Напишете дума/думи за търсене

Олена Зеленска винаги до своя любим Володимир

Hа 1 януари 2019 г. Олена Зеленска научава от социалните мрежи, че нейният съпруг е издигнал кандидатурата си за президент. Володимир Зеленски е обявил решението си в празничното новогодишно шоу на телевизионния канал 1+1, а на другия ден новината е навсякъде.

“Защо не ми каза?” - пита го Олена. Отговорът е: “Забравих”.

Всъщност Олена е запозната с плановете на мъжа си да влезе в борбата за поста на държавен глава и не е щастлива от това. Тя напълно съзнава как целият им живот ще се промени и че ще трябва да се изправят пред редица трудности като семейство. Двойката дълго време обсъжда този въпрос и в крайна сметка Олена казва, че винаги ще подкрепя Володимир. Така той забравя да я осведоми, когато решава да го обяви официално.

“Мъжът ми знае как да изненадва”, признава Зеленска пред украинския Vogue вече в качеството си на най-младата първа дама в историята на своята страна.

Днес 44-годишната президентша все така е до своя обичан мъж по време на трудности, надминаващи всичките й опасения - през ужаса на войната, като негов най-верен и близък съюзник.

Олена Зеленска остава в Украйна заедно с двете им деца - Олександра (17 г.) и Кирило (9 г.), въпреки че президентът обяви, че според докладите на украинското разузнаване “врагът ме е отбелязал като мишена №1, семейството ми - като цел №2”.

Независимо от опасността първата дама не се изплаши. В социалните мрежи тя споделя кадри и истории на деца и хора, пострадали, загинали, загубили много или проявили героизъм. Макар да не е толкова активна, колкото съпруга си в онлайн пространството, Олена също се старае да повдига духа на украинците с подходящите думи към тях и да вълнува световната общественост.

Зеленска, чийто английски е безупречен, никога не се е чувствала в свои води в светлината на прожекторите. Въпреки това тя успява да се превърне в една от най-влиятелните жени в Украйна по силата не само на длъжността си.

“Аз съм непубличен човек - споделя в интервю президентшата. - Не мога да кажа, че публичността или общуването с пресата е стресиращо за мен. Но предпочитам да остана зад кулисите. Съпругът ми винаги е на преден план, докато аз се чувствам по-комфортно в сянка. Аз не съм душата на компанията, не обичам да разказвам вицове. Не е в характера ми. Но намерих причини за себе си в полза на публичността. Една от тях е възможността да се привлече вниманието на хората към важни социални въпроси.”

Сценаристката не е щастлива, когато мъжът се кандидатира за президент, но винаги го подкрепя.
Сценаристката не е щастлива, когато мъжът се кандидатира за президент, но винаги го подкрепя.

Първата дама на Украйна, чието моминско име е Кияшко, някога се насочва към кариера в архитектурата, изучавайки предмета в Националния университет в Кривой рог, преди да смени специализацията си с писане. Именно в студентските си години тя среща Зеленски, макар двамата да са се разминавали, без да се познават, по коридорите още в училище, тъй като завършват една и съща гимназия.

Двамата имат много общи творчески интереси, които ги събират в продуцентската компания “Квартал 95”, чийто основател е Володимир.

Олена пише сценариите, в които той и другите актьори от тяхната група играят. Заедно са осем години, преди да минат под венчилото през 2003 г. Когато Зеленски се впуска стремглаво да гони политическа кариера, съпругата му също дава най-доброто от себе си, за да допринесе за успеха му.

Естествено, след неговото встъпване в длъжност нищо не може да остане както преди. Тя продължава известно време все още да пише сценарии, но се посвещава и на новите си отговорности. Социалната работа е личен избор на първата дама, която иначе няма официални задължения по този въпрос.

“Можех да продължа да живея живота си по-нататък, като се пазя от проблеми и информационни атаки, но реших да подкрепя съпруга си: на емоционално ниво не му е толкова лесно и той има нужда от някого, който ще бъде наоколо. И физически също така: например да стоите ръка за ръка по време на официални посещения, да позираш за фотографи от цял свят - и да не разваляш картината.”

През декември 2019 г. по време на реч на третия украински женски конгрес Зеленска инициира присъединяването на Украйна към международна инициатива на Г-7 за равенство между половете.

Президентшата работи за украинската култура, по реформа на училищната система за хранене и инициатива за разпространение на украинския език по целия свят, като същевременно води кампания за общество без бариери. Настоявала е за по-добра инфраструктура за хората с увреждания, съдействала е за параолимпийските усилия на Украйна и е подкрепяла STEM образованието за момичета.

