Напишете дума/думи за търсене

Любовната история на Линда Петкова със съпруга й и с родината ни

Линда Маккензи, съпругата на българския премиер Кирил Петков, е родена в Отава през 1979 г.
Прекарва тийнейджърските си години в Кортни, Британска Колумбия, малък град по средата на остров Ванкувър.

Днес Линда Петкова държи собствена пекарна и живее със съпруга си и двете им дъщери в София, третата е в университета.

Линда не била напускала Северна Америка и не знаела нищо за България, страна със седем милиона в Източна Европа, преди да срещне Петков в университета в края на 90-те години.

„Той ми каза, че България е на север от Гърция, но аз все още не бях толкова сигурна къде е. Тогава изобщо не ми минаваше през ума, че ще се преместя тук, така че всъщност нямаше значение. Просто го харесвах.”

Петков и семейството му имигрират във Виктория, когато той е на 14. Кирил тава добър приятел с близначката на Линда, която му е състудентка. Запознава се със съпругата си, когато и тя постъпва в същия университет - Университета на Британска Колумбия.

Животът на младата двойка се движи бързо. Те се женят, когато са на 20, а първата им дъщеря Ванеса се ражда седмица преди да започнат четвъртата си година в университета. След като Петков завършва търговско образование през пролетта на 2001 г., младото семейство предприема пътуване до България, обикаляйки цялата страна с ладата на родителите на Петков над 10 седмици.

„Беше като меден месец със съпруга ми, но и със страната“, казва Петкова.

При първото им посещение в България.
При първото им посещение в България.
След края на пътуването Петков постъпва на работа в канадската компания McCain Foods в Брюксел и там Линда завършва последния семестър на степента си по икономика. Тя приключва семестъра веднага след раждането на Ванеса.

Петкови прекарат две години в Брюксел, преди Кирил да бъде преместен в Торонто, а след това още две години в Кеймбридж, Масачузетс, където той учи за магистър, а тя работи като научен сътрудник в Харвард.

След две години в САЩ Петкови решават, че ще опитат да живеят в родината ни няколко години и след това ще видят къде ще ги отведе животът. Петков приел работа в София, управлявайки първия голям търговски парк в България. Но преди това любимата му се върнала за кратко обратно на остров Ванкувър.

С трите си дъщери
С трите си дъщери
„Не ми беше достатъчно удобно да родя в България, така че се преместих при родителите си за два месеца“, казва тя със смях, имайки предвид втората им дъщеря Ема. Семейството заминава от Канада за България, когато бебето е само на пет седмици, веднага след издаването на паспорта.

"През 2007 г. повечето българи, особено по-възрастните, не говореха английски. По това време нямаше много български курсове или ресурси. „Езикът беше наистина труден за мен“, казва Петкова.

Азбуката не била основното предизвикателство за нея.

„В българския има много повече времена от английския и имат мъжки и женски род, които бъркам през цялото време…. Все още правя много грешки, но българите са толкова благодарни, че някой от Канада е научил езика им.”

Линда си спомня как в началото разговаряла с таксиметровите шофьори, които не били свикнали да се срещат с чужденци, които са се преместили в България. „Всяко такси, в което се качвах, беше като: „О, познаваш ли този човек, Иван, от Торонто? Той ми е братовчед. Толкова е смешно, че ти си тук, а той е там!“

Семейство Петкови
Семейство Петкови
След като напуска работата си в търговския парк, Кирил Петков създава собствена компания ProViotic, която произвежда първия в света веган пробиотик от кокиче.

Финансово независим от успеха на ProViotic – продукт, препоръчан както от Опра Уинфри, така и от Новак Джокович, Кирил насочва вниманието си към следващото поколение.

Той преподава, свързани с Харвард бизнес и икономически курсове в Софийския университет, откакто се премесва в родината си, а през последните няколко години помага на студенти да стават предприемачи, всичко това безплатно.

Двойката се сдобива с третата си дъщеря Ани през 2012 г. След пристигането си в България Петкова се занимава с доброволческа дейност. Работи известно време за неправителствена организация, а след това се захваща с онлайн продажби за американска модна компания. Линда признава, че била затънала в коловоз и не била щастлива.

