Напишете дума/думи за търсене

Оскар Шиндлер и списъкът, спасил 1100 живота

Несъмнено един от най-известните списъци в историята на ХХ век принадлежи на Оскар Шиндлер. Той е предприемач с добри контакти в горните етажи на правителството на нацистка Германия. Индустриалецът прави списък, който спасява 1100 евреи от изпращането им в лагерите на смъртта.

Шиндлер е германски бизнесмен и ключова фигура срещу преследването и геноцида на еврейския народ в Европа в средата на миналия век.

Ранни години
Оскар Шиндлер е роден в Судетите в немско католическо семейство на 28 април 1908 г. Баща му е предприемач на селскостопанска техника със собствена фабрика. Оскар не бил особено прилежен в училище. Избрал да не ходи в университет, а завършва бизнес колеж.
През 1928 г. той се запознава с Емили Пелцл и се съгласява да работи във фабриката на баща й. Това продължава до 30-те години, когато започва икономическата депресия, която дълбоко засяга предприятието. По същото време в Германия Националистическата социалистическа партия вече е особено популярна.

Усещайки тласъка на финансово възстановяване, Шиндлер се присъединява към пронацистката организация. Известно време се посвещава на предаването на информация на германското разузнаване. Той обаче е арестуван от чешките власти, обвинен в шпионаж и осъден на смърт. Това е по същото време, когато германската армия атакува Судетите. Заради това Шиндлер е освободен.

Втората световна война
Година по-късно Германия напада Полша и започва Втората световна война. Шиндлер се премества в Краков и започва контрабанда на продукти. Използва ги за подкуп на високопоставени германски офицери. Като награда и благодарение на контактите му в партията, нацистите му дават бивша еврейска фабрика за емайлирани изделия за производство на кухненски прибори за германската армия.

По това време фабриката има много ограничена работна сила. Преди да започне геноцидът, Ицхак Щерн - еврейски счетоводител, предлага на Шиндлер да попълни недостига на работници за фабриката от еврейската общност в Краков. В онзи момент те са най-евтината налична работна сила и предприятието увеличава служителите си от 45 на повече от 1700.

Оскар Шиндлер и еврейската общност
С нарастването на зверствата на нацистите срещу евреите Шиндлер, както и много други, променя мнението си по отношение на партията. Освен това, когато нацистите започват да превозват евреи от Краков в концентрационни лагери, много от служителите на Шиндлер, включително неговия счетоводител, са качени на влакове, които ще ги отведат на сигурна смърт.

Шиндлер обаче пристига точно навреме, за да преговаря с офицерите от СС за връщане на работниците му във фабриката. Той успява да свали работниците си от влака. Независимо от това лагерите на смъртта току-що са отворени и всички били наясно, че е въпрос на време това да се повтори.

Списъкът на Шиндлер
През 1943 г. нацистите отварят концентрационния лагер Плашов. Дотогава Шиндлер успява да задържи работниците си във фабриката и да ги държи далеч от концентрационните лагери благодарение на подкупите си. Година по-късно обаче всички евреи, без изключение, поетапно започват да се изпращат в концентрационния лагер Аушвиц.
Шиндлер поисква от партията да му позволи да премести фабриката си в Судетите, за да продължи да произвежда артикули за войната. Той получава одобрение на молбата си, но политическото ръководство му заповядва да направи списък с еврейските работници, които иска да вземе със себе си.

С помощта на Щерн Шиндлер съставя списък от 1100 евреи, считани от него за „съществени“ за фабриката да продължи производството в Судетите. Така Оскар Шиндлер успява да спаси живота на повече от хиляда еврейски работници. Днес има над 7000 техни потомци.

До края на войната Шиндлер и съпругата му са напълно разорени. Това се случва, защото те използват цялото си състояние, за да платят подкупите, които трябвало да направят, за да спасят всички тези животи. Шиндлер прекарва остатъка от живота си, живеейки от дарения, направени от тези, които е спасил. Те стават известни като Schindlerjuden (евреите на Шиндлер).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X