Олена също така вижда публичните си изяви като възможност да разкаже за страната си и да популяризира облекла, произведени от украински дизайнери.

в качеството им на първата двойка на Украйна
в качеството им на първата двойка на Украйна

Несъмнено това, което тя губи безвъзвратно, е време за самата себе си.

“Имам две деца, така че рядко съм била сама преди. Сигурно съм имала единственото си лично пространство в колата, докато шофирам. Сега ме лишиха от това - винаги съм охранявана. Сега банята е единственото ми убежище. (Смее се.) Но имам късмет с хора, които са в моето лично пространство сега: те мълчат, когато имам нужда от тази тишина, и могат да поддържат разговор, когато смятат, че е необходимо.”

Ясно личи, че Зеленска е готова на всякакви жертви в името на любовта. А че обича безкрайно своя Володимир, в това няма съмнение.

Този януари на рождения ден на президента тя публикува негова черно-бяла снимка, придружена с думите: “Знаеш ли, сигурна съм, че гледаш към мен на тази снимка. Защото винаги ме гледаш така. Бих искала всяка жена да има такива гледки. Така изглеждат само онези, които наистина обичат. Винаги усещам любовта ти. Докато изглеждаш така, не ме е страх от нищо. Все още имаме неща пред себе си. Така че се грижи за себе си. Трябва заедно да реализираме всичко, за което мечтаем. Честит рожден ден на моята любов! Обещавам да гледам към теб. Просто така. Винаги!”

“Мъжът ми винаги е на преден план, докато аз се чувствам по-комфортно в сянка”, признава най-младата първа дама на Украйна
“Мъжът ми винаги е на преден план, докато аз се чувствам по-комфортно в сянка”, признава най-младата първа дама на Украйна

Малко след това през февруари Зеленски също поздрави съпругата си за рождения ден в инстаграм със снимка и послание, което изглежда много лично за тях двамата. В най-общи линии като поетичен стих то казва: “Любов моя, много те обичам... Не знам кой е там. Но ние се имаме!”

През 2020 г. Олена ясно признава пред всички силните си чувства към държавния глава с комплименти към него в социалната мрежа, като казва, че той все още й дава усещане за пеперуди в стомаха.

“Безопасно. Удобно. Никога спокоен, но винаги интересен. Така се чувстваш, когато наоколо е истински мъж. Този, на когото може да разчиташ във всичко”.

Макар че не се свенят гласно да изразяват обичта си, съпрузите се стараят да пазят далеч от излишната публичност своите деца. Олена иска те сами да избират как да живеят.

Макар че не се свенят гласно да изразяват обичта си, съпрузите се стараят да пазят далеч от излишната публичност своите деца.
Макар че не се свенят гласно да изразяват обичта си, съпрузите се стараят да пазят далеч от излишната публичност своите деца.

Голямата, Саша, вече се е снимала във филми, като майка й е казвала, че се надява тя да не стигне по-далеч в тази област. Малкият, Кирило, досега се е радвал на нормално детство, на възможността да играе с други деца, да спортува, да посещава музикално училище, без да привлича излишно внимание.

Зеленска също така предпочита да определя своя статут и положение на първа дама повече като полезен посредник.

“Съпругата на президента има възможност да общува с тези, които са близки до властта. Вратите на длъжностните лица не се затварят пред първата дама. Аз не съм политик и нямам право да се меся в работата на президента, но да стана посредник между хората и чиновниците, така че последните да чуят първите, мога и наистина имам желание”.

В седмицата, в която започна руската инвазия, Олена Зеленска сподели изображение на украинското знаме и написа: “Скъпи мои хора, украинци! Гледам ви всички днес: всички, които виждам по телевизията, по улиците, в интернет. Виждам вашите публикации и видеоклипове. И знаете ли какво? Вие сте невероятни. Гордея се, че живея с вас в една и съща държава! Казват, че много хора са тълпа. Това не се отнася за нас. Защото украинците не са тълпа. Това е армия! Днес няма да се паникьосвам и да плача. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат. Ще бъда до тях. И до съпруга си. И заедно с вас. Обичам ви! Обичам Украйна!”

"Можех да продължа да живея живота си по-нататък, като се пазя от проблеми и информационни атаки, но реших да подкрепя съпруга си."
"Можех да продължа да живея живота си по-нататък, като се пазя от проблеми и информационни атаки, но реших да подкрепя съпруга си."
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X