Напишете дума/думи за търсене

Сиена - да скочим право в сърцето на Италия (галерия)

За втори път ни гостуват нашите приятели Виктория Крумова и Петър Тодоров, които са страстни пътешественици и стопани на чудно красивия сайт Sunrising Life. Вики отново ни повежда с думи, а Петър - с красиви гледки, този път към Сиена.

Винаги, когато посещавам Италия, виждам по нещо ново и красиво. Италия може всеки път да ме впечатлява, независимо дали съм на непосещавано място или за порeден път разглеждам някоя от забележителностите, които вече съм виждала. Този път ще ви разкажа малко за Сиена. Посетихме я през месец ноември, но времето беше изключително приятно за разходка, защото нямаше туристи и можехме да се насладим изцяло на красивите места, които видяхме. Определено предпочитаме да посещаваме топ туристическите дестинации извън туристическия сезон, когато има толкова много хора, че не можеш да се разминеш.

Къде се намира Сиена?

Сиена е град в централна Италия. Той е главен административен център на едноименната провинция в Тоскана и разположен на юг от Флоренция. Историческият център на Сиена е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Накратко за историята на града

Нямам намерение да ви отегчавам с история, затова съвсем накратко ще спомена някои основни нещица в исторически аспект. В далечното минало град Сиена е бил римска колония, който през 9-11 век е бил град със самостоятелно управление. През 13-15 век започва бурното развитие на търговията и банковото дело. В годините се водят множество битки с Флоренция. През 1555 година биват завоювани от Флоренция. В края на 16 век Сиена става част от херцогството и официално губи своята автономия.

Интересни факти за Сиена

Първата банка в света се намира именно в италианския град Сиена – Monte dei Paschi di Siena. Основният мотив за създаването й бил да подпомага нуждаещите се лица при минимални (символични) лихви. Банката се слави със своята повече от 500-годишна история и датира от 1472 година, когато е учредена чрез решение на Генералния съвет на Рeпубликата. Към днешна дата банката има повече от 1900 клона в Италия.

Едно от най-старите конни състезания в света, наречено Палио ди Сиена, се провежда именно там. То е състезание с 800 годишна традиция, което се провежда два пъти в годината – на 2 юли и на 16 август. Палио се органзира от 17-те градски района, които пазят жива 8-вековната традиция. Всеки район има емблема, знаме и костюми. Самото състезание е с продължителност 90 минути и в него взимат участие само десет ездача. Площадът се покрива с пясък за състезанието. Организацията за събитието започва месеци преди него, а по време на самото състезание градът събира посетители от цял свят. Събитието е много зрелищно и вълнуващо.

Няколко забележителнсти в Сиена

В центъра на Сиена се намират и две от емблемите на града, а именно Площадът Пиаца дел Кампо и Палацо Публико.

Площадът Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo)

Несъмнено площадът в центъра на града Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo) е един от най-красивите площади. Той е символа на града и почти всички централни улици водят именно до там. Градът е издигнат върху три хълма – Кастеларе, Сан Мартино и Камола, а площадът е там, където те се съединяват. Площадът е с червени павета, които са слагани през далечната 1349 година. В единия му край се намира Фонтана на радостта (мраморния фонтан Гая), който е създаден при изграждането на първия водопровод в града.

Именно на площада Пиаца дел Кампо започва Палио и Сиена.

Палацо Публико (Palazzo Pubblico)

Той е разположен на Пиаца дел Кампо и е изключително внушителна по размерите си. Първият етаж на двореца е от камък, а следващите са построени с тухли, което се дължи на различните периоди на строеж.

Друга голяма забележителност е

Катедралата в Сиена

Тя е разположена на площада Пиаца дел Кампо. Голяма част от туристите идват в града именно, за да видят този площад, който определено изненадва с величествената катедрала, която се разполага на него. Тя е построена през 13 век. Тъй като е строена на различни етапи, се явява прекрасен пример за съвместяване на класическа, романска и готическа архитектура.

В случай, че разполагате с повече време, има толкова много неща, които можете да видите в Сиена. Предвидете си поне два дни, за да имате възможност да разгледате и обиколите забележителностите на града като – Торе дел Манджа, Баптистерията на Сиена, Палацо Салимбени, базиликите Санта Мария деи Серви и Сан Доменико и други. Имайте предвид, че в старинната част на града не се допускат автомобили, но има достатъчно места за паркиране извън нея. Самият център на стария град се достига обикновено пеша, но е изключително приятно да се разходиш из италианските улички и да усетиш духа на Италия, който несъмнено витае навсякъде.

Какво да посетите около Сиена?

Със сигурност ако имате време трябва да се отбиете до Флоренция. Там определено има какво да се види и къде да се отиде. По-мали градове в Тоскана, които можете да разгледате са Арецо и Ливорно, както и Пиза. Навсякъде можете да видите изключително красиви местенца и паметници на културата, запазени от много столетия назад до днес.

Като цяло в Италия са събрани толкова много култура и изкуство, че не е случаен фактът, че всеки посетил тази страна поне веднъж си остава влюбен в нея за цял живот. Страната на виното, вкусната храна, изкуството и любовта.

За още пътеписи и вдъхновяваща красота посетете http://sunrisinglife.com/, както и страничката на Вики и Петър във Facebook

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X