Напишете дума/думи за търсене

Зеленски - героят, който отказа спасение и спечели света

“Когато се кандидатирах за президент, казах, че всеки от нас е президентът. Защото всички сме отговорни за държавата си. За нашата красива Украйна. И сега се оказва, че всеки от нас е воин. Воинът в неговото или нейното собствено място. И съм уверен, че всеки от нас ще спечели. Слава на Украйна!” (От 28 февруари)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се превърна в герой както за своите сънародници, така и за целия свят. Той прояви голям патриотизъм и смелост, обвързвайки съдбата си с тази на украинците по улиците на Киев, като отказа да се евакуира с приближаването на руски войски. Не се скри, не избяга, а остана. И всеки ден с изтощен, но сериозен и спокоен вид, военна блуза и зелено поларено яке, държавният глава държи всички в течение със ситуацията чрез видео обръщения в социалните мрежи, като успява и да повдига духа на сънародниците си с точните и пламенни думи към тях.

Коментари от цял свят на хора с различни националности разкриват общия възторг към Зеленски, като преобладаващите са: “Нашият президент!”, “Моля се за живота ви и този на семейството ви, г-н президент! Вие сте велик лидер!”, “Истински герой!”, “Спираща дъха смелост!”, “Вие сте модел за подражание на световния лидер, останете силни!”, “Слава на Украйна!”

Само в инстаграм Зеленски има над 13 милиона последователи, далеч повече от Еманюел Макрон например, който е с малко под 3 милиона.

Украинските и американските тайни служби бяха предупредени, че една от основните цели на Кремъл е да свали украинското правителство и да го замени с марионетен режим от Москва. И въпреки че именно Зеленски е цел №1 на Путин, той категорично отвръща на САЩ при предложението да бъде транспортиран на безопасно място: “Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз”.

Ролята му в сериала “Слуга на народа” сякаш предсказва издигането му като държавен глава, 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Ролята му в сериала “Слуга на народа” сякаш предсказва издигането му като държавен глава, СНИМКА: РОЙТЕРС

В Украйна остават и неговата съпруга Олена, 17-годишната им дъщеря Олександра и 9-годишният им син Кирило, без да се присъединят към изселването предимно на жени и деца бежанци, търсещи безопасност в чужбина.

С действията си бившият комедиен актьор, режисьор, продуцент и сценарист развенчава голяма част от пропагандата на Кремъл за Украйна и нейното правителство, което е описано като “група наркомани и неонацисти”.

Зеленски блесна като лидер и си върна популярността, която беше позагубил сред гласоподавателите поради понякога непостоянната си политика и случаи на корупция сред съюзниците си.

Първоначално беше възприеман като лесна мишена за Путин, но изненада всички и понастоящем олицетворява командира на воюваща държава, който се съпротивлява на тежка офанзива на ядрена държава, превъзхождаща значително с войски и ресурси.

“Войната превърна бившия комик от провинциален политик с илюзии за величие в добросъвестен държавник”, пише Мелинда Харинг от Центъра за външни работи на Атлантическия съвет за Евразия.

Зеленски се ражда в семейството на съветски евреи преди 44 години в град Кривой рог в района на Днепър, тогава в Украинската съветска социалистическа република на СССР. Родителите му са високообразовани, но и ограничени по отношение на това къде могат да ги отведат техните амбиции и учене. Баща му Олександър е професор по математика, програмист и доктор на техническите науки. Работил е 20 години в Монголия, където е строил миннообогатителен комбинат в град Ерденет. Майка му Рима повече от 40 години работи като инженер.

Неговият дядо Семьон Иванович е ветеран от Червената армия през Втората световна война.

С риск за живота си като цел №1 на Путин президентът остана в Киев, споделяйки съдбата на своите сънародници
С риск за живота си като цел №1 на Путин президентът остана в Киев, споделяйки съдбата на своите сънародници

Някога съветските евреи не могат да се доближат до нито една от областите, които оформят обществото и културата. Затова определен клас от тях се обръщат към приложните науки като начин да се отличат.

Самият Зеленски е признавал, че семейството му не е било религиозно.

Всъщност по онова време еврейската идентичност не е съществувала в Съветския съюз, защото не е могла. Да си евреин от времето на Сталин, е означавало да имаш печат във вътрешния си паспорт, който да те маркира като такъв. За разлика от украинците и латвийците, които са имали национални родини в рамките на Съветската империя, където известна степен на култура и език са били разрешени, стига да се придържат към линията на комунистическата партия, евреите не са имали нищо подобно. Синагогите били предимно затворени или пълни с информатори на КГБ.

