Напишете дума/думи за търсене

Какво да гледаме при покупка на употребяван iPhone

Източник: Pixabay

В ежедневието смартфоните са нещо, без което хората не могат. Продуктите на марката Apple са се установили между купувачите като джаджи с високо качество и са все по-търсени. Нови модели биват издавани постоянно, а операционните системи на съществуващите вече версии непрекъснато биват подменяни и ъпгрейдвани. Голямото търсене води до засилено производство, което се изразява в наличието на все по-нови и усъвършенствани предложения на брандовете. Отделен е въпросът, че всеки нов модел iPhone притежава все повече функции и улеснява ежедневието на притежателя си.

Има и начини да се сдобиете с добър модел iPhone и то на достъпни цени. Това може да стане, ако когато сте в момент на търсене на телефон, се насочите към избора за закупуване на вече употребяван такъв. Какви са предимствата на такъв вид сделка, за какво да следите при нея и как да не попаднете в измама, са все въпроси, които ще намерят отговор тук.

За какво да следите, когато искате да закупите употребяван iPhone?

Когато става въпрос за закупуване на iPhone втора употреба, има редица фактори, които трябва да вземете предвид, за да сте сигурни, че получавате най-изгодната сделка за висококачествено телефон. Въпреки че закупуването на употребяван iPhone може да бъде чудесен начин да спестите пари и да намалите електронните отпадъци, важно е да сте наясно с потенциалните рискове и проблеми, които идват със закупуването на вече употребявано устройство. Ето някои от нещата, на които да обърнете внимание:

- батерията - това е един от най-важните компоненти на смартфона и е от голямо значение да проверите състоянието ѝ, преди да направите покупката. Употребяван iPhone с износена батерия не само ще има по-кратък живот, но и цялостната му система би била повлияна и повредена. Когато гледате обяви или пазарувате от онлайн магазин, не подценявайте момента да попитате продавача за състоянието и капацитета на батерията;

- дисплеят - той е една от най-значимите части на телефона с причината, че това е методът, по който потребителите “общуват” с устройството. Когато преглеждате обяви и различни модели, особено ако нямате възможността да ги видите на живо, задължително попитайте продавача дали по екрана има надрасквания или пукнатини;

- операционната система - Apple редовно пуска iOS актуализации и е важно да сте сигурни, че смартфонът, който купувате, работи с най-новата версия. Това ще гарантира, че той е възможно най-подсигурен и че ще бъде съвместим с най-новите приложения и функции;

- камерата - този компонент е един от най-използваните на телефоните и поради това е много важно да се уверите, че функцията за снимане е в добро работещо състояние. Отделно на проверката за външни драскотини и спуквания е важно да погледнете качеството на изображенията, резолюцията и опциите за увеличаване и намаляване при снимане;

- моделът - различните модели iPhone имат различни функции и е важно да сте сигурни, че устройството, което купувате, е правилният модел за вас. Може да разгледате характеристиките на няколко и да направите съпоставката или да се ръководите в зависимост дали търсите по-стар или по-нов модел;

- капацитетът на паметта - iPhone се предлагат с различен капацитет за съхранение и е важно да сте сигурни, че устройството, което купувате, има достатъчно памет, за да отговори на вашите нужди;

- тялото на устройството - не подценявайте проверката на корпуса на за драскотини, вдлъбнатини или други следи от захабяване. Те могат да повлияят на външния вид на вашия iPhone, но също така могат да окажат влияние и върху цялостната работа на телефона.

Как да се предпазите от измамна сделка?

Когато сте в момент на закупуване на iPhone, е важно да се уверите, че продавачът, от когото ще закупувате устройството, има добра репутация в средите. Купувайки от реномиран продавач, би бил начин да се защитите от измама. Това може да бъдат продавачи като Apple или друг сертифициран дистрибутор. Те често предлагат гаранция или тестов период и по този начин е по-малко вероятно да бъдете измамени.

Задължителна част от подготовката е проучването, което също може да ви предпази от измами. Не забравяйте да проверите цената на телефона на други уебсайтове, за да сте сигурни, че избирате най-изгодната сделка и също е препоръчително да прочетете отзивите на клиентите, които вече са използвали услугите на дадения продавач.

Освен че е необходимо да знаете данните за своя iCloud, за да може после да вкарате личната си информация в телефона, добре е да сте наясно и с данните на акаунтите на самия употребяван телефон в случай, че ви потрябват. 

Какви са предимствата при закупуване на употребяван iPhone?

Несъмнено трябва да започнем с факта, че ще спестите доста голяма сума пари. Айфоните нe са евтина стока и ако се спрете на употребявано устройство, това ще ви струва много по-малко в сравнение със закупуването на чисто нов смартфон. Обикновено предлаганите употребявани модели са доста запазени и ако направите достатъчно подробно проучване преди сделката, има голям шанс да попаднете на нещо наистина добро.

Друго предимство е, че втора ръка може да намерите модели, които вече са спрени от продажба. По този начин може да се сдобиете с версии, които поддържат функции или приложения, които ви липсват поради неподдържането им от подновените операционни системи. Не е за подценяване и ползата, която околната среда ще има от това ваше решение. Купувайки смартфон, който вече е в системата на употребяване, вие ще намалите електронните разходи от производството на един чисто нов iPhone. 

Какви са първите стъпки след закупуването на употребяван айфон?

Макар в повечето случаи продавачите на употребявани телефони да са се погрижили да ги почистят, добре е и вие да прегледате положението му, за да започнете персонализирането му на чисто впоследствие. Ако вече имате въведена някаква важна информация, може да я прехвърлите на iCloud, за да не я изгубите. Нулирането на цялостното съдържание на употребявания смартфон става от настройките. 

Тук идва необходимостта да сте се поинтересували от системната парола на устройството, защото при залагането му на фабрични настройки, телефонът ще поиска парола, която да въведете. След процеса на изтриване айфонът ще е като нов и може да започнете да вкарвате вашата информация и данни. Ако срещнете някакви проблеми или не знаете как да подходите, в днешно време има множество сайтове и магазини, в които да потърсите консултация. 

  • Ключови думи:
X