Напишете дума/думи за търсене

Рени Миткова: Най-важният избор на успешната жена е този на партньор

Тя е начело на водеща компания за управление на вземания в България, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър“ на фондация „Еврика“. През 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината“. Обича да чете и да пътешества.

Интервюто на Рени Миткова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

 

Лидерството е умение да постигаш повече чрез хората около теб
Лидерството е умение да постигаш повече чрез хората около теб

Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

- Поезия – и буквално, и преносно. Сред най-първите ми спомени е как сънувам и се събуждам със стихове в главата. Такъв си представях света и живота ми. Непрекъснато пишех и четях, едно безкрайно пътешествие в различни светове – на Мечо Пух, на тримата мускетари… Да откривам красота и смисъл около себе си, а и да ги създавам – това е и първата, а и сегашната ми мечта, която се старая да постигам отново и отново.

- Как тогава виждахте себе си през 2022 г. и одобрявате ли се такава, каквато сте през 2022 г.?

- Представях си, че винаги ще съм си същата – пишеща, споделяща, учеща. И да, може би отне малко по-дълго от очакваното, но вече е готова и първата ми книга – „Винаги плащаш“. Покрай пандемията, цялата несигурност и нарасналите отговорности в последните две години се завърнах към детската си страст - писането. То ми помогна да направя рефлексия върху изминатия житейски и професионален път, да подредя вътрешния си мир, да споделя научени уроци.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- Моето поколение израсна в турбулентни времена и това в голяма степен определяше реда на стъпките, които считахме за важни – първо да вземеш диплома, да си намериш работа, да си осигуриш финансово спокойствие, оставяйки на по-заден план създаването на семейство и отглеждането на деца. Опитът ми обаче показва, че не е нужно да се прави компромис между кариера и личен живот. Да си успешен в едното, не означава автоматично да жертваш другото – напротив. Заобикаляйки се с хора, на които можеш да разчиташ и те подкрепят, да знаеш кога да потърсиш и кога да дадеш помощ – това е начинът. И в този смисъл, най-важната крачка в живота на една успешна жена според мен е партньорът, с когото ще избере да споделя и постиженията, и препятствията по пътя си.

- Разкажете за вашия първи успех.

- Много рано станах съсобственик на бизнес, който и аз, и обществото като цяло не разбираше напълно. Събирането на задължения дори и днес е свързано с доста предразсъдъци, въпреки че има наченки на положителна промяна. Лично за мен преломен момент беше 2010 г., когато в „EOS България“ завършихме процеса по дефиниране на нашата мисия, визия и ценности. Казвам „процес“, защото не ставаше дума за копиране на корпоративни клишета, а за вникване в дълбочина в смисъла на нашата работа, съпътствано с много дискусии и равносметка кое е това, което ни държи един за друг като екип и в този бизнес. Беше безценно – осъзнах, че тази професия, в която попаднах случайно и за която не се подготвяш в специалност в университет, всъщност е моята. Мястото, където бих могла да направя най-големи положителни промени и където даваме втори шанс на хората, оказали се в затруднена финансова ситуация, да я разрешат по най-добрия начин, и то с уважение към тяхното достойнство.

- Промяната в работната среда, с която се гордеете?

- На първо място, че успях да създам екип от професионалисти, които се припознават с мисията и целите на компанията, чувстват се оценени и подкрепяни, имат място, където да учат, да се развиват и да се реализират. Още в началото на пандемията нашият колцентър беше първият, който премина в изцяло дистанционен режим на работа, на практика за три дни. Постигнахме го, без да прекъснем услугите за нашите клиенти и без да намалим производителността си. Подобно нещо е възможно, когато екипът знае, че лидерите проявяват грижа, че мислят за неговата сигурност и развитие. Само така хората дават всичко от себе си и с това наистина се гордея.

В стойностните контакти трябва постоянно да инвестираш време
В стойностните контакти трябва постоянно да инвестираш време

- Кой е най-правилният начин да възпиташ детето си?

- Чрез личен пример. Ценностите, моралният компас, отношение към околните, всичко това се възпитава в семейството всеки ден. Децата се нуждаят от любов и приемане, а нашата най-важна работа като родители е да им дадем уменията, с които да се справят добре в живота. Може би заради професията ми, но за мен е от голямо значение те да могат да управляват разумно парите си. Често виждам в работата си как хора с добри доходи задлъжняват по простата причина, че не умеят да боравят с доходите си. Това не се учи в училище, има го и стереотипа, че за пари не е възпитано да се говори, камо ли с деца. Убедена съм, че това е абсолютно погрешно. Личната ми мисия е финансовото образование на младите – развивам редица проекти в тази посока, включително с Асоциацията за управление на вземания. Така възпитавам и трите си деца – да имат свой бюджет, да могат да спестяват и да печелят средства, да даряват; накратко, да са отговорни към парите и те да ги управляват, а не обратното.

- Как променихте живота на вашето семейство и вашия личен след пандемията и по време на война? Какво е ценното, което научихме?

- Много аспекти на ежедневието ни бяха засегнати, както стана на практика с целия свят – работа, учене, пътуване, забавления, наложи се бързо да се научим да ги вършим по различен начин. За мен основната промяна беше най-вече в начина, по който възприемам общуването. Дадох си сметка, че нямаме време за губене и за случайни любезности; че трябва да общуваме повече с приятелите и близките си; че в стойностните контакти трябва постоянно да инвестираш време.

- Как се отглеждат лидери?

- С любов и грижа. Хората разгръщат потенциала си, когато имат доверие и подкрепа. Както и насока – да открият и развият силните си страни и усъвършенстват уменията си. За мен лидерството не е позиция, която заемаш, а умение да постигаш повече чрез хората около теб.

Може да намерите „Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

 

  • Ключови думи:
X