Напишете дума/думи за търсене

Д-р Анатолий Дуковски, АГ специалист в УМБАЛ „Софиямед“: Селенът e важен за нормалното протичане на бременността

Д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог в УМБАЛ „Софиямед“

Допълнителният прием на витамини и микроелементи през всички сезони се препоръчва от повечето специалисти, когато не можем да си осигурим достатъчно разнообразно и богато меню, чрез което организмът ни да ги набавя. Приемът им от страна на бременните, както и от дами, планиращи бременност, е още по-важен, казва д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог с близо 40 г. опит и част от екипа на отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“. Сред една от ценните добавки в поливитаминния комплекс, които бременните трябва да приемат, е селенът. Д-р Дуковски изследва неговите ефекти както върху протичането на бременността, така и върху хода на раждането и здравословното състояние на бебето след раждането.

„Според проучване в Обединеното кралство ниските селенови нива при бременни жени е свързано по-често с развитието на прееклампсия. При жени, чийто бременности завършват със спонтанен аборт, е изследвано, че в първото тримесечие серумните селенови концентрации са значително по-ниски в сравнение с жени, които имат успешна ранна бременност. Всъщност основният патогенетичен механизъм, по който селенът благоприятно повлиява развитието на бременността, е антиоксидантният ефект.

Както е известно съществуват множество антиоксиданти – Vit. A, Vit. E, фолиева киселина. Селенът обаче е Ко-ензим на ензима глутамат пероксидаза, който на практика е основниятт ензим на цялата антиоксидантна система на човешката клетка. Каталитичния център на глутатион-пероксидазата съдържа четири атома селен - какъв по-важен факт от този за важността на микроелемента в цялостния антиоксидантен механизъм на клетката. Това е особено важно в процеса на ембриогенеза и нарастване на плода. Метафорично казано, селенът създава „екологически” чиста среда за развитието на плода“, коментира д-р Дуковски.

За протичането на успешна бременност с нормално развитие и раждане на здраво дете специалитът казва, че трябва да бъдат изпълнени следните три условия:

1. Развитието на ранната бременност (да се разбира до 14 г.с.) да става в условията на достатъчен по количество и качество хормонален контрол.

2. Развитието на бременността от най-ранната й фаза до края да става в условията на антиоксидантен ефект.

3. Нарастването (уголемяването) на бременната матка да става безболезнено.

Ако е изпълнено това триединство, успехът на бременността е сигурен. Ако не е изпълнено едно или повече от тези условия, неизбежно следват усложнения. Най-голямото предизвикателство пред клинициста или АГ специалиста, проследяващ бременността, е да разбере кое от споменатите условия потенциално не може да бъде изпълнено и да се намеси така, че да коригира адекватно тази невъзможност. Това означава да приложи лечение за корекция на първото условие, на второто или третото; за едновременно две условия, и, ако е нужно, и за трите едновременно.

„Гениално създадена от Твореца нормална физиология на бременността на практика изпълнява и трите условия“, казва д-р Дуковски и обръща внимание, че изследвания показват, че селеновите нива са по-ниски сред преждевременно родени в сравнение с терминно родени деца.

„За нормалното протичане на бременност и за изпълнение на трите условия съветвам моите пациентки да извършват редовно консултация при избрания от тях акушер-гинеколог, провеждане на лабораторни изследвания, да се обръща внимание и на най-дребния симптом, да се полагат усилия за установяване причините за него и да се назначи правилно лечение, ако такова е необходимо. Нужно е и да се правят специализирани изследвания като биохимичен скрининг и/или генетични тестове, серийни ултразвукови прегледи, имащи за цел установяването на феталната анатомия и благополучие, психоемоционална профилактика и обсъждане между бременната и лекаря за предстоящия метод на раждане“, казва д-р Дуковски.

Д-р Дуковски е дългогодишен главен асистент в Университетска болница "Майчин дом" и медицински управител на частен акушеро-гинекологичен център.Част е от екипа на УМБАЛ "Софиямед" от края на 2020 г.

Завършва МУ ПЛЕВЕН през 1982 г. Придобива специалност по акушерство и гинекология през 1986 г. От 1983 до 2020 работи в МАЙЧИН ДОМ в Отделение по Патологична бременност и родилна зала. От края на 2020 г. е част от Отделението по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Софиямед“.

Д-р Анатолий Дуковски e aвтор на над 80 научни публикации у нас и в чужбина. Автор на две монографии по ултразвукова диагностика - Ултразвукова диагностика в акушерството, издадена 1994 година и Ултразвукова диагностика в гинекологията от 1999 г.

Редовен член на ISUOG - световна асоциация по ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията от 2003 година.

Завършва курс на СЗО на тема Инфертилитет през 1991 г.(невъзможност на жената да износи своята бременност успешно до края й).

Професионалните му интереси са в областта на причините за спонтанните аборти и преждевременни раждания и лечението на гинекологични заболявания.

Участва в множество международни и регионални специализирани конкреси в областта на акушерството и гинекологията.

X