетилетия пластмасата е чест заместител на редица конструкции, които преди това са били изработвани от метал или дърво. По-лесен за третиране, този материал вече се среща често при изработката на голяма част от елементите на детското легло. Решетката, част от корпуса, облегалките, сенници, дръжки или закачалки за бебешки играчки – повечето от тях можем да намерим изработени предимно от пластмаса. Този материал осигурява гъвкавост и безопасност, осoбено в периода, през който започват да растат първите зъбки и бебето често се опитва да захапе своите играчки.

Метал

Разбира се, това е най-здравият материал, който може да се използва за направата на конструкции. Легълцето на вашето дете има нужда от такава стабилност. Въпреки това металът обикновено се използва предимно за скритите елементи на леглото. Това са различни сглобки, механизми, подвижни части и нужни за разглобяването на леглото монтажни елементи, които в повечето случаи не са видими. Идеята им е да осигурят нужната здравина на цялостната конструкция на креватчето. След това, както казахме, е ред на останалите елементи от друг тип материали – дърво и пластмаса.

Текстил

Фабрично предоставените текстилни елементи на детското креватче не са особено много. Най-често матракът и завивките си подсигурявате допълнително. В някои случаи е възможно матракът да върви в комплект с креватчето. Важно е той да бъде направен от естествени материали, които да щадят нежната бебешка кожа, да бъдат противоалергични и да носят комфорт. Важно е също да бъде лесен за почистване, тъй като това вероятно ще се налага доста често по време на употребата му.

Независимо към какъв модел детско легло се насочите, със сигурност е добре да се посъветвате със специалист или пък други родители, които вече имат практически опит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X