В началото на 90-те години на миналия век, точно след разпадането на Съветския съюз, потоп от около 1,5 милиона евреи емигрират към САЩ и Израел. Зеленски и семейството му стават част от няколкостотинте хиляди евреи, които остават, доволни да се асимилират в един постсъветски свят.

Още в училище Володимир мечтаел да стане дипломат, но постъпва в Криворожкия икономически институт, филиал на Киевския национален икономически университет, в който получава юридическо образование.

Няма нито един работен ден по специалността си. Тъй като има афинитет към комедията, започва да се изявява като актьор в шоу програми. Също така продуцира много предавания и филми. Основава с приятели и става художествен ръководител на студия “Квартал-95” - продуцентска компания за шоу програми и развлекателни телевизионни предавания, занимаваща се и с концертна дейност.

Изгражда развлекателна империя, с която можеше и днес да живее спокойно и охолно.

Интересното е, че със съпругата му Олена ходят в едно и също училище в Кривой рог, но се запознават чак като студенти. Тя учи архитектура, но впоследствие става сценарист и продуцент в “Квартал-95”. Двамата са заедно осем години преди да си разменят брачните халки през 2003 г.

Впоследствие Олена става най-младата първа дама в историята на Украйна.

“Войната превърна бившия комик от провинциален политик с илюзии за величие в добросъвестен държавник” - Мелинда Харинг
“Войната превърна бившия комик от провинциален политик с илюзии за величие в добросъвестен държавник” - Мелинда Харинг

И днес тя е до съпруга си в неговата борба. В инстаграм президентшата споделя редица затрогващи кадри - като този на бебе, родено в киевско бомбоубежище.

“Това трябваше да се случи при съвсем други условия, под мирно небе. (...) Но важното е, че въпреки войната по нашите улици има лекари и грижовни хора, а страната ще бъде защитена. Ние сме армията, армията е нас. А децата, родени в бомбоубежища, ще живеят в мирна държава, която се е защитила.”

Връщайки се отново назад към артистичната кариера на Зеленски, любопитно е, че една от неговите тв роли сякаш предсказва действителното му издигане на президентския пост. В сатиричния сериал “Слуга на народа” неговият герой е гимназиален учител по история, записан тайно от един от учениците му, докато страстно се разправя срещу тиранията на корупцията в своята нация. Без негово знание видеото става абсолютен хит. Така, без да води кампания или дори да иска работата, учителят невероятно е избран за президент на Украйна.

В живота този пост не е даден току-така на Зеленски. Към артистите, които влизат в политиката, винаги има едно подозрение заради това, че са експерти в манипулирането на масовите емоции. А в Украйна всеки аутсайдер, който се издига на власт, поражда още по-голямо подозрение, защото се предполага, че трябва да изпълняват заповедите на някаква сенчеста сила или друга страна. С всичко това Зеленски трябва да се пребори и да се докаже.

Далеч от малкия екран по време на ескалацията на войната в Донбас (2013-2014) той поддържа действията на украинската армия и на доброволческите батальони, изнася концерти пред украинските военнослужещи, участващи в бойните действия в Донбас.

Заедно с други от “Квартал-95” дарява за нуждите на доброволческите батальони един милион гривни.

През 2016 г. Зеленски заедно със свои съмишленици сформира партия, наречена “Слуга на народа”. На 31 декември 2018 г., няколко минути преди Нова година, той се обръща по телевизията към украинците, като заявява, че ще участва в президентските избори.

Получава 73,2 процента от гласовете и побеждава лидера ветеран Петро Порошенко. През май 2019 г. Зеленски полага клетва като шести президент на Украйна.

И през 2022 г. той избра да остане, рискувайки живота си. А надали някой щеше да го вини, ако беше избягал.

Един от предшествениците му - проруският президент Виктор Янукович, избяга в Москва заради Революцията на Майдана през 2014 г., оставяйки след себе си двореца си, пълен с екзотични коли и щрауси.

Примери има още много. Афганистанският президент Ашраф Гани се качва на хеликоптер от Кабул в момента, в който чува слух, че талибаните са влезли в града. Дори Шарл дьо Гол си проправя път към Лондон, след като Германия нахлува във Франция.

Зеленски остана. Противопостави се на колективните очаквания за своето поведение и стана вдъхновяващ пример за герой и лидер, отдаващ живота си в служба на хората.

“Каквото и да се случи по-нататък, историята ще помни простата физическа смелост, която Володимир Зеленски проявява, оставайки в столицата си, със своя народ, сред ужасна инвазия, знаейки, че той е нейната цел” - Тимъти Снайдер, професор по история, специализирал в Украйна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X