Напишете дума/думи за търсене

Теодора Ненова: Започнахме само със 7 деца през 2010 г., днес обучаваме 300

Интервю с основателя на Британско училище в София

- Бихте ли описали накратко историята на Британско училище в София?

- Британско училище в София се появи в отговор на все по-нарастващото търсене на качествено образование в България и по света. Освен че отговаря на най-високите образователни стандарти и предлага иновативна учебна програма, училището работи в насока на развитие на емоционалната интелигентност на децата, за да ги превърне в емпатични граждани на света. Разрастването му стана с много бързи темпове.

Историята ни е кратка, но много динамична – през 2020 година отбелязахме своята 10-годишнина. Започнахме със само седем деца в детската градина през 2010 г., но днес вече обучаваме 300 деца от 42 националности в трите ни кампуса в София и един кампус в Пловдив. Ние сме единственото международно училище в страната с филиал извън столицата.

За своята 10-годишна история Британско училище в София е постигнало изключителни успехи, акредитирано е от Министерство на образованието на Великобритания и следваме международните образователни програми на Cambridge International. Британско училище в София е акредитирано като IB училище и предлага на абитуриентите си дипломиране с една от най-престижните дипломи в света – Международен бакалауреат (International Baccalaureate).

- Г-жо Ненова, какви са предизвикателствата пред образованието в началото на 21ви век?

- Образованието днес трябва да се трансформира така, че да подготвя младите хора да посрещнат предизвикателствата на 21ви век. Училището вече не е място, в което се получават само знания, а то трябва да подпомага ученици си да придобиват умения. Това са така важните умения на 21-ви век, които работодателите търсят и изискват – умения за комуникация, за работа в екип, критично мислене и разрешаване на проблеми, финансова и дигитална грамотност, стремеж към непрекъснато учене и усъвършенстване, умения за работа в екип.

В Британско училище в София сме заложили развитието на тези умения и смятаме, че всяко дете е уникално и работим в посока на това всяко дете да получи онова, от което се нуждае и заслужава.

В унисон с идеята за развитието на уменията на 21-ви век, ние участваме в европейски проект по програма „Еразъм +“ заедно с две училища от Испания и Италия. Името на проекта е “S.C.H.O.O.L. +”, акроним на устойчиво, креативно, високотехнологично, отворено, извън рамката учене. Чрез този проект желаем да предоставим на учениците възможност да изобретят прототип на виждането си за Училище на бъдещето, да предложат промяна в учебния процес, като насочат вниманието си към трите области на училищното съдържание: визията за училищното пространство, начинът на преподаване на прeдметите и учебния план.

- Как се създава и развива международно утвърдена образователна институция в България?

- Създаването на училището за мен бе предизвикателство във всеки един аспект – духовно, емоционално, физически, но предизвикателството ми хареса. Именно това е задачата пред образованието – ние, ангажираните в този сектор трябва да вдъхновяваме учениците и техните учители да надхвърлят своите собствени граници. По отношение на развитието на учителите сме създали собствена програма от 24 обучения за всеки нов учител, който постъпи при нас и вътрешното обучение се оказа изключително необходимо и ефективно. Наред с това постоянно подобряваме нещо и въвеждаме нови и иновативни методи на обучение, фокусирани върху успеха и просперитета на нашите деца.

Смятам, че една от най-важните ни задачи, заедно с родителите, е да открием онази формула за обучение, която отключва индивидуалните заложби и талант на детето и го вдъхновява да прояви любов към ученето. Образованието, вместо да се концентрира върху стандартизирани тестове и резултатите от тях, трябва да подготви децата за живота и да насърчи у тях развитието на най-силните им страни и собствената им гениалност.

X