Напишете дума/думи за търсене

Симптоми, които може да са признак за рак при децата

Според данните на GLOBOCAN, само през 2018 г. 272 603 деца в цял свят са били диагностицирани с рак. Левкемията е най-разпространеният вид рак в детска възраст, следван от тумори на централната нервна система и лимфоми. Въпреки че тези цифри са ниски в сравнение със случаите на онкологични диагнози при възрастни, ракът заема важно място сред причините за детска смъртност. Рано поставената диагноза е от ключово значение за лечението и преживяемостта при ракови заболявания в детска възраст, казва специалистът по детска онкология и хематология проф. д-р Дженгиз Джанполат от болници Acibadem в Турция. Затова и родителите, и лекарите трябва да бъдат по-внимателни при възникване на определени симптоми, които в някои случаи могат да бъдат признаци на онкологично заболяване, посочва специалистът и изброява основните от тях.

1) Блед тен на лицето и синини/кръвоизливи

Бледа кожа при дете може да бъде признак на анемия. Упорити синини и кръвоизливи също са обезпокоителни. Костномозъчна недостатъчност се наблюдава при левкемия или рак с метастази в костния мозък (особено левкемия, лимфом и невробластом). Това състояние засяга не само червените кръвни клетки и тромбоцитите (кръвни клетки, които предотвратяват кръвоизливи), но също и броя на много имунни клетки. В такъв случай, пациентите изглеждат бледи, имат ниска физическа издръжливост и се чувстват уморени поради ниските нива на червени кръвни клетки. Синини се появяват предимно в краката и ръцете. Синините по горната част на краката трябва да предизвикат по-голямо подозрение, ако не са причинени от травма и продължават дълго време. Освен това, може да се наблюдава по-често кървене от носа и венците. Макар и рядко, наред с неврологичните находки може да възникне мозъчен кръвоизлив.

2) Продължително висока температура, нощно изпотяване, отслабване (В симптоми)

Повишената температура при децата обикновено се дължи на инфекция, но ако продължи повече от 2 седмици може да се наложат допълнителни изследвания. Ако не може да се открие причина за температурата, детето не се повлиява от антибиотично лечение, има прекомерно нощно изпотяване и загуба на тегло, трябва да се има предвид вероятността за развитие на лимфом – вид рак в детска възраст. Други видове рак, които понякога метастазират в костния мозък, също могат да причинят повишена температура чрез намаляване броя на неутрофилите – едни от първичните имунни клетки в организма.

3) Болка в костите/ставите

Левкемиите, раковите заболявания с метастази в костния мозък, туморите на централната нервна система (особено гърба) и първичният рак на костите могат да причинят костна болка. Това може да доведе дори до загуба на мускулна сила и затруднено ходене. Затова са необходими допълнителни изследвания, ако костната болка продължава повече от 2 седмици, събужда пациента през нощта, придружена е от температура и неврологични признаци, и не се повлиява от болкоуспокояващи

4) Неизяснени неврологични симптоми

Докато туморите на централната нервна система обикновено причиняват неврологични симптоми, туморите на меките тъкани могат да засегнат сензорни органи или нерви, в зависимост от това в коя част от тялото се намират. Най-честите неврологични симптоми са главоболие и проблеми със зрението. На главоболието трябва да се гледа сериозно, особено ако детето се буди с него или възниква рано сутрин, или ако е придружено с повръщане на фонтан, както и ако се влошава в легнало положение. Бързо увеличаване на обиколката на главата и разширяване на кръвоносните съдове на скалпа също са признаци за повишено вътречерепно налягане. Нарушена походка, дисбаланс и промяна в зрението и/или слуха са други потенциални симптоми. Освен това промените в поведението, промени в настроението и неочакван спад в успеваемостта в училище могат да бъдат сигнал за мозъчни тумори

5) Увеличени лимфни възли

Увеличените лимфни възли в областта на шията и подмишницата са често срещани доброкачествени състояния, вследствие от прекарани вирусни или бактериални инфекции. Те се връщат до обичайните си размери с подходящо лечение или след справяне с основната инфекция. Подозрение трябва да събужда лимфен възел, който не намалява размера си въпреки проведеното правилно лечение. Ако пациентът има и съпътстващи симптоми от В групата или диаметърът на лимфния възел е над 2 см, или ако възелът е твърд и прилепва към околните тъкани, то най-вероятно става въпрос за злокачествен процес.

6) Необясними бучки и отоци

При наличие на бучка при дете, вероятността от злокачествено заболяване е доста висока. Местоположението и размера на бучката могат да ни дадат информация за произхода ѝ. Бучка може да се появи на лицето, гръдния кош или тестисите. Агресивна лезия на лицето, която причинява неврологични проблеми, може да произхожда от саркома, левкемия или лимфен възел. Въпреки че масите на гръдния кош (медиастинум) обикновено са вследствие от белодробно възпаление, те са тревожни състояния. Възможно е да става въпрос за лимфом, левкемия или всякаква маса, произхождаща от неврална тъкан. В допълнение, такива маси могат да причинят определени симптоми, като диспнея, кашлица или дрезгавост.

Основният признак на нефробластом (тумор на Вилмс), най-често срещаният бъбречен тумор при деца, обикновено е маса в областта на корема, която може да се напипа. Туморът на Вилмс може да бъде съпроводен с хипертония и хематурия (кръв в урината). Когато се установи коремна лезия, трябва да се има предвид вероятността за невробластом (70% от тях са разположени в корема), което е друг често срещан солиден рак при деца. Осезаемата коремна маса може да бъде придружена с болка в корема, повръщане и промени в навиците на червата. Осезаемите маси в тестисите също налагат допълнителни изследвания при момчетата.

Ако забележите някои от посочените признаци при вашето дете, обърнете се към педиатър незабавно, съветва проф. Дженгиз Джанполат. Преди няколко десетилетия, само 2 от 10 деца имаха шанса да оцелеят след диагноза рак. Днес, благодарение на съвременните технологии, натрупаната медицинска експертиза и научни изследвания, над 80% от случаите на рак в детска възраст са лечими. Постоянно се откриват нови методи за лечение, които увеличават шанса за възстановяване от рак и особено от левкемия. Значително допринася и опитът на лекарите, съчетан с най-съвременните технологии, налични в детските онкологични отделения на Acibadem.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

X