Напишете дума/думи за търсене

3 етапа на кибергруминг, които правят от децата сексуални жертви в интернет

Различните етапи на кибергруминга обясняват сексуалния тормоз, който възрастен налага на непълнолетно лице чрез използването на технологии. Някои възрастни се възползват от социални медии като Facebook или Instagram, за да установяват емоционална връзка и да се спечели доверието на дете. Благодарение на лекотата, с която могат да маскират самоличността си или да я подправят според интересите си, тези жищници се свързват с млади хора с цел сексуално насилие над тях.
Ето защо е важно родителите да обучат децата си за правилното използване на технологиите и да управляват времето, което наследниците им прекарват в интернет или в социалните медии. Това е абсолютно критично.

В идеалния случай трябва да има добра комуникация у дома, така че непълнолетните деца да могат да говорят открито за всякакъв вид тормоз или за конкретен човек, който може да са срещнали във виртуалните платформи. Това не е лесно, особено когато младите хора са в тийнейджърска възраст. Въпреки това си струва да положите усилия, ако това ще избегне тормоза им в интернет.


1. Етап на приятелство - ключ към получаване на жизненоважна информация
Първият от етапите на груминга е този на приятелството. Зад фалшив профил хищникът се опитва да установи приятелство с непълнолетно лице.

Преследвачите обикновено са женени мъже, които се възползват от невинността и доверието на младите хора, за да ги съблазнят. Те обикновено не са откровени относно възрастта си, така че непълнолетните да си помислят, че не са толкова стари и да започнат да говорят с тях . Понякога, ако решат да посочат възрастта си, го правят като демонстрация на доверие. Това е по-нататъшен напредък на ситуацията.

На този етап тормозещият познава вкусовете на младите хора и на какви места обикновено ходят. В същото време те са в състояние да разберат слабите им страни. Това подготвя почвата за тях в бъдеще да използват цялата информация, която непълнолетният им предоставя, за да го манипулират. Освен това насилникът ще каже на непълнолетния да не казва нищо на родителите си, защото те няма да разберат. Ето защо комуникацията в семейството е толкова важна, тъй като тя предотвратява това да се случи.

2. Етап на връзката - лични и интимни изповеди
Вторият от етапите на груминга отива по-далеч. Грумерът започва да прави самопризнания и дори да изпраща свои снимки. Той може да използва извинението да попита непълнолетния дали смята, че новият му тоалет му отива. Това се прави, за да се спечели доверието на жертвата и да се иска реципрочност.

Това е наистина важен етап, тъй като тогава непълнолетният започва да вярва, че човекът от другата страна на екрана наистина е негов приятел. Следователно, той ще започне да споделя повече информация за себе си – вкусове, предпочитания и т.н. Това е предпоследният етап, преди този със сексуален елемент.

3. Етап със сексуален компонент: започва манипулацията
Това е последният от етапите на груминг и е най-деликатният. Насилникът започва да иска от непълнолетния снимки или дори видеоклипове на голото му тяло в изрични сексуални пози. Този материал му помага да манипулира младежите, така че да не казват нищо. Но по всяко време младите хора трябва да знаят, че са защитени. Законът навсякъде осъжда тези практики, които на всичкото отгоре са криминални деяния.

Разговорите с децата от ранна възраст и обучението им за отговорно използване на технологиите е от съществено значение. Непълнолетните трябва да знаят, че по всяко време могат да говорят с родителите си и да обяснят какво се случва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X