Напишете дума/думи за търсене

Как да подобрим шансовете за зачеване от първи път

Снимка: Pixabay

Вече сте готови за бебе и сте в трескаво очакване кога ще видите онези заветни две чертички на теста, изпълнени сте с много вълнение и очакване. И с право! Но както може би знаете, забременяването не е само въпрос на секс.

Като за начало, времето е всичко, когато става въпрос за зачеване. Добрата новина е, че има няколко неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че избирате правилното време за зачеване, а още по-добрата новина е, че има и още няколко неща, които да включите, за да подобрите допълнително шансовете си за забременяване.

Какви са шансовете ви да забременеете всеки месец?

Обикновено жена, която се опитва да забременее, има между 15% и 25% шанс да го направи всеки месец. Въпреки тези шансове, повечето двойки зачеват в рамките на първата година от опита.

Дали ще забременеете зависи от няколко фактора като цялостното ви здравословно състояние, възрастта, плодовитостта – вашата и на партньора ви, и правенето на секс в точното време по време на вашия цикъл.

1. Направете преглед преди зачеването

Преди да започнете опитите за зачеване, отидете на преглед. Попитайте вашия лекар за пренатални витамини с фолиева киселина, която предпазва плода от някои вродени дефекти и е от ключово значение по време на ранните етапи на бременността.

2. Следете цикъла си

Ако имате редовен цикъл – чудесно. Но ако е нередовен и се колебае всеки месец, сега е моментът да се научите да разпознавате признаците на овулация като промяна в цервикалната слуз. Вече има и тестове за овулация, които също могат да помогнат да планирате най-точния момент за зачеване.

„По правило“ жените с 28-дневен цикъл овулират на 14-ия ден. Много жени имат по-дълъг или по-кратък цикъл, така че тест или доброто познаване на тялото е важно.

3. Митове за забременяване

Има толкова много митове за забременяване, но истината е, че няма научни доказателства за много от тях – от най-добрите пози за забременяване, до това дали да лежите в леглото с вдигнати крака.

4. Не прекалявайте

Правенето на секс всеки ден дори по време на овулация не е задължително, че ще увеличи шансовете ви за забременяване. Като цяло, всяка вечер около времето на овулацията помага да увеличите шанса си да забременеете. Сперматозоидите могат да живеят до 5 дни в тялото ви. Най-добре е да правите секс редовно - когато сте в овулация и когато не.

5. Уверете се, че използвате благоприятен за сперматозоидите лубрикант

Видът лубрикант, който използвате по време на секс, всъщност може да затрудни зачеването. Съставките в много лубриканти, като петрол, силикон, парабени и глицерин, могат да навредят на функцията на сперматозоидите. pH на лубриканта (колко киселинна или алкална е средата) също може да има ефект. Затова е важно да изберете правилния лубрикант, който ще предостави  оптимална среда за достигането на сперматозоидите до яйцеклетката.

6. Освободете се от стреса

Опитайте се да не се стресирате и да превръщате във фикс-идея забременяването. Стресът може да попречи на овулацията, затова се постарайте да прилагате техники за релаксация. Колкото по-спокойни сте, толкова по-добре!

7. Стремете се към здравословен начин на живот за вас и партньора ви

Забременяването не е само във времето и техниката. Подобряването на здравето може да ви помогне да увеличите шансовете си да забременеете и да ви подготви за лека бременност. И това важи и за вашия партньор.

Навиците за здравословен начин на живот включват:

Приемът на пренатални витамини с високо съдържание на фолиева киселина.

Вашия партньор може да приема добавка за мъже или мултивитамини.

Следвайте балансирана диета, богата на с протеини, ненаситени мазнини и сложни въглехидрати.

Тренирайте, правете упражнения, но не прекалявайте. Умереността е важна за всеки аспект.

Ограничете консумацията на алкохол и тютюнопушенето.

  • Ключови думи:
X