Напишете дума/думи за търсене

Седем от най-важните писатели на всички времена

Класирането на най-важните писатели в историята не е лесна задача. Може да опитаме като цяло оценим качеството на техните произведения. Въпреки това всяко решение винаги ще бъде повлияно от индивидуалните предпочитания и вкусове.

Независимо от това, ние се опитахме да подберем тези седем писатели спрямо качеството на техните произведения, тяхната популярност, белезите, които са оставили в историята на литературата, и тяхното продължаващо влияние днес.

1. Данте Алигиери / Италия (1265-1321)
Ценен заради голямата си духовност, Данте е наречен „Върховният поет“ или „ il Sommo Poeta“. Той обаче е и прозаик, литературен теоретик, философ и политически мислител. Неговата емблематична творба е „Божествената комедия“ (1304-1321), основна за прехода от средновековна към ренесансова мисъл. Освен това е една от класиките на световната литература.

Историята се върти около пътуването на Данте в трите царства на мъртвите. Той има двама водачи: Вергилий, който го води през ада и чистилището, и Беатрис, която го запознава с Парадизо (Рая).

2. Уилям Шекспир / Англия (1564-1616)
Университетът в Хаен проведе проучване през 2014 г., потвърждаващо, че влиянието на този автор е достигнало Китай благодарение на драматурга Цао Ю.
Няма съмнение, че признанието на Шекспир е заслужено. Освен стихотворенията си, той е написал четиринадесет комедии, десет трагедии и десет други исторически драми. Освен това работата му остава обект на анализ в много университети и студентите често основават цялостни изследвания върху неговите творби.

3. Мигел де Сервантес/ Испания (1547-1616)
Признат също като „едноръкият човек в Лепанто“, той дава живот на Дон Кихот - най-публикуваната и превеждана книга в света след Библията. Въпреки че е написал и голям брой романи, Сервантес ще бъде завинаги свързан с „Дон Кихот от Ла Манча”.
Книгата разказва за приключенията на Алонсо Киджано, беден джентълмен, който след като прочита толкова много рицарски романи, в крайна сметка полудява и вярва, че е скитащ рицар.
Тази история е ключът, който отвори вратата към метафактиката чрез пародия.


4. Чарлз Дикенс / Англия (1812 - 1870)
Смятан за един от най-добрите английски писатели на всички времена благодарение на:
• Оливър Туист (1838).
• Коледна песен (1843) .
• Малката Дорит (1857).
Това са едни от най-емблематичните творби на Чарлз Дикенс. Те демонстрират борбата му от името на най-неравностойните социални класи на викторианската епоха, неуморната му критика към бедността и социалните класи и огромната му съпричастност към човека.
За много хора обаче той е авторът, който успя да изрази с думи цялата емоция и смисъл на Коледа със своята сезонна класика „Коледна песен“.

5. Франц Кафка / Чехия (1883-1924)
Работата на Кафка е смесица от фантастични и реалистични елементи, които събуждат съвестта в период, в който теорията на Маркс за отчуждението е на дневен ред. Кафка кара хората да се идентифицират с Грегорио Самса - неговия главен герой в „Метаморфозата“ (1915), който за една нощ се оказва трансформиран в огромно насекомо.
Като добър експресионист и екзистенциалист, темите на неговите литературни творения се фокусират върху състоянието на съвременния човек, мъката, вината, бюрокрацията, разочарованието и самотата, между другото.

6. Уилям Фокнър / САЩ (1897-1962)
Носител на Нобелова награда за литература, Фолкнер е един от най -добрите създатели на експериментални романи. Освен това той е и „баща” на много съвременни автори като Марио Варгас Льоса, Хуан Рулфо, Ана Мария Матуте и големия испано-американски екзистенциалист Хуан Карлос Онети.
Последното му признание произтича от четвъртия му роман „Звукът и яростта“ (1929), който представя полифония от гласове с различни разказвачи. Той демонстрира удивителната способност на Фолкнер да пресъздава литературно чертите на човешкия ум, дори и „най-ненормалните”.

7. Хорхе Луис Борхес / Аржентина (1899-1986)
Борхес остава ключова фигура както в испаноезичната, така и в литературата на останалия свят. Неговите произведения имат силно аржентинско влияние с разнообразни теми като танго, мечове и ками. Наистина изглежда, че Борхес е роден с книга в ръка.
„Вавилонската библиотека” (1941) е едно от най-известните му произведения. Освен това той е написал повече от 50 истории, есета и стихотворения. Те позволяват на читателите (независимо дали са математици, философи, химици или филолози) да влязат в лабиринта на Борхес, да се възхищават на живота през различни очи и да развият свои собствени теории за него.

Борхес страда от слепота, причинена от генетично заболяване. Може би това му е дало възможност да пише по толкова разнообразни теми. Всички те са свързани с философията, екзистенциализма, вселената, които той изразява чрез рационализъм.

Други велики писатели
Не бива обаче да забравяме и други ценни произведения и техните автори - Албер Камю, Марсел Пруст, Едгар Алън По, Джеймс Джойс.
Емили Дикинсън и нейните интимни стихотворения, Вирджиния Улф, Мери Шели...
И накрая, не е нужно да се връщаме назад във времето, за да намерим уважавани писатели като Филип Рот, Пол Остър, Харуки Мураками, Хосе Сарамаго, Карлос Руис Зафон или Дж. К. Роулинг - писатели, които са оставили своя отпечатък в сърцата на хиляди хора с изобретяването на нейната алтернативна вселена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X