Напишете дума/думи за търсене

Детска и юношеска депресия - какво я причинява?

Университетът „Джон Хопкинс” (САЩ) проведе проучване, според което зад соматичните оплаквания при деца и юноши се крият тревожните разстройства. Възрастта, на която са най-чести, е около 12 години. По това време симптомите обикновено са по-интензивни и инвалидизиращи за тийнейджъри и деца в предпубертетна възраст.

Академичният натиск и дори изискванията, които родителите проектират върху наследниците си, засилват чувството им на мъка, което в някои случаи ги завладява.

Депресията при деца и юноши е недостатъчно диагностицирана и следователно клинично пренебрегвана. Това е тревожна реалност, като се има предвид, че нивата на самонараняващо се поведение и самоубийства сред по-младото население се увеличават.

Зад този сериозен проблем обикновено се крият семейни проблеми, раздяла на родителите, ситуации на тормоз или дори вредното въздействие на социалните медии.

Семейно насилие
Злоупотреба, малтретиране, пренебрегване… Една от причините за соматични оплаквания при децата в ранна възраст е семейното насилие. Да бъдеш жертва на този тип ситуация, напълно променя тяхното развитие на всички нива. Например емоционални, неврологични, когнитивни и т.н.

Детски личности
Някои деца и юноши са перфекционисти и поставят прекомерни изисквания към себе си. Други са срамежливи със склонност към соматизиране. Освен това израстването в твърда и авторитарна семейна среда кара децата да развиват характери със склонност да интернализират своите страхове, тревоги и притеснения. Рано или късно това се изразява както в психически, така и в физически дискомфорт.

Депресията при децата е недостатъчно диагностицирана. Това означава, че те често достигат юношеството със суицидни мисли. Ранното откриване е ключово. Трябва да обръщаме внимание на всякакви промени в тяхното поведение и всеки физически дискомфорт без конкретен произход.

Като родители трябва да приемаме оплакванията на децата си сериозно, защото могат да имат емоционална основа.


Лечение на соматични разстройства
Първата стъпка за справяне със соматичните оплаквания при деца и юноши е консултацията с педиатър. Първо трябва да се изключат всякакви органични причини и след това да се обърне внимание на психологическите. В тези ситуации е изключително важно наблюдението на лекари специалисти заедно с психолози.

Не може да се пренебрегне, че органичните оплаквания (разстроен стомах, безсъние, главоболие) са реални и трябва да бъдат адресирани. Те обаче няма да изчезнат, ако техните тригери не се лекуват. Следователно, основната отправна точка е правилното идентифициране на проблема, през който преминава детето или юношата.

Лечението на тревожни разстройства, депресия или друго психологическо състояние трябва да се комбинира със следните стратегии:

• Научете детето/юношата как тялото му реагира на състояния като стрес, безпокойство, безпокойство и др. Те трябва да разберат причината за своя физически дискомфорт и процеса на соматизация.
• Научете ги на техники за релаксация, така че да могат отрано да управляват стреса.
• Обучете ги в социални умения, увереност и решаване на проблеми.
• Когнитивно преструктуриране. Научете ги да регулират и разбират своите мисли и вярвания, за да развият по-здравословни умствени нагласи.

Важна забележка
Соматичните оплаквания не са начин децата да привлекат внимание. Тяхната болка и дискомфорт са реални. Всъщност малчуганите, които се оплакват от повтаряща се болка или чието поведение се е променило, се нуждаят от професионално внимание.

Като родители ние трябва да утвърждаваме това, което те изразяват и демонстрират. Трябва да ги насърчим да изразят словесно това, което чувстват и да ги насочваме. Това означава, че те ще могат да ни кажат какво ги тревожи, като по този начин споделят искрено болката, която изпитват. Родителите трябва да бъдем убежище за тях и да ги подкрепяме, като проявяваме разбиране, съпричастност и привързаност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X