Напишете дума/думи за търсене

Стив Джобс и ценните житейски уроци, които ни остави

Основателят на Apple Inc Стив Джобс беше известен с това, че е гений в света на технологиите и със своята ясна визия за заобикалящите го неща.
Преди да умре, той сподели своите житейски преживявания. Те се оказаха наследство и несъмнено ще останат запечатани в паметта на всички, които са го слушали.

През 2005 г. Стив Джобс произнесе една от най-известните речи в историята. Той говори пред студенти от Станфордския университет. Преживял през живота си всякакви несгоди, той искаше да предаде ценните уроци, които беше научил.

В речта си Стив Джобс каза, че иска да говори за три конкретни епизода в живота си. Тези, които го направили такъв, какъвто е. В тези истории той разказа за своите преживявания и наученото, което го е накарало да цени всичко за живота, което си струва да живее, преди да умре.

Първа история: „Свържете точките“
Тази история се отнася до решенията, които вземате. Когато решите да направите крачка напред и да се ръководите от любопитството и интуицията си, за да направите това, което наистина обичате. Изисква се обаче смелост да напуснете зоната си на комфорт и да изследвате непознатото.

Стив Джобс говори за скъсване с очакванията на вашите близки и намиране на собствен път. Ако направите това, ще бъдете водени от сърцето си и ще опитате всичко, което ви вълнува. Дори ако отначало наистина не може да намерите практическа причина за това.

Всичко, което правите в живота си, е свързано. Бъдещето ще ни накара да осъзнаем колко са важни тези неща, които сте направили просто от любопитство, и какво сте се почувствали. С това съобщение Стив Джобс демонстрира важността да се довериш на интуицията и чувствата си, за да направиш това, което искаш.

„Не може да свържете точките с нетърпение; може да ги

свържете само поглеждайки назад. Така че трябва да вярвате, че
точките по някакъв начин ще се свържат във вашето бъдеще."

Стив Джобс

Втора история: „Любов и загуба“
Преживявате много значителни загуби в живота. Те са изключително болезнени и вие сте склонни да се придържате към тях, отказвайки да приемете тяхната липса. Така обаче създавате страдание за себе си. Загубите не са само необходими и неизбежни, но и ви помагат в преследването на това, което обичате.
Загубата и провалът се превръщат във възможности. Всъщност те ви дават възможност да правите нещата по различен начин и да изследвате други пътища. Освен това те предизвикват вашата креативност. Важното, което трябва да направите в лицето на загубата, е да продължите да се доверявате да правите това, което обичате, а не просто да се задоволявате с това, което ви предлага очевидна стабилност и сигурност.

Ваше задължение е да се издигате отново и отново след това, което може да ви се струва поражение или провал. Само по този начин ще можете да осмислите живота си, да почувствате страстта към това, което правите и да откриете и изпитате любов.

„Единственият начин да вършите чудесна работа е да обичате това, което правите. Ако все още не сте го намерили, продължете да търсите. Не се задоволявайте с нещо дребно. Както при всички въпроси на сърцето, ще разберете, когато го намерите."
Стив Джобс

Трета история: „Смърт“
Стив Джобс смята, че трябва да имате предвид смъртта през цялото време на живота си. Защото мисълта, че ще умреш, ти помага да живееш без страх. Да не се установяваш в познатото и да не се задоволяваш с мисълта, че няма да можеш да стигнеш там, където искаш.

"Помнете, че ще умрете. Това е страхотен инструмент, с помощта на който аз успях да взема всички съдбоносни решения в живота си. Мисълта за скорошната смърт е най-добрият начин да се лишиш от всички илюзии за това, което имаш и това, което можеш да изгубиш."
Стив Джобс

Стив Джобс се отнася естествено към смъртта като към неизбежна сила, която трябва да ни принуди да обърнем внимание на живота си. Трябва по всяко време да осъзнаваме какво искаме и да поставяме под въпрос начина си на живот. Имайте дързостта да вземате тези решения, които ще ви насочат към това, което обичате.

Стив Джобс обясни, че времето ни е ограничено и няма смисъл да живеем живота на някой друг. Той предложи да се запитаме отново и отново дали правим това, за което наистина изпитваме страст. Ако не сме, това означава, че всъщност не живеем живота си и не следваме сърцето си.
Искате ли да се тествате? Задайте си следния въпрос:

„Ако днес беше последният ден в живота ми, бих ли искал да правя това, което ще правя днес?“
Стив Джобс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X