Напишете дума/думи за търсене

Устойчива мода - как да се грижите за природата и гардероба си

Източник: Pixabay

Вече всички знаем за вредния ефект на пластмасовите торбички и прибори за еднократна употреба върху екосистемата. Но замисляли ли сте се, че модната индустрия има също толкова пагубно влияние върху природата?

Ще се изненадате да разберете, че тя е отговорна за 20% от разхода на вода и 10% от въглеродните емисии в световен мащаб. Това е повече от всички международни полети и морски транспорт, взети заедно!

Над 60% от текстила е синтетичен, което означава, че след попадането му на сметището той не се рециклира, а продължава да се трупа. От друга страна, производството и прането на синтетични тъкани допринасят за замърсяването на водата. И като имате предвид, че текстилната индустрия създава 92 милиона тона отпадъци годишно - можете да си представите за какво количество става въпрос!

Да намалите собствения си въглероден отпечатък не е толкова трудно - ето няколко начина как да се погрижите за природата, без да жертвате стила си.

Купувайте по-малко и носете дрехите си по-дълго

Най-простото нещо, което можете да направите, но и най-ефективното. Дори и най-зелената марка използва ресурси за производство и транспорт, които оказват въздействие върху околната среда.

Заложете на функционални дрехи, които можете да носите по различни поводи, и изберате качествени материи и производители, на които може да разчитате. Инвестицията в дреха, която ще издържи повече от един сезон, винаги е добра за вас и за природата.

Проучете, преди да купите

Поинтересувайте се дали марката спазва устойчиви практики при производството на дрехите, дали притежава сертификати за въздействието върху околната среда или за хуманно отношение към животните. Сертификати като B Corp и Bluesign са знак за устойчиво производство и придържане към установени стандарти.

Не само в световен мащаб има добри практики за природосъобразни марки - един страхотен български пример за това е семейната компания “Аглика”. Те предлагат текстилни облекла, произведени по революционен метод с 0% вода, благодарение на иновативна технология на багрене. Може да ги видите в брошура кауфланд, където ще намерите и други предложения за облекла от органичен текстил, произведени без вредни химикали.

Избягвайте синтетичните тъкани

Синтетичните тъкани като акрил и полиестер се произвеждат от изкопаеми горива и не могат да бъдат рециклирани. По-добрият вариант са облекла от естествени материи като памук, бамбук, коноп, коприна, вълна - не само за природата, но и за здравето ни.

Не е задължително дрехите от устойчиви марки и качествени материи да струват повече от така наречения fast fashion. Понякога плащаме повече за имиджа, а не за качеството и природоустойчивото производство.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Пазарувайте втора ръка

Независимо дали от магазин, от приятелки, от сайтове за обяви или групи във фейсбук. Можете да намерите страхотни попадения на отлични цени и и ще дадете втори шанс на дрехи, от които някой вече се е отказал. Има достатъчно бутикови магазини, в които можете да намерите марки от висок клас, за които ще платите съвсем малка част от оригиналната цена.

А защо и не организирате размяна с приятелки - всяка има достатъчно неща в гардероба си, които вече не носи. Повод не просто да се позабавлявате заедно, но и да намерите страхотни попадения, които да обмените.

Не изхвърляйте дрехите, които вече не стават

С ниските цени на много от популярните марки, някак сме свикнали да не обръщаме внимание на продължителността на живота на дрехите. И когато някой шев се скъса или ципът се развали, просто хвърляме на боклука.

Това обаче е лоша идея по няколко причини. От една страна, в кофите за общ боклук дрехите никога няма да получат шанс за рециклиране. От друга, необходимостта от лека поправка не е причина да се откажете от дреха, която иначе няма никакви дефекти - това лесно може да бъде поправено от кварталната шивачка.

В някои магазини като H&M например можете да занесете стари и непотребни дрехи. Така вие ще получите ваучер за пазаруване, а дрехите - шанс за втори живот чрез рециклиране.

Перете дрехите си при ниска температура

Програмите за пране при висока температура не само са по-дълги и хабят повече вода и електричество, но и увреждат в по-голяма степен тъканите и причиняват преждевременното им износване.

Перете ежедневните дрехи и тъкани на 30 градуса, и запазете програмите на 60 и 90 градуса за специализирания текстил - спалното бельо, хавлиите, силно замърсен памук и други подобни.

Отделно, прането на дрехи освобождава милиони микропластмаса във водата, които в крайна сметка достигат до световния океан. Всяка година 500 000 тона микропластмаса, малки парченца пластмаса от синтетични тъкани като найлон, полиестер и вискоза, се изпускат в океана през прането.

X