Напишете дума/думи за търсене

Атипична анорексия нервоза - по-опасна или не от "традиционната"?

Анорексията обикновено се свързва с изключителна слабост. Тъй като това е най-яркият й симптом, може да предположим, че той е в основата на разстройството. Въпреки това невинаги е налице.

Някои хора страдат от анорексия, но имат нормално или дори по-високо тегло. Това състояние е известно като атипична анорексия нервоза.

В днешни дни това заболяване се среща все по-често. Близо 40 процента от тези, които получават грижи за хранително разстройство, страдат от атипична анорексия нервоза.

Фактът, че пациентите не са с поднормено тегло, може да затрудни тяхното обкръжение и дори здравните специалисти да открият проблема. Поради тази причина е важно да знаете от какво се състои и как трябва да бъде адресиран.

Атипичната анорексия е състояние, при което са налице всички симптоми и диагностични критерии на анорексия нервоза, с изключение на ниското телесно тегло. Страдащият проявява следните симптоми:

• Изпитва интензивен и обсебващ страх от напълняване.
• Държи се по такъв начин, че да предотврати наддаването на тегло. Например прибягва до бързи диети, прекомерни упражнения или гладуване.
• Има промяна или разстройство в начина, по който усеща тежестта и формата на тялото си.
• Неговото тегло има прекомерно и неправомерно влияние върху самооценката и самочувствието му.
• Не признава, че има проблем или страда от разстройство, което изисква помощ.

Както стана ясно, основната разлика при атипичната анорексия нервоза е фактът, че страдащият не е с поднормено тегло, а дори може да бъде с нормално тегло или дори с наднормено тегло. Следователно, отвън той не изглежда болен или отслабнал. Истината обаче е, че организмът му е подложен на голям стрес. Освен това неговите възприятия и мисли се променят.

Основни рискове и последствия
Хората с атипична анорексия нервоза често изпитват внезапна и драматична загуба на тегло. Това се дължи на стреса, на който подлагат на телата си, като ограничават приема на енергия или правят прекомерни упражнения. Въпреки факта, че изглеждат здрави отвън, те страдат от психологическите последствия от поведението си.

Например те може да бъдат медицински нестабилни, с опасно ниски жизнени показатели, какъвто е случаят с типичната анорексия нервоза. В резултат на това може да се появи брадикардия, ортостатична нестабилност и други последици в резултат на недохранване. Сред основните са забавен растеж, проблеми с костната плътност и риск от безплодие.

Тези затруднения се увеличават, когато страдащият е юноша. Ако по време на този критичен етап растежът на подрастващите бъде прекъснат или здравето на костите им е засегнато, последствията могат да бъдат дългосрочни или дори необратими. Липсата на менструация, причинена от ограничаване на храната и драстична загуба на тегло, може да компрометира плодовитостта на девойката в бъдеще.

На психологическо и емоционално ниво проблемите са сериозни и подобни на тези, които се срещат при типичната анорексия нервоза. Пациентите с атипична анорексия невроза проявяват ниско самочувствие, изключително интензивна загриженост за храната и образа на тялото и психиатрични съпътстващи заболявания като тревожност, депресия или мисли за самоубийство.

Интервенция при атипична анорексия нервоза
Страдащите от атипична анорексия нервоза са изправени пред предизвикателства, дори по-големи от тези, свързани с класическото заболяване.

За тези пациенти и тяхната среда не е лесно да се установи, че имат заболяване. Те често получават похвали, ласкателства и поздравления за загубата на тегло, тъй като околните не знаят, че това се дължи на хранително разстройство. За да стабилизират жизнените си показатели, да започнат предизвикат отново появата на менструация и да започнат възстановяване, те трябва да възстановят загубеното си тегло - нещо, което може да бъде кошмар за тях.

Ранната намеса е от съществено значение, тъй като това състояние е изключително сериозен проблем. Страданието на пациентите е сравнимо с това на типичната анорексия. Въпреки че сме склонни да мислим, че да си слаб, е синоним на здраве, винаги трябва да имаме предвид, че зад огромната загуба на тегло може да се крие сериозно хранително разстройство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X