Напишете дума/думи за търсене

Каскадният ефект – как променя живота

Корените на Каскадния ефект идват от медицината. Той се отнася до верига от диагностични или терапевтични събития, обикновено предизвикани от безпокойството на лекаря или пациента. В крайна сметка те имат отрицателен ефект върху пациента.

При тези обстоятелства или пациентът, или медицинският специалист имат неоснователни страхове. Това води до това лекарят да постави низ от диагнози и след това да назначи върволица от лечения.
Въпреки това, тъй като няма валидна основа за това, пациентът в крайна сметка е наранен. Това е известно като каскаден ефект.

Сега обаче каскадният ефект също се смята за релевантен в ежедневието. В тази реалност той следва абсолютно същата логика. Мисъл, чувство или вяра с малко основание отприщва поредица от събития. Така получавате представа за добрите и лошите ивици в живота си.

„Шансът е дума, лишена от смисъл; нищо не може да съществува без причина. "
-Волтер-

Каскадният ефект в ежедневието
Както в областта на медицината, така и в ежедневието, каскадният ефект възниква от ситуация, коятов даден момент е неразбираема. Освен това поражда безпокойство и страх. Той включва следното:

• Желание да се направи нещо, за да се поправи ситуацията.
• Това започва верига от събития.
• Възникват последствия, които водят до нови притеснения и нови вериги от събития.
• Постепенно поради тези събития възникват отрицателни ефекти. Те могат да се пренесат и върху други хора.

Да речем, че смятате, че партньорът ви може да се изкуши да изневери, защото връзката ви не е идеална. Подозрението ви поставя нащрек. Следователно сте мотивирани да разследвате допълнително. Започвате да откривате „улики“ за евентуална изневяра на партньора си.

Впервате поглед н тякой общ ваш познат, който винаги подкорово сте възприемали като заплаха. Ако въпросният човек наистина е привлекателен, тогава ще мислите, че без съмнение вашата половинка също ще го възприема като съблазнителен. От този момент нататък ще се опитвате да бъдете наоколо, когато вашият партньор срещне този друг човек. Любимият ви обаче забелязва това и това ги дразни. Независимо, че вие сте причина за това дразнение, вие разглеждате тази негова реакзия като допълнително уличаващо „доказателство”. Ситуацията продължава да ескалира, докато не доведе до разцепление във връзката ви. Това е каскадният ефект.

Ивици

Ивицата представлява определен период, когато благоприятни или неблагоприятни събития се случват повече от обикновено. Това обаче също е част от каскадния ефект.

Връщайки се към предишния пример, подозрението ви може да ви накара да пренебрегнете някои от задълженията си, за да изпълнявате своите „шпионски“ мисии.
Това предизвиква „лоша ивица“. Връзката приключва. Не еизклюмено да изпитате проблеми в други области на живота си.

Има и „добри ивици“. Голямо постижение или щастливо събитие може да породи верига от подобни приятни събития. Това означава, че се чувствате по-щастливи. След това вземате по-добри решения, които сякаш ви се изплъзваха в миналото.

Как да управлявате каскадния ефект
Като оставим настрана добрите и лошите ивици, това, което показва каскадният ефект, е, че винаги има причини и последствия. Не всички са предвидими и всички те имат елемент на случайността.

Когато има затруднение, проблем или отрицателен ефект, важно е спокойно да го идентифицирате, изясните и разрешите. В противен случай това може да означава началото на допълнителни трудности.

Каскадният ефект може да бъде спрян чрез обективно идентифициране на първоначалното събитие. В много случаи „отрицателната ивица“ има повече отношение към страха от това, което трудностите могат да причинят, отколкото самият проблем. Защото, когато избягвате, скривате или изкривявате несгодите, вие също умножавате техните негативни последици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X