Напишете дума/думи за търсене

Най-честите очни заболявания при деца и техните решения

 д-р Мюрювет Айтен Тюзюналп

Очните проблеми при децата често са вродени, но могат да се появят и в резултат на злополуки или травми. Първият преглед на зрението при деца се прави, когато бебето започне да движи очите си – на три месеца. Ако лекарят подозира проблем, може да препоръча посещение при детски офталмолог. Той може да направи подробни изследвания за установяване на всяко очно състояние и да предприеме най-добрите възможни стъпки за правилното лечение на детето. Офталмологът д-р Мюрювет Айтен Тюзюналп, която е част от медицинския екип на болница ACIBADEM Altunizade в Турция, има над 20 години опит в лечението на очни заболявания при деца. Тя разказва за най-честите проблеми, които открива при децата, както и съвременните методи, които прилага за успешното решаване на сложни случаи.

- Д-р Тюзюналп, кои са най-често срещаните зрителни проблеми, които диагностицирате при децата?

- Най-честите очни заболявания, които диагностицираме при децата, са рефракционните проблеми. Има обаче и други ситуации, при които е нужно носенето на очила за подобряване на зрението.

- Каква е причината за рефракционните проблеми?

- Те обикновено са вродени, но има случаи, при които се появяват по-късно в живота на детето.

- Кога трябва да се направи първият очен преглед на детето?

- Първият преглед трябва да е преди навършването на една година. Ние, офталмолозите, правим определени измервания и, ако забележим дадени проблеми със зрението, продължаваме с изследванията. Ако открием сериозен проблем преди детето да навърши годинка, то трябва да носи очила преди тригодишна възраст. Често диагностицираме проблеми със зрението, мързеливо око или страбизъм, и при всеки случай преценяваме дали детето ще се нуждае от очила. В зависимост от ситуацията оценяваме бъдещото развитие и определяме действията си стъпка по стъпка, за да разрешим проблема или да подобрим зрението. Бебето се преглежда през шест месеца и в зависимост от диоптъра решаваме дали са необходими очила от 2-годишна възраст или по-късно. Ако проблемът е много сериозен, може да препоръчаме слагане на очила преди едногодишна възраст. Решението зависи от резултатите от измерванията: можем да използваме капки за разширяване на зениците и да направим по-подробни изследвания. Продължаваме наблюдението над детето и ако се наложи да назначим очила, правим измервания веднъж на всеки шест месеца. Така че децата с диагностицирани проблеми може да започнат да носят очила преди тригодишна възраст. Такъв е случаят с рефракционните проблеми. При други проблеми като нистагъм (движение на очните ябълки) или страбизъм преди едногодишна възраст, графикът на проследяване е различен. Ако едно дете има страбизъм преди да навърши годинка, това обикновено е вроден проблем, така че ние правим измервания и ако няма проблеми на рефракцията, правим операция, когато детето е на една година. Ако няма страбизъм, но има рефракционни проблеми, медицинските измервания се различават в различните случаи: ако засягат и двете очи, може да изчакаме малко. Ако има големи разлики между двете очи, тогава може да препоръчаме очила или контактни лещи за мързеливото око. Можем също така да препоръчаме носенето на лепенка (за закриване на нормалното око). Всяко лечение е индивидуално, според случая.

- Доколко е важно тези мерки да се вземат навреме и какви са рисковете при отлагане на консултацията след едногодишна възраст?

- Всяко дете трябва да бъде прегледано преди навършването на годинка, тъй като проблемите трябва да се наблюдават внимателно. Ако детето стигне до лекар късно, на три или пет години, ситуацията е по-сложна. Очила или лепенка може да не са достатъчни. Всичко зависи от сложността на случая. Например, ако детето има далекогледство, знаем, че то ще получи страбизъм на три години или дори по-рано. Но ако сложи очила навреме, няма да се стигне до страбизъм или мързеливо око. Така че навременната диагностика е много важна за всеки очен проблем при децата.

- Как извършвате прегледите при деца до едногодишна възраст?

- Бебетата трябва да минат първи преглед на тримесечна възраст, когато започват да следят обекти с очи. Първият преглед на три месеца е важен за установяване наличието на вроден проблем (катаракта, глаукома, проблем с клепачите, страбизъм). На тримесечна възраст можем да направим измервания без дилатация. Първите измервания ни насочват към по-нататъшно поведение. Ако подозирам проблем, тогава ще пристъпя към разширяване на зениците. С тази процедура можем да прегледаме ретината и да направим измервания със специалното оборудване за бебета, с което разполагаме в ACIBADEM. Според случая можем да преминем към по-подробни изследвания. Апаратурата е различна от тази, която се използва при възрастни и позволява да се правят измервания при бебета. Много, много рядко, правим прегледите под упойка. В някои по-сериозни случаи имаме нужда от по-детайлни изследвания като електроретинография (ЕРГ) или ЗЕП/VEP (оценка на цялата зрителна система), електрофизиологични измервания. Използваме ги, ако детето не може да ни проследи с поглед, ако има нистагъм или забележим проблем с очните дъна.

