Напишете дума/думи за търсене

Борис Бекер - някога тенис идол, сега затворник

През  2018 г. Борис Бекер бе удостоен
 с пръстена на Международната тенис зала на славата в чест на постиженията в кариерата си.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Легендарният тенисист Борис Бекер преживява едни от най-кошмарните дни в живота си. Той бе осъден на две години и половина лишаване от свобода заради финансова измама в Англия, където живее през последните години.

В края на април миналата година 55-годишният бивш спортист бе тикнат в един от най-лошите английски затвори. По ирония на съдбата “Уондсуърт” е само на 10 минути с кола от кортовете на “Уимбълдън”, на които през 1985 г. изгрява звездата на германеца.

Едва 17-годишен той печели престижния тенис турнир в Лондон. Предизвиква истински фурор с атрактивната си игра. Наричат го Мистър бум-бум заради силния сервис. Навсякъде, където отива да играе по-късно, пред хотелите му се струпват фенове, искащи да го зърнат. В мемоарите си Бекер признава, че му се е наложило

да си купи дълга черна перука, за да има няколко часа спокойствие на ден,

докато се разхожда в Мюнхен.

Следват години на бляскава кариера, 6 титли от “Големият шлем”, успешна треньорска и коментаторска работа в световния тенис до момента, в който Бекер се сблъсква с английското правосъдие. Той е обвинен в укриване на активи за 2,5 млн. паунда, обявявайки банкрут и спирайки да се издължава на кредиторите си, които очакват от него близо 50 млн. паунда.

Твърди се, че по време на кариерата си е спечелил около 22 млн. евро, но заради разточителния си начин на живот, включващ много жени, деца и скандални раздели, е принуден да обяви несъстоятелност през 2017 г. Срещу него са повдигнати 24 обвинения от британските власти за престъпления, извършени между май и октомври същата година. Само четири от тях биват доказани в съда, което обаче е достатъчно, за да го

лишат от свобода за 30 месеца

Още в първите му дни зад решетките таблоидите по света започват да тиражират негови оплаквания от лошите затворнически условия и че всичко това скоро ще излезе наяве, защото Бекер пише дневник в килията, за който няколко издателства вече наддават.

“Уондсуърт” наистина има репутация на ужасяващо място, в което затворниците стоят в килиите си по 22 часа на ден. Ходят в открити тоалетни в тях и често са посещавани от плъхове. Много от обитателите му са с дълги присъди за тежки престъпления като убийства.

Според медийни информации Бекер е получил някои привилегии като самостоятелна килия и

възможност да си купува шоколад с полагащите му се 10 паунда на седмица

за допълнителни разходи, което е създало напрежение сред останалите затворници.

Негови адвокати определиха тези твърдения като неверни, но след няколко дни съобщиха, че клиентът им е преместен в друг затвор, който е специално за чужденци. Това бе възприето като знак, че Бекер вероятно ще се възползва от схемата за депортиране на лишени от свобода чужди граждани, които са осъдени на повече от 12 месеца затвор. Според правилата най-ранната възможност той да бъде изпратен да доизлежи присъдата си в Германия е през ноември.

Бившият тенисист пристига с партньорката си Лилиан де Карвальо в съд в Лондон за делото му за несъстоятелност през март 2022 г.
Бившият тенисист пристига с партньорката си Лилиан де Карвальо в съд в Лондон за делото му за несъстоятелност през март 2022 г.

Тенис легендата се установява в Лондон през 2012 г., но така и не успява да кандидатства за британско гражданство, въпреки че е заявявал намерение да го направи през годините. Не е изключено обаче той да откаже депортиране, тъй като близките му живеят в Англия, а и в родината си също има присъда. Тя е условна за опит за укриване на данъци в размер на 1,7 млн. евро в Германия през 2002 г.

По време на процеса в Лондон той разкри, че е спечелил “огромна сума”, докато се е състезавал, но след като се е оттеглил от тениса през 1999 г., е направил някои неуспешни инвестиции, които са стопили състоянието му. Сред тях са 10 млн. лири, вложени в нефтена компания в Нигерия, и купуване на дилърски къщи на “Мерцедес”.