„Не бях работила на пълен работен ден от около седем години… Исках да се откажа и не знаех какво друго да правя", казва тя.

В свободното си време съпругата на българския премиер пекла. Това било отчасти по необходимост, защото година след като пристига в родината ни, разбрала, че има проблеми с щитовидната жлеза, които се дължат на глутен. Няколко години по-късно става ясно, че всичките й дъщери имат същия проблем. "В България още нямаше ресурси, свързани с безглутеновия хранителен режим, така че просто започнах да правя всичко от нулата.”

Освен това Ема, нейната средна дъщеря, е диабетик.

Петкова имала известен опит с тези състояния - майка й Маргарет Макензи има цьолиакия. Бидейки диетолог, тя била разработила своя собствена смес от брашно.

„Беше в челните редици на разработването на много от тези безглутенови продукти и инициативи, въпреки че не печелеше от това“, казва Петкова.

Тя адаптира рецептите, за да бъдат възможно най-безглутенови и нисковъглехидратни за дъщерите й. Приятелите й започват да я молят да пече за рождените дни на децата им и „всички ми казваха, че трябва да отворя място“.

И преди три години и половина „Отворих място! Купих малък магазин за белгийски шоколад, сложих индустриална кухня от неръждаема стомана и започнах да правя торти“.

Това е началото на Amelie Sweet Shop - единствената в България пекарна без глутен. Освен че приготвя лакомства, които дъщерите й могат да ядат, Петкова предлага и печива на тези, които спазват веган и кето диети и суровоядство.

Линда Петкова в “Мастършеф”
СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ
Линда Петкова в “Мастършеф” СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ
Един ден приятелка на приятелка пише на Линда, че е фен на тортите й, препоръчвайки й да кандидатства за участие в MasterChef България. Петкова не гледала много телевизия и никога преди не била виждала българската версия на шоуто, но си помислила, че най-малкото би било добра реклама за нейната пекарна.

„Беше наистина забавно, цялото нещо, просто защото не го взех много насериозно… Всеки път, когато отивах към студиото, си мислех: „О, Боже, това се случва!“

Петкова има обещаващ старт в MasterChef през 2020 г., като бързо се изкачва в Топ 16, след като приготвя своя фирмен десерт. Но кулинарното  й пътешествие приключва при предизвикателство с паста. Неконсумирането на глутен я поставя в неизгодно положение, защото тази част от италианската кухня не й е особено позната. Линда завършва на 13-о място, но получава желаната реклама за нейния сладкарски бизнес.

"Гимназията и университетът в Британска Колумбия са едни от най-хубавите ми спомени“, казва Кирил Петков. „Тук срещнах Линда. Всеки път, когато си помисля за Канада, имам наистина положителни спомени за ранния си живот и началото на кариерата си... Връзката ми с Канада все още е в сърцето ми. За мен отказът от канадско гражданство беше избор, който трябваше да направя. Но тъй като наистина имах силното желание да променя родината си точно сега, това беше цена, която бях готов да платя. Удивително е да си помислиш за седем милиона души – че животът им може да бъде по-добър от твоята работа. Това е невероятна възможност и огромна отговорност", споделя премиерът на България.

А Петков се гордее със съпругата си, която, без да иска, се е доказала като политически актив.

„Една дама ми каза: „Знаеш ли защо ще гласувам за теб? … Защото видях жена ти да прави торта със собствените си ръце миналата неделя. Не съм виждал жените на министрите да пекат сладкиши в такава малка пекарна.“

Вече са минали 14 години, много по-дълго време от двете години, които семейство Петкови първоначално планират да останат у нас. България е повече като дом на Петкова, отколкото Канада. Това също й даде увереност, която може би дори не е знаела, че има.

„Липсва ми семейството си… но наистина се чувствам чужденка, когато отида в Канада, защото това е различен начин на живот“, казва Линда. „В България има това чувство за хаос и свобода, което го няма в родината ми... Имам Amelie Sweet Shop, което не бих могла да направя в Канада или поне не знам как бих могла... Не знам дали можех да си позволя да го направя или щях да имам смелостта да го направя."

Съпругата на Кирил Петков също е българска промяна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X