Напишете дума/думи за търсене

Фантастична любовна история сред ужасите на Аушвиц

Това е фантастична любовна история в Аушвиц, която беше разкрита на света много години след като се случва.

Той е поляк на име Дейвид Висния, тя е унгарката Хелън Шпицер.
Тя пристига първа в концентрационния лагер, докарана с влак от Словакия, където току-що е завършила висшето си образование. Годината е 1942 и нейният еврейски произход я прави една от 2000-те неомъжени жени, които са затворени в Аушвиц.

Състоянието на Хелън се влошава постепенно. Заради недохранването, тя се разболява от тиф, а след това и малария, но въпреки това трябвало да работи всеки ден. На всичкото отгоре една стара камина се срутва върху нея и й счупва гръбнака.

" Това, което се прави за любов, е отвъд доброто и злото."
-Фридрих Ницше-

Хелън Спицър и волята за оцеляване
Нацистите знаели, че Хелън е образована жена и след инцидента решили, че може да успеят да извлекат повече полза от нея в други занаяти, а не в тежък физически труд. В крайна сметка тя била момиче с университетска диплома, говорила немски, а също така имала солидни познания в графичния дизайн. Благодарение на това тя се озовала на работа в офис.

Първоначално имала задача само да подготвя червената боя, с която чертаели линия върху униформата на жените, пристигащи в Аушвиц. По-късно обаче тя спечели доверието на своите охранители и започнала да отговаря за регистрирането на всяка жена, която влиза в лагера.
Нейното положение било привилегировано и поради това можела да се къпе често, освен че носила прилични дрехи.

Въпреки това Хелън никога не е сътрудничила на нацистите. Всъщност тя се възползва от позицията си, за да замени смъртни присъди или премествания.

Дейвид Висния

Историята на Дейвид Уиния е различна. Той пристига в Аушвиц в началото на 1943 г. и му е поверена задачата да събира телата на затворници, които са били ударени от ток, течащ върху оградите на лагера.

Не след дълго се разчуло, че той е страхотен певец и нацистите проявили интерес към него. Дейвид бил принуден да пее за тях на частните им събирания.

Благодарение на това той получил по-добра позиция в лагера. Трябвало да дезинфекцира дрехите на новодошлите на място, което всички наричали „сауната“. Докато бил там, той за първи път видял Хелън - жена, различна от всеки друг евреин в лагера. Миришела добре и винаги била поддържана.

Също така било ясно, че Хелън е напълно в течение на цялата работа на лагера и че нацистите й вярват. На Дейвид тя му се струвала недостижима. Един следобед обаче тя минавала покрай „сауната“ и изведнъж се оказали сами. Така започнала любовната им история.


Любовната история на Аушвиц
На първата среща те разговаряли надълго и нашироко и се разбрали да се срещнат отново седмица по-късно. Тяхната „среща“ била в малко пространство между два крематориума. Хелън платила на други затворници с храна, за да ги уведоми дали някой идва. Тази среща се повтаряла отново и отново през следващите месеци. Така се развила любовната им история.

Двамата обещали да се срещнат във Варшава след войната. Няколко месеца по-късно Дейвид е преместен в друг лагер, но успява да избяга.
Хелън също избягва няколко седмици по-късно и отива в полската столица, където чака Дейвид, но напразно. На него му отнело повече време да намери американски войници, с които да отиде при любимата си във Варшава.

И двамата в крайна сметка се женят за други хора. Дейвид има две деца и няколко внука, докато Хелън няма деца.
След години се оказало, че и двамата живеят в Съединените щати. Един общ приятел се опитал да ги събере отново, но Хелън отказала. Въпреки това Дейвид искал да я види и настоял за среща.

Най-накрая се срещнали отново 72 години след раздялата си. Тя била болна и на легло и вече вдовица. По време на срещата Дейвид й изпял песен на унгарски.
Освен че искал да я види, той живеел вече доста десетилетия в чудене дали нацистите някога са искали да го убият и тя се е намесила, за да предотврати това. Хелън се усмихнала и казала: „Пет пъти“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X