Напишете дума/думи за търсене

Ясни са фаворитите за наградите Оскар през 2022 г.

Източник: Pixabay

Въпреки че 2021 година все още не е съвсем приключила, все по-често  светът се оглежда към най-очакваните събития за идната календарна година. А по традиция това означава, че в първите месеци на 2022-а ще имаме възможност да избираме най-знаменитите събития, да отличаваме най-заслужилите звезди и да раздаваме безброй награди във всякакви обществени категории. В това число не може да не отбележим най-чаканата вечер за всички любители на едно от най-изящните и популярни изкуства на нашето време – киното. Точно така, говорим именно за Оскарите, които са насрочени за 27 март догодина. Въпреки че има над половин година дотогава, специалистите вече задават своите фаворити в различните категории, а ние ще синтезираме за вас претендентите в някои от важните категории в следващите редове.

1. Категория за най-добър филм

Тук критиците вече си имат един фаворит в лицето на британско-ирландската продукция „Белфаст“, която направи силно впечатление през настоящата година, не на последно място и заради музикалното си оформление, дело на Ван Морисън. Потенциални конкуренти на островния филм може да бъдат продукциите „The Power of the Dog”, както „Dune”, макар че последният все още чака своята премиера. Челната петица на фаворитите може да се допълни с „Nightmare Alley” и „House of Gucci”.

2. Категория за най-добър актьор

Това е една от най-интересните категории за всички почитатели на филмовото и актьорско изкуство, въпреки че номинациите и печелившите често предизвикват недоволство и дебати. Тук специалистите като че ли се обединяват около избора на Уил Смит за главната му роля във филма „King Richard”. Конкуренцията обаче се очаква да е свирепа, след като към наградата посяга Бенедикт Къмбербач във връзка с ролята му във вече споменатия „The Power of the Dog”, както и Питър Диклидж, участващ във филма „Cyrano”. Адам Драйвър и Дензел Уошингтън завършват челната петица на фаворитите на експертите в тази категория, като може да научите още за шансовете на изброените звезди в ревюто с изчерпателна информация за Bet365  и предлаганите бонуси.

3. Категория за най-добра актриса

Преминаваме и към представителките на нежния пол, където критиците отново си имат ранен фаворит за големия приз – Кристен Стюърт за вдъхновяващата й роля във филма „Spencer”. Конкуренцията на Джесика Частейн във връзка с участието й във филма „The Eyes of Tammy Faye” обаче не бива да бъде пренебрегвана. Франсис Макдорманд от филма „The Tragedy of Macbeth” завършва челната тройка на ранните фаворитки на Оскарите. През тази година обаче и световноизвестната попдива Лейди Гага дебне за звездния си миг в киното, след като записа участие в “The House of Gucci”.

4. Категория за най-добър режисьор

Стигаме и до черешката на тортата в нашата класация. Режисьорската дейност винаги има специално място в изграждането на един завършен филм, а Джейн Кампион като че ли има леко предимство в надпреварата пред своите колеги, режисирайки „The Power of the Dog”. Пол Андерсон ("Licorice Pizza") и небезизвестният Гийермо дел Торо ("Nightmare Alley") също ще се надяват, че техните усилия може да има донесат тази толкова чакана награда. Топ 5 в тази категория оформят Ридли Скот ("House of Gucci") и Кенет Бранаг ("Белфаст"). 

X