- Доколко е от значение прегледът да се извърши от детски офталмолог?

- Всеки офталмолог може да прегледа дете, но често е необходим експерт с опит в лечението на деца. Например, 3 диоптъра далекогледство може да са много за възрастен, но за тримесечно бебе може да не са от значение. Децата растат и тази стойност може да намалее с времето. Например, 6 диоптъра при тримесечно дете може да сочат проблем, така че ние бихме го наблюдавали в продължение на година. Ако след това установим, че стойността е паднала до 3, значи зрението се нормализира. Проследяването се различава от това при възрастни.

- Какъв е рискът, ако човек не се намеси, в случай че едното око е здраво, а другото има проблем? Има ли риск от загуба на зрението?

- Развитието на зрението се простира в период от над 8, понякога дори 10-годишна възраст. Ако има рефракционни проблеми преди тази възраст се използват очила, контактни лещи, лепенки, и проблемите могат да се разрешат успешно. След 8-10-годишна възраст обаче нищо не може да се направи. Нелекуваното навреме мързеливо око ще остане такова за цял живот: състоянието не се влошава, но не се и подобрява.

- Какво можете да ни кажете за недоносените бебета? Имат ли те нужда от специални грижи, за да бъде зрението им добро?

- Разбира се. Тук имаме специално отделение за грижи за недоносени бебета – наблюдаваме ги отблизо. Обикновено растежът на съдовете на ретината се развива до 40-ата седмица от бременността. Ако детето е родено преждевременно, особено преди 28-ата седмица, развитието на тези съдове спира. Така че ние трябва да наблюдаваме ситуацията, за да не страда зрението на тези бебета. Могат обаче да възникнат опасни ситуации, които да засегнат очите, като кръвоизлив или недостатъчно снабдяване с кислород – те изискват интервенции. Можем да направим интравитреални инжекции или лазерна терапия, за да спрем преждевременната ретинопатия. Но в дългосрочен план съществува риск тези деца да имат тежко късогледство, страбизъм, ниска зрителна острота, така че те имат нужда от наблюдение и оценка. Сред малките пациенти имаме също преждевременно родени бебета със 7 или 8 диоптъра, с астигматизъм (когато правим лазерна терапия при недоносени бебета, анатомията на окото може да се промени). Така че трябва да ги преглеждаме периодично и да предлагаме решения за подобряване на зрението, засегнато от преждевременното раждане.

- Диагностицирате ли и глаукома при деца? Какви са причините?

- Глаукомата при децата е вродена и възниква поради проблеми в развитието на предния сегмент на окото. Тези деца се оценяват и наблюдават. Ако проблемът е много сериозен, препоръчвам операция, която се прави от хирурзи, специализирани в този тип проблеми. Аз оперирам страбизъм, нистагъм, вродена катаракта, и се занимавам с лечение и наблюдение на деца с такива проблеми.

- Сблъсквате ли се със случаи на деца със зрителни проблеми заради инциденти?

- Срещаме случаи на очна парализа след травма, тези деца развиват страбизъм. Изчакваме известно време, правим магнитен резонанс, децата могат да бъдат прегледани от невролог или неврохирург, и ако състоянието не се подобрява, правим операция. Също така децата, които претърпяват различни наранявания, могат да получат катаракта след няколко месеца, дори ако не развият кривогледство. Те имат нужда от операция, лепенка за мързеливо око, бифокални лещи – в зависимост от случая.

- Бихте ли споделили някои забележителни случаи, особени ситуации, с които сте се справяли в кариерата си?

- Например, особена ситуация е парализата на третия нерв – тези деца не могат да движат очите си, клепачите може също да са засегнати, и децата имат нужда от поне три операции само за страбизма. Необходима е обаче и операция на клепача. Успявали сме да се справим със сериозни случаи. Има също така случаи на парализа, при които очите не могат да се движат нагоре и малкият пациент се нуждае от операция и на двете очи.

- Имате ли случаи на деца с рак като ретинобластома?

- Имаме немалко онкологични случаи. В някои от тях работим с неврохирурга д-р Мемет Йозек. Също така наблюдаваме деца, които в някои случаи имат очни проблеми след неврохирургични интервенции. Има сериозни случаи, по които работим заедно с детски невролози и неврохирурзи.

- Може ли окото да регенерира?

- Ние се раждаме с генетично предразположение към определени проблеми. Окото се ражда с далекогледство от 3-4 диоптъра. С времето то се настройва до 0, в противен случай по-късно може да са необходими очила. Това е нашето физиологично развитие. Но ако се появи късогледство, окото се променя, и това е необратим процес.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

X