Напишете дума/думи за търсене

Еднолицеви или двулицеви матраци да изберем

Източник: Pixabay

Основни разлики между еднолицевите и двулицевите матраци

Ако ви предстои покупка на нов матрак, най-вероятно се питате каква е разликата между тези продукти за сън и на кой от двата вида да се спрете.

Нека видим какви са основните им разлики

Еднолицеви

Това са продукти, които можете да ползвате само от едната страна, тъй като от другата имат вградени дървени подматрачни рамки, които не могат да се махат.

Плюсове:

- Цената. Един от големите плюсове на този вид матраци е по-ниската цена, на която се предлагат.

- Могат да бъдат поставяни директно върху отвора на леглото, без да се налага да се купуват допълнителни аксесоари.

 Минуси:

- Тъй като имат вградена подматрачна рамка, не могат да се обръщат на 360 градуса, което намалява дълготрайността им до максимум 5 години.

- Могат да се ползват, единствено ако леглото, за което ги купувате, е предназначено за тях.

Двулицеви

Този вид продукти разполагат с две лица/страни. Или казано иначе, могат да се ползват и от двете страни. Обикновено двулицевите продукти имат “лятна” и “зимна” страна, като “лятната” е изработена от памук или полиестер, за да държи прохладно, а “зимната” е от вълна, за да държи по-топло. Друга особеност на този вид матраци е, че страните се различават като твърдост.

Предимства:

- Предлагат по-голям комфорт, тъй като през лятото може да ги обърнете и да спите на “лятната” и по-прохладна страна, а през зимата да спите на “зимната” и по-топла страна.

- Тъй като могат да се обръщат, имат много по-дълъг живот (между 7 и 10 години).

- По-дебели са от еднолицевите, имат повече вложки и се произвеждат от по-качествени материали.

- Подходящи са както за хора, които обичат да спят на твърди матраци, така и за тези, които предпочитат по-меките. Просто си избирате страна и спите върху нея.

Минуси:

- По-високата цена. Цените, на които се предлагат двулицевите матраци, са по-високи в сравнение с еднолицевите.

- За да ги ползвате, трябва да закупите заедно с матрака и подходящата за него подматрачна рамка.

Еднолицеви или двулицеви матраци да изберете?

Категоричен отговор на този въпрос никой не може да ви даде. Защото крайното решение взимате самите вие.

И все пак, ето кои са факторите, които най-често оказват влияние върху избора на матраци:

Вид и конструкция на леглото

Обикновено везните се накланят в полза на единия от двата вида матраци в зависимост от леглото, с което разполагате или което смятате да закупите. Защото, както споменахме, не можете да сложите еднолицев матрак върху легло, предназначено за двулицев, и обратното.

Наличен бюджет

Другият определящ фактор при избора е бюджетът, с който разполагате. Така например, ако той не е много голям, еднолицевите матраци са по-добрият вариант. Ако разполагате с малко повече средства, тогава по-доброто решение е да инвестирате в двулицев матрак.

Употреба

Следващият фактор, който може да ви насочи към по-подходящия избор, е дали ще ползвате матрака ежедневно или не. Ако ви трябва продукт, върху който ще спите всяка нощ, тогава със сигурност по-добрият избор са двулицевите варианти. Те са по-удобни, предлагат по-голям комфорт и ако ги обръщате поне два пъти годишно, ще ги използвате без проблем дълги години. Ако ви трябва матрак за леглото в стаята за гости или за вилата, тогава няма да сгрешите, ако заложите на еднолицеви матраци.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

В заключение

И двата продукта имат както своите плюсове, така и минуси. Но за да сме напълно откровени, трябва да кажем, че предимство имат двулицевите матраци пред продуктите с една страна. Това се дължи на факта, че са по-дълготрайни и предлагат по-голям комфорт на спане през различните сезони.

Обикновено продуктите от вид “еднолицеви” се предпочитат от хора, които няма да използват продукта редовно или които искат да спестят пари от покупката.

X