Напишете дума/думи за търсене

Суха кожа и продукти за грижа с аромат? Мисията е възможна

Източник: Pixabay

Малцина са тези, които се наслаждават на отпечатъците на времето, които годините оставят върху кожата им. Колкото повече узряваме житейски, толкова повече тя губи своята сила, блясък и сочност. Особено е уязвима, когато е изложена на ниски температури, вятър, замърсен въздух.

Дори и да ползвате някакъв вид антиейдж грижа да лице, това няма да ви спаси от дехидратация на кожата през зимата. Проучванията сочат, че 99% от хората, които използват козметика против стареене, продължават да имат проблем със сухата кожа.

Със същото неудобство се сблъскват и една трета от хората в активна работеща възраст и над 60% от тези в по-напреднала възраст.

Каква всъщност е дефиницията за суха кожа?

За да си представим структурата на кожата като бариера, нека я визуализираме като тухлена стена.

  • тухлите са безядрените клетки на роговия слой;
  • между тухлите са разположени междуклетъчните липиди на роговия слой или неговия междуклетъчен цимент, съставен от серамиди, свободни мастни киселини и холестерол в отношение 4:1:1;
  • над тази структура функционира микробиомът – бактериите на повърхността на кожата, които могат да достигнат до 1 кг от теглото ни.

При разрушаване на епидермалната бариера се отделят вещества, които дават сигнали на имунната система. Отключват се възпалителни симптоми на разрушена защитна функция на кожата. Това нейно състояние я прави много по-уязвима на достъпа на алергени, бактерии, вируси.

Сухата кожа върви ръка за ръка с тези заболявания

Ихтиозите и атопичният дерматит протичат при нарушена бариерна функция на кожата и в резултат - суха кожа. Тя е спътник и на диабета, хроничната бъбречна недостатъчност. Наблюдава се след трансплантации и употреба на кортикостероиди. Бременността също може да причини суха кожа, както и стареенето.

Как да решим проблема със сухата кожа?

Нека се върнем на нейната структура – тухли (клетки на роговия слой), липиди (цимент между клетките на роговия слой) и микробиом. За да преборим сухотата на кожата, нашата задача е да възстановим всеки от тези елементи. За целта са ни необходими:

  • хидратиращи съставки – естествени овлажняващи фактори, които привличат и задържат вода, като млечна киселина, карбоксилова киселина, и урея; на помощ идва и глицеролът, който разтворен във вода, увеличава обема си десетократно;
  • липидoзаместващи съставки – серамиди, холестерол и свободни мастни киселини, които заместват липидите в кожата; тук място намират и ненаситените омега мастни киселини като маслата от вечерна роза, слънчогледовото и бадемовото;
  • филмобразуващи съставки.

Тези три вида елементи за хидратация на кожата действат съвместно. Заедно урея + серамиди + глюко-глицерол имат синергичен ефект и са най-ефективното средство за хидратация към момента. Това потвърждава и тест, при който хора със суха кожа нанасят продукт, съдържащ комплекса, в продължение на 5 дни. Още 5 дни, след като спрат нанасянето, нивата на хидратация остават адекватни спрямо изходната точка. Резултатите са замерени обективно с уред.

Параграф 22 на парфюмите и сухата кожа – има ли изход?

Знаете ли, че хората не обичат особено да прилагат медикаменти чрез мазане, а се чувстват далеч по-комфортно да приемат лекарства през устата.

Сега си представете, че към медикамента за мазане добавим и фактора неприятна миризма, какъвто е случаят с урея съдържащите продукти.
Разбираемо, хората стават още по-сдържани в употребата на подобни кремове и лекарства.

Парадигмата е сложна – от една страна, сухата кожа изисква системни усилия, а ароматът поощрява използването на препоръчаните продукти. От друга страна, парфюмите са сред топалергените и няма да намерите артикул за суха или атопична кожа с аромат.

Eucerin®успя да разчупи статуквото с парфюмен комплекс, който изпълнява две ключови роли едновременно – безопасен е за суха и раздразнена кожа и подобрява възпалението и сухотата. Инвитро тестове показват, че приложението на продукт с този парфюмен комплекс върху суха кожа води до намаляване на възпалението.

Същото е доказано и при инвиво проучване чрез тест с повторно сухо бръснене в продължение на три дни поред. Прилагането на парфюмния комплекс доказано намалява раздразнението на кожата.

Тази парфюмна композиция Eucerin® добавя в новата Eucerin® UreaRepair PLUS Пяна за лице и тяло с аромат. Ароматът се съдържа и в Eucerin® UreaRepair PLUS Лосион за тяло с 5% урея. Така брандът прави грижата за сухата кожа приятна и желана част от ежедневието ни. А на дерматолозите дава още едно оръжие в борбата със сухата кожа като основно или съпътстващо състояние, самостоятелно и съвместно с медикаментозно лечение.

  • Ключови думи:
X