Напишете дума/думи за търсене

Щур експеримент заведе двама на околосветско пътешествие

И отново дойде онова време от годината, когато градът се напълни с хора, улиците – с автомобили, а шумът рядко е от някое щастливо завръщане от ваканция. Сякаш беше вчера, когато правехме планове за лятото, търсехме най-добрите полети и най-удобните обувки и ровехме за пътеводители в книжарниците. Подготовката за пътуване... мечтаенето и планирането... Да завържеш връзките на обувките си и да хукнеш към някое ново и непознато място, пълно с красиви обещания... Едни от най-великите мигове на лятото. Всъщност защо само на лятото?!

Знаете ли, че планирането на пътуване може да бъде точно толкова приятно, колкото и самото пътуване? Нашият екип заедно с приятелите ни от Deichmann открихме проучвания, които подкрепят тази теория. Изследване на университета в Корнел от 2014 г. се занимава с това как очакването на преживяване (като пътуване например) може значително да увеличи усещането за щастие на човека - много повече от очакването за закупуване на материални блага. По-ранно проучване, публикувано от Университета в Съри през 2002 г., установи, че хората са най-щастливи, когато имат планирана ваканция.

Толик е с МЪЖКИ КАФЯВИ СНИКЪРИ MEMPHIS ONE.

Мила е с ДАМСКИ БОТИ С ТОК GRACELAND.

Амит Кумар, един от съавторите на изследването на „Корнел“, обяснява, че сред многото предизвикателства на пандемията е това, че планирането на пътуване днес е много по-трудно и свързано с въпросителни. А хората повече отвсякога жадуват за придобивки под формата на преживявания, както и за оптимистична перспектива за бъдещето.

„Хората прекарваме голяма част от мисловния си живот в бъдещето“, казва ученът, чиято работа се фокусира върху разбирането на природата и причините за човешкото щастие. „Нашето мислене за бъдещето може да бъде източник на радост, ако знаем, че предстоят добри неща, а пътуването е едно от тях.“ Всъщност пътуването е в топ 3 на най-щастливите очаквания.

Изследователите обясняват, че ние сме склонни да се насладим на едно приключение, преди то да е започнало. Освен че е свързано с удоволствие и радост, покрай него има множество теми, които държат вниманието ни фокусирано – как ще стигнем, къде ще спим, какво ще видим, какво ще опитаме. „В известен смисъл започваме да „консумираме“ пътуването веднага щом започнем да си го представяме“, казва Амит Кумар.

Мила, която е главен редактор на MILA.bg, и Толик – кулинарен блогър, водещ на подкаста „24 часа от живота“ и специалист проекти Маркетинг на в. „24 часа“, решиха да преборят есенната летаргия, като последват съвета на специалистите. Двамата „изконсумираха“ няколко мечтани дестинации накуп, тръгвайки от Амстердам и стигайки чак до Индия.

Толик е с МЪЖКИ МНОГОЦВЕТНИ СНИКЪРИ MEMPHIS ONE.

Мила е с ДАМСКИ БЕЛИ ТЕКСТИЛНИ СНИКЪРИ С ПЛАТФОРМА GRACELAND.

Каква е тайната на перфектното пътуване питаме първо Мила, която е страстен пътешественик в България и по света. „Удобни обувки и външна батерия за телефона“, усмихва се тя.

Толик пък, който има афинитет към модата и към спорта, споделя, че когато обуе удобни обувки, няма нужда от друг стимул, за да хукне към залата. Това е и негов основен критерий при избора на фешън находки – на първо място удобството! Разбира се, никога не би пренебрегнал и дизайна.

На лов за вдъхновени емоции и нови планове за пътувания Мила и Толик минаха през Deichmann. За да си представят напълно реално почти околосветското си пътешествие двамата избраха модели на Graceland, Esprit, Vty... – както елегантни, така и спортни. Заедно с фотографа Николай Литов и дизайнера Ален Паунов двамата влязоха в обувките на експериментатори пътешественици, за да докажат теорията за радостта от планирането.

Мила е с ДАМСКИ РОЗОВИ СНИКЪРИ VTY.

„Това е щур и готин експеримент. Още на излизане от Deichmann имах чувството, че тези обувки ме водят директно към летището. Толкова са меки и удобни“, сподели Толик. „Ох, имам проблем със собствената си теория. Сега, като намерих най-удобните и готини обувки, обаче те са толкова много, че нямам място дори за една външна батерия в багажа, какво да правя?!“, смее се Мила и обещава, че скоро с Толик и Deichmann им предстои нов експеримент. Очаквайте го, а дотогава – не спирайте да пътувате! С удобни и тренди обувки. Може и без външна батерия...

Толик е с МЪЖКИ КАФЯВИ БОТИ MEMPHIS ONE.

Мила е с ДАМСКИ ЧЕРНИ БОТИ С КАТАРАМИ GRACELAND.

Мила е с ДАМСКИ РОЗОВИ СНИКЪРИ VTY.

Толик е с МЪЖКИ БОТИ VENICE.

Мила е с ДАМСКИ БЕЖОВИ ОБУВКИ С ТОК GRACELAND.

Експериментът бе осъществен от екип на „24 часа“ и MILA.bg с помощта на Deichmann.

Участват: Мила Иванова и Анатолий Попов - Толик

Фотограф: Николай Литов

Колажи: Ален Паунов

Грим: Вяра Василева за Makeup & Hair Spot

Прически: Атанас Темнилов за Makeup & Hair Spot

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X