Според други негови признания финансовите му проблеми започват, след като се налага да плати на бившата си съпруга Барбара Фелтус 11 млн. лири при развода им и да ѝ остави къщата им в Маями. Бракът му с фотомодела се разпада, когато някои от изневерите му стигат до медиите. Сред тях е

кратък секс в килер на лондонски ресторант с руската манекенка Анжела Ермакова,

от който се ражда дъщеря им Анна. Първоначално Бекер отказва да признае детето, но ДНК експертиза потвърждава, че той е бащата. Така към месечната издръжка от по 19 000 паунда, която дава на двамата си сина от Барбара, се прибавят и разходи за дъщерята.

Въпреки че финансовите му проблеми вече са в ход и през 2007 г. е осъден за първи път в Германия да плати 114 000 евро за фалита на компания, в която има 60% дял, тенис легендата се жени втори път. Този път избраницата му е Шарлели Керсенберг - пак модел, но от Нидерландия. През 2010 г. им се ражда син, но 8 г. по-късно двамата се развеждат, което отново отваря сериозни пробойни в незавидното финансово положение на спортиста.

По време на съдебното дело в Лондон Бекер отново беше с впечатляваща красавица до себе си. Лилиан де Карвальо също влезе в живота му с гръм и трясък. Двамата бяха снимани на почивка в Ибиса през 2020 г., но една от фотографиите от ваканцията им предизвика особено голям шум. На нея се вижда как хубавицата маже със слънцезащитен крем гърба на последния син на партньора си, което разгневи майка му. “Ще го кажа така, че да ме разберете. По време на пандемията вие сте второто момиче, което готви закуска за моя син. Като майка ви моля да уважавате момчето ми. Снимайте се с Борис в прекрасните си бански и показвайте невероятното си тяло, но ви моля, разкарайте се от сина ми”, написа в инстаграм Шарлели Керсенберг.

Британски медии съобщават, че Лилиан де Карвальо е анализатор на политически рискове, говори 5 езика и е с Бекер от три години. Тя бе снимана как го посещава в затвора още в първата седмица от престоя му там. Придружаваше го и в съдебната зала, докато той трябваше да чуе доста строгата оценка на съдия Дебора Тейлър за поведението си. Според нея той не е показал угризения на съвестта или признаване на вина.

“Не сте обърнали внимание на предупреждението и на шанса, които са ви били дадени с първата условна присъда, и това е значителен утежняващ фактор”, подчерта тя. Тейлър отхвърли искането на адвокатите му за нова условна присъда, тъй като изпращането му в затвора означава да не работи за дълго време и да не може да покрива дълговете си. Освен това самият процес вече е съсипал репутацията му и е разбил напълно кариерата му. “Неговото пропадане не е просто обедняване, а е най-публичното унижение на този човек.

Борис Бекер буквално не притежава нищо,

независимо че е имал такава бляскава спортна кариера. Конкретният термин за това е трагедия”, заяви адвокат Джонатан Лейдлоу.

Прокурор Ребека Чакли обаче подчерта, че Бекер е действал умишлено и нечестно според разследващите. Обявявайки фалит през 2017 г., след като не може да плати 3 млн. паунда заем за луксозното си имение в Майорка, той е скрил свой дял в имот в Германия за милион евро, банков заем за почти 700 хил. евро и акции в технологична фирма.

“Сърцето ми се къса за него. Той ми е приятел. Беше мой треньор за три-четири години и допринесе много за успехите в кариерата ми”, коментира световният номер 1 в тениса Новак Джокович. Той призна, че се моли Борис Бекер да е добре със здравето и психическото си състояние, защото тикването му в затвора е голямо предизвикателство за него.

Възможно е да излежи само половината от 30-месечната си присъда и през останалото време да бъде пуснат на свобода, но със затворническа гривна за проследяване. Както и да се развият нещата, със сигурност дневникът, който сега пише като затворник, ще бъде любопитно четиво.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X