Напишете дума/думи за търсене

Безглутенова диета - здравни факти, които трябва да знаем

Тялото може да понася глутен доста добре. Все повече хора обаче страдат от чувствителност или непоносимост към този протеин, който се намира в различни зърнени храни (като пшеница). Той придава на тестото еластичната му текстура и му помага да втаса при печене.

Включен е в различни преработени храни, за да подобри структурата на храната, задържането на влага и вкуса.
Хлябът и тестените изделия са две типични храни, богати на глутен. Освен това се намира в зърнените култури, бира, сладкиши, бисквити, супи, соев сос.
Балсамите за устни, лекарствата и хранителните добавки могат да съдържат глутен.

Действието на глутена в организма

Обикновено тялото усвоява глутена без усложнения. Но за хората с чувствителност към този протеин или цьолиакия е полезно да го елиминират от диетата си, за да избегнат странични ефекти.

Реакции към глутен: умора, подуване на корема, запек и/или диария.

Ако човек страда от цьолиакия, тялото му разпознава глутена като токсин. Опитва се да се защити - атакува протеини, попаднали в храносмилателния тракт. Консумирането на глутен крие риск от остеопороза, храносмилателни разстройства, анемия и други заболявания.


Добавянето на непреработени храни с една съставка към вашата диета е най-добрият вариант за избягване на глутен. Какво се препоръчва да се използва в този случай:
зеленчуци
• плодове
• месо, риба (непреработени)
• яйца
• млечни продукти (мляко, кисело мляко без аромати, сирене)
• ядки, семена
• масла (авокадо, маслини)
• билки, подправки.

Ползи от диета без глутен

Основната полза от премахването на този протеин от диетата е, че вредите за здравето, причинени от глутен, могат да бъдат компенсирани с течение на времето. След като се отърве от обостряне, тялото ще започне да си почива и да се възстановява. Ястията без глутен могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление, да намалят килограмите и да оптимизират храносмилането.

Не е необходимо да елиминирате глутена от хранителния режим, без да се консултирате с вашия лекар. Тялото на всеки човек е уникално и различните хора може да не реагират по един и същи начин на новите правила за начин на живот и хранене.

Суперздравословен хляб без месене за 5 минути

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X