Напишете дума/думи за търсене

Елизабет II започна да гасне след загубата на принц Филип

Кралица Елизабет II, най-дълго живелият и най-дълго управлявалият монарх в британската история, започна да има проблеми със здравето след смъртта на нейната упора - принц Филип, херцогът на Единбург. Той почина на 9 април 2021 г.

96-годишната Елизабет страдаше от проблеми с мобилността, които я принудиха да се оттегли от ключови събития. В това число много от празненствата за платинения й юбилей. Тя дори избра да присъства виртуално или да изпрати на нейно място членове на кралското семейство.

Монархът също прекара една нощ в болница поради мистериозна болест миналата есен.

От октомври 2021 г.: Епизодични проблеми с мобилността

Кралицата се сблъскваше с продължаващи „епизодични проблеми с мобилността“, датиращи от миналата есен, и използваше бастун през последните си дни.

През октомври 2021 г., шест месеца след смъртта на съпруга си, монархът използва бастун на служба в Уестминстърското абатство. Това бе първият път, когато тя направи това по време на голям публичен ангажимент.

След смъртта на принц Филип, кралицата се бореше да изпълнява много от обичайните си лични задължения, като проблемите със здравето я принудиха или да се оттегли от събитията, или да се появява чрез видео разговори.

Тя не отиде на службата за Деня на Британската общност в Уестминстърското абатство през март 2022 г., важна дата в кралския календар, и не присъства на службата на Велики четвъртък на 14 април.

Все пак тя се събра сили, за да почете херцога на Единбург на мемориална служба на 29 март, като вървеше бавно и внимателно с помощта на бастун и се държеше за лакътя на херцога на Йорк за подкрепа.

На 20 май тя пропусна държавното откриване на парламента за първи път от почти 60 години, като Бъкингамският дворец приписа отсъствието й на „епизодични проблеми с мобилността“.

Октомври 2021 г.: Лекари е посъветваха да си вземе почивка и да лежи

На 20 октомври 2021 г., след натоварена есенна програма, лекарите на кралицата наредиха почивка за няколко дни.

Говорител на Бъкингамския дворец каза, че тя е в „добро настроение“, но е разочарована, тъй като лекарите е карат да отмени двудневно пътуване до Северна Ирландия.

Октомври 2021 г.: Хоспитализирана поради мистериозна болест

Кралицата, на 95 години по това време, беше тайно приета в болница в следобеда на 20 октомври 2021 г., за да се подложи на „предварителни изследвания“.

Тя беше изписана на следващия ден и „прие медицински съвет да си почине през следващите няколко дни“ и се каза, че е в „добро настроение“, като изпълнява леки задължения на бюрото си в Уиндзор.

Ноември 2021 г.: Отказ от появяване на събития

Загрижеността за здравето на кралицата се увеличи, когато тя се оттегли от по-значими ангажименти през ноември 2021 г.

Те включват срещата на върха за изменението на климата в Глазгоу на 1 ноември и Фестивала на възпоменанието на 12 ноември.

Бъкингамският дворец съобщи, че монархът е бил посъветван да продължи да си почива и да не извършва официални посещения.

Февруари 2022 г.: Зарази се с коронавирус

Имаше опасения за здравето й, когато се зарази с Covid, давайки положителна проба на 20 февруари 2022 г.

Кралицата, която тогава беше тройно ваксинирана, страдаше от леки симптоми, подобни на настинка, но каза, че вирусът я е направил „много уморена и изтощена“.

Тя продължи с леките задължения, докато се самоизолира в Уиндзор, но отмени някои виртуални аудиенции.

Юни 2022: Дискомфорт по време на тържества

На 3 юни, след първия ден от празненствата по повод нейния платинен юбилей, кралицата се оттегли от тържество в катедралата Сейнт Пол.

Това се дължало на претърпяния „дискомфорт“ по време на празненствата от предишния ден

Тя пропусна много други събития за платинения юбилей, като направи само две публични изяви.

Здравето на кралицата беше проверявано през последните месеци, като страховете нарастваха по време на лятното й уединение в замъка Балморал в Абърдийншир.

21 юли

Кралицата пътува до личния си шотландски дом Балморал за началото на традиционната си лятна ваканция.

28 юли

Принцът на Уелс Чарлз представляваше кралицата на церемонията по откриването на Игрите на Британската общност и прочете послание от кралицата.

8 август

Съобщава се, че традиционното посрещане на кралицата в замъка Балморал от почетна гвардия се е състояло уединено на територията, като източник  тогава каза: „Това е промяна в съответствие със събитията, които се адаптират за комфорта на Нейно Величество“.

3 септември

Кралицата пропусна голямо събитие, а принцът на Уелс официално откри нова програма, празнуваща платинения юбилей на Елизабет.

6 септември

Кралицата прие Борис Джонсън в замъка Балморал, когато той напусна поста премиер. След това тя поздрави Лиз Тръс и я помоли да състави правителство като стане новия министър-председател.

Историческата аудиенция беше първият път, когато 96-годишният монарх изпълни ключовото задължение не в Бъкингамския дворец.

7 септември

Кралицата отложи ключово заседание, след като беше посъветвана от лекарите да си почине.

8 септември

Бъкингамският дворец обяви, че кралицата е под медицинско наблюдение в Балморал, като кралските лекари казаха, че са загрижени за нейното здраве.

Членове на кралското семейство, включително принцът на Уелс, херцогът на Кеймбридж и други пътуваха, за да бъдат до нея.

По-късно бе потвърдено, че Елизабет II e починала в 18.30 часа местно време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X