Напишете дума/думи за търсене

Актрисата Далила ди Ладзаро: 11 години не станах от леглото и не се мих

Актрисата е родена в град Удине през 1953 г.

Италианската актриса и бивш модел Далила ди Ладзаро, за която мнозина се питаха защо изчезна от екраните, най-после обясни на какво се дължи отсъствието й от толкова дълго време.

Преди 25 години русокосата красавица, смятана за секссимвол в киното, претърпява катастрофа. След това започва да изпитва хронична болка, заради която не е в състояние нито да се вдигне от леглото, нито дори да се измие. Хранела се единствено легнала. И така – 11 години. Това разказа самата тя в интервю пред Мара Вениер в предаването„Доменика ин” на РАИ 1.

„Беше кошмар, защото лекарите не ми вярваха. Навремето не се говореше за хронична болка в Италия”, пояснява звездата, по която въздишаха милиони мъже.

Далила ди Ладзаро е секссимвол през 70-те и 80-те години
Далила ди Ладзаро е секссимвол през 70-те и 80-те години

1991-a се оказва за Ди Ладзаро фатална година, изпълнена с трагедии. Първо умира 22-годишният й син Кристиан, който е премазан от кола на улицата в Рим. Далила го ражда едва 16-годишна, след като забременява от гаджето си Франко. Бяга от къщи, за да се омъжи едва 15-годишна. Ражда момчето си на 5 април 1969 г., но с Франко след това се разделят. За да издържа детето си, започва да работи като модел. Смъртта на Кристиан обаче преобръща живота й и я подтиква към писането на книги, за да може по някакъв начин да излее болката си. През 2006 г. публикува автобиографията си „Моето небе”, а после написва и разказ за сина си „Ангелът на живота ми”, в който разказва как синът й й изпраща непрекъснати сигнали от отвъдния свят под формата на сърца. Далила пише и други книги за сина си.

Далила преживява и друг ужас в живота си - инцидент по време на самолетен полет, при който рискува живота си. „Не обичах да пътувам със самолет. Бях в Маями с една приятелка и с мъжа си решиха да наемат частен самолет, за да отидем на Бахамските острови. За да стигнем до там, трябваше да прелетим над Бермудския триъгълник. В един момент липсваше достатъчно херметизация и самолетът започна да пада с носа надолу дотогава, докато не се удари във водата. От този удар се преобърна няколко пъти, океанът направо щеше да го засмучи. Аз бях ни жива, ни умряла. Измъкнаха ме и ме поставиха да седна върху самолета”.

Далила в дома си
Далила в дома си

Третата трагедия в живота на актрисата идва след инцидент с мотор - пада от него заради дупка на римска улица. Чупи шиен прешлен, заради което остава прикована на легло 2 години. Продължава обаче да чувства непрекъсната болка, но лекарите не й вярват, правят й рентгенови снимки само от врата надолу и не си дават сметка за причините на страданието й. Болката става хронична, затова Далила 11 години не може да стане от леглото си и дори не се мие. Страда от хронична болка и до днес. За да намери малко утеха, отива да се лекува в Аризона и там не могат да повярват, че в Италия по онова време не се говори за това, какво е хронична болка. На всичкото отгоре през 2000 година претърпява и втори инцидент – този път се удря в ръба на един басейн.

В действителност трагедиите в живота на актрисата следват издевателствата в детството й. Родената в град Удине в семейството на бивш боксьор и шивачка Далила е изнасилена няколко пъти от свой братовчед, когато е едва 6-годишна. Вторият път пък е изнасилена на 17 г., след едно модно ревю. 50-годишен мъж от Торино я държи в плен три дни, през които я изнасилва непрекъснато. Третият път е изнасилен, когато е 40-годишна. „Той беше милиардер. Ако бях завела дело срещу него, щеше да ме смачка. Успях да намеря у себе си сила да преодолея всичко това и да простя”, казва Ди Ладзаро. Тя не уточнява името на въпросния човек.

През 2017 г. в интервю за седмичника „Оджи” Далила ди Ладзаро призна, че е била любовница на покойния Джани Аниели, бившия собственик на „Фиат”. “Беше гуляйджия и циничен”, казва актрисата за него. Навремето актрисата е имала и флирт с Ален Делон, който признава, че е бил тайно влюбен в нея.

Милиони италианци още въздишат по Далила ди Ладзаро от 70-те и 80-те години на миналия век, когато е на върха на славата си. Тя е изключително привлекателна с очите си с изумруден цвят и с перфектното си тяло и е като магнит за киното. След кариерата си на модел в младините си момичето от провинцията стига до Рим, където е взета под крилото и почти „осиновена” от кинопродуцента Карло Понти, мъжът на София Лорен. Голямата дива обаче не одобрява това и Далила е отдалечена от Понти, така вратите на световното кино се затварят за нея.

Ди Ладзаро, която в първите си филми използва и артистичния псевдоним Ламар, прави серия от филми. През 1976 г. жъне успех с „О, Серафина” на Алберто Латуада. После участва и в „Една буржоазна драма” (1979), „Феномена” на Дарио Ардженто (1984), „Паганини” (1989). Снима и много тв сериали. Връща се към телевизията и през 2013 г, когато снима сериал.

Актрисата по време на тв предаването “Доменика ин”.
След катастрофа звездата на италианското кино от 80-те започнала да страда от хронична болка, но не й вярвали
Актрисата по време на тв предаването “Доменика ин”. След катастрофа звездата на италианското кино от 80-те започнала да страда от хронична болка, но не й вярвали

Какво точно представлява хроничната болка?

Като такава се определя болката, която продължава повече от нормалното време за излекуване на дадена рана или възпаление, обикновено 3-6 месеца, и продължава години. Хроничната болка е призната като патология заради тежките последствия за човека, страдащ от нея, от физическа, психическа, социална гледна точка. На практика хроничната болка блокира или затруднява изцяло каквато и да е дейност на страдащия от нея, водейки и до депресирането му, до изпитването на чувство за недоверие към себе си. Болките в гърба, мигрената, ендометриозата, фибромиалгията, невралгията са някои от заболяванията, които ако не бъдат лекувани, мога да доведат до хронична болка. Това значи, че хората, които са поразени от нея, живеят в непрекъснато страдание. Тя е характерна за всички възрасти, като е по-често срещана при жените. Днес в Италия хроничната болка е призната за патология и страдащите от нея се лекуват чрез националната здравна система.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X