Напишете дума/думи за търсене

Фалшифицирането на оргазми: причини и последици според науката

Защо хората фалшифицират удоволствието си?
заради това самочумствието на нашия партньор да не пострада? Или за бързо приключване на секса? Това са само няколко от причините, установени от две проучвания, проведени през 2010 и 2011 г., които ще коментирам по-долу. Освен това ще спомена и някои от възможните последици от фалшифициране на оргазми.

Фалшифициране на оргазми: защо се случва?
Какви причини ни водят до фалшиви оргазми? За да отговоря на това питане, се консултирах с проучване от 2010 г., озаглавено „Мъжки и женски доклади, относно фалшифицирането на оргазъм“, публикувано в Journal of Sex Research.

Изследвах и друго проучване от 2011 г., озаглавено „Дали жените се преструват, че изпитват оргазъм, за да запазят половинката си?”,
ръковедено от Фарназ Кайгобади.

Затова се връщам към въпроса защо фалшифицираме оргазми?

За да не нараним чувствата на партньора си
Една от възможните причини, които карат някои хора да се преструват по време на секс, е желанието да не наранят чувствата на партньора си.
Това до голяма степен се дължи на важността, която често придаваме на оргазмите. Изглежда, че като не достигнем сексуалната кулминация, смятаме, че връзката не е задоволителна. Това обаче не е непременно така.

За бързо прекратяване на сексуалния акт
Друга възможна причина за фалшиви оргазми, според споменатите проучвания, е желанието бързо да се прекрати половият акт. Понякога, особено жените, искат това да приключи, защото са уморени или не им е приятно.

Въпреки че звучи доста студено и без емоции, чрез фалшифициране на оргазъм е по-вероятно партньорът да достигне кулминация, което слага край на сексуалния акт.

За поддържане на връзката
Друга възможна причина за фалшифициране на оргазъм е желанието да се поддържа връзката и опит да се предотврати изневярата на половинката. Това се посочва в изследването от 2011 г. С други думи, единият иска другият да продължи да се радва на секс с него, като по този начин предотвратява разпадането на връзката.

Важно е обаче да знаете, че фалшифицирането на оргазъм няма да реши проблема, ако сте във връзка, която не е наистина удовлетворяваща в леглото и извън него. В края на краищата, ако бяха добри отношения, нямаше да се налага да се преструвате. От друга страна, едно е да го направите еднократно, а друго, ако стане регулярно явление.

Последици от фалшифициране на оргазми
Ако фалшифицирате оргазъм, защото искате сексуалният акт да приключи бързо, това може да накара ума вивинаги да свързва систематично оргазма с края на сексуалния акт.
Независимо от щенията ни, сексуалният акт невинаги трябва да завършва с оргазъм. Всъщност тази идея често действа като допълнителен натиск върху участниците в секса. Освен това фалшифицирането на оргазми може в крайна сметка да влоши отношенията ви като двойка, поради липсата на доверие към партньора ви и личното неудовлетворение, което неизбежно изпитвате.

Фалшифите оргазми също могат да ви накарат да спрете да се наслаждавате на секса, тъй като винаги искате половинката ви да свърши бързо. Сякаш умът ви автоматично свързва секса с преструването, особено ако многократно фалшифицирате оргазъм.

Друго важно изявление във връзка с този въпрос е направено от психолога Джиджи Енгъл, която ни уверява, че „щом започнете да фалшифицирате, е трудно да спрете“. Тя твърди, че „депресиращата реалност е, че сексът не се учи по егалитарен начин“. Енгъл твърди, че това е универсален проблем. „Исторически сексът има за цел да угоди на хетеросексуалните мъже, докато жените са просто„билет“, към неговото полуване“, твърди тя.

Фалшифициране на оргазми: при кой отдвата пола е по-често?
Фалшифицирането на оргазми е по-често срещана практика, отколкото си мислите, особено сред жените, тъй като мъжете се затрудняват да „фалшифицират“. Това се дължи на необходимостта от ерекция за проникване и последващата еякулация.

Хесус Е. Родригес, директор на сексологичния институт в Мурчано, коментира факта, че тази тенденция е по-често срещана сред дамите. Той твърди, че „ доминиращата тенденция показва, че жените са тези, които се преструват най-много, с проценти, близки до или по-високи от 50 процента“. Родригес обяснява също, че през последните години се наблюдава, че процентът на мъжете, които фалшифицират оргазъм, се е увеличил експоненциално.

Полезна ли е практиката на фалшифициране на оргазъм?

Ако смятате, че трябва да фалшифицирате оргазъм, независимо да ли с дългогодишния си партньор, или в по-спорадични креватни отношения, може би не е лоша идея да потърсите професионална помощ от сексолог. Ако е подходящо, може да обмислите и терапия за двойки.
Ако това се случва с вас в дългосрочната ви връзка, трябва да изразите какво чувствате пред партньора си. Не се сдържайте. В противен случай ще продължавате с умолителното преструване в леглото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X