Напишете дума/думи за търсене

За значението на натуралната козметика и чистите продукти – открийте ги на достъпни цени

Източник: Pixabay

През последните години всички ние започнахме да обръщаме повече внимание на т.нар. устойчивост при производството на продуктите, които консумираме. Станахме по–осъзнати и по–отговорни, защото разбрахме, че бъдещето на нашите деца и на нашата планета се пише днес, при това от всеки един от нас.

За радост компаниите реагират бързо на интереса към устойчиво създадени продукти и всеки, който желае да живее по–екологично и с повече мисъл за бъдещето, може да го направи чрез своите покупки. А що се отнася до храната и козметиката, която ползваме, предимствата на екологично чистите и естествени съставки са изключително важни и за нашето здраве.

Много пъти сме писали за ползите от „зелените“ козметични продукти. Те днес се простират отвъд тенденциите – проучванията постоянно сигнализират за токсичността на конвенционалната козметика, а пазарът на натурална козметика продължава да расте бързо и да предлага все по интересни неща.

Какво представлява натуралната козметика?

В съвременния маркетинг думи като „зелен“ и „натурален“ са се превърнали в синоним на „органичен“ или „здравословен“. Обикновено тези термини се използват за описание на продукти, използващи екологично чисти формули, производствени практики или методи на опаковане.

По отношение на козметичната индустрия „зелената“ и „устойчивата“ козметика се определят като козметични продукти, използващи естествени съставки, произведени от възобновяеми суровини. Много компании използват нефтохимически съставки, извлечени от бензин, невъзобновяем и икономически непостоянен ресурс. Биологичните олеохимикали, от друга страна, произлизат от възобновяеми растителни и бактериални източници и са същността на движението за зелена козметика.

Разработчиците на козметика по целия свят настойчиво търсят тези олеохимикали, заедно с всички потенциални източници за тях. Някои примери за общи източници включват:

Естествени масла: палмовите и кокосовите масла често се използват за получаване на мастни алкохоли, които се използват като химически повърхностно активни вещества. Други масла включват арганово масло и масло от авокадо. Глицеринът, производно на палмово масло, е често срещан страничен продукт.

Селскостопански растения: Соята, царевицата и други земеделски растения се използват в козметичната индустрия за производство на масла и алкохоли. Зелените козметични емулгатори, повърхностно активни вещества и биокатализатори се извличат с помощта на тези растения, които могат да бъдат евтини и устойчиви.

Бактерии: Един пример за възобновяем ресурс, който в момента се разработва, е бактерията Deinococcus, бактерия, изследвана от Deinove във Франция за нейните химически производствени свойства. Deinove използва бактерията за създаване на ароматни съставки и пигменти за козметичната индустрия.

Вероятно ви звучи сложно и трудоемко, но в тези процеси е бъдещето. С нашите партньори от dm решихме да ви покажем, че не е нужно да вземете кредит, за да се сдобиете с чиста и натурална козметика и храна, произведена в принципите на устойчивостта. В любимата  верига за дрогерийни стоки ще намерите много предложения, които ще ви помогнат да живеете по–здравословно и с мисъл за бъдещето. Ето един примерен списък, който съставихме, обикаляйки щандовете на dm, с продукти, които ви гарантират натуралност и чистота на много приемливи цени.

  • dmBio Пукана спелта с мед, 200 g

Още много продукти, които са алтернатива на конвенционалните, вече може да откриете и пазарувате в онлайн магазина на dm: www.dm-drogeriemarkt.bg.

  • Ключови думи:
X