Напишете дума/думи за търсене

Как да открием признаците на хранително разстройство

Хранителните разстройства са важни медико-психологически проблеми. Напоследък честотата им се е увеличила. Освен това те често не се откриват навреме. Като се има предвид, че това са видове състояния, които са склонни да станат хронични и имат висок риск от заболеваемост и смъртност, от решаващо значение е интервенциите да бъдат направени възможно най-скоро.
Тези видове състояния засягат главно юноши и млади хора. Въпреки това случаите се увеличават при по-възрастни хора и деца под 12-годишна възраст. Те са по-чести при жените, но мъжете също не са изключени от тях.

Как да забележите признаците на хранително разстройство
В последното издание на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5) са направени някои промени в класификацията на хранителните разстройства. Запазват се традиционните диагнози, но се включват и други по-малко известни.

• Анорексия нервоза.
• Булимия нервоза.
• Разстройство на преяждане.
• Пика.
• Нарушение на руминацията.
• Разстройство при ограничаване/избягване на приема на храна.
• Синдром на нощно хранене.
• Други хранителни разстройства, които не отговарят на критериите за някое от горните.

Следователно, хранителните разстройства включват множество различни прояви и проблеми. Всъщност дори поведение, което може да не свързвате с хранително разстройство, може да бъде индикация за такова.

Има някои ключови въпроси, на които трябва да се отговори, за да се определи дали дадено лице страда от хранително разстройство.


Какво ядат?
Изборът на храна е една от големите индикации, които могат да бъдат индикация за хранително разстройство. Например:

• Хората с пика ядат тебешир, сапун, лед и други неядливи и нехранителни вещества.
• Ако техният прием е ограничен до изключително чиста и здравословна диета, която е органична, натурална и без всякакъв вид вещества и обработки, може да има скрита орторексия.
• Ако избягват или се ограничават до изключително малко разнообразие от храни, те може да страдат от селективно или ограничаващо хранително разстройство.
• Тези, които избират храни с ниско съдържание на мазнини и калории и избягват на всяка цена тези, които не отговарят на тези указания, може да страдат от анорексия.
• Тези, които избират висококалорични храни, богати на захари и мазнини, „забранените храни“, които обикновено не се допускат при режим за отслабване, може да страдат от булимия или преяждане.

Колко ядат?
Количеството е друг основен момент.

Страдащите от разстройство на избягване/ограничаване на приема на храна ядат много малко и често са възприели този модел от детството. Страдащите от анорексия също значително ограничават приема на храна. В този случай това е мотивирано от страха от напълняване.

Обратно, хората, страдащи от преяждане, са склонни да ядат необичайно големи количества храна (особено през определени периоди) и да продължават да ядат дори когато се чувстват сити. От друга страна, страдащите от булимия редуват периоди на ограничаване на храната с други на преяждане и пречистване.

Кога ядат?
Предишните два фактора са най-впечатляващите и важни, на които трябва да обърнете внимание, когато търсите признаци на хранително разстройство. Въпреки това наблюдението кога индивидът яде също може да предостави важни улики. Очевидно логичното и здравословно би било той да яде, когато се почувства гладен. При хранителните разстройства обаче този естествен модел се променя.

Всъщност страдащите могат да ядат, когато емоциите им като тревожност, страх, стрес или разочарование са преобладаващи. В действителност те използват храната, за да се регулират емоционално. Или могат да ядат само когато си позволят, което може да бъде само веднъж или два пъти на ден.

Как се хранят?
И накрая, трябва да се изследва начинът, по който се хранят. В идеалния случай те трябва да се хранят спокойно, съзнателно и с удоволствие. Следователно, ако се хранят виновно и показват признаци на безпокойство и загриженост, това може да е важен признак за хранително разстройство. Освен това, ако изглежда, че се чувстват удовлетворени и възнаградени от това, че имат празен стомах.

От друга страна, ако изпитват апетит и ядат неконтролируемо, склонни са да се скрият или изолират, за да ядат, или се чувстват неудобно, когато другите ги видят да ядат, това също трябва да действа като алармен сигнал.

Продължителното и умишлено гладуване, емоционалният глад или преяждането през нощта могат да бъдат предупредителни признаци за хранителни разстройства.


Действайте при първите признаци на хранително разстройство
За съжаление, голям процент от хората с хранителни разстройства не получават подходяща диагноза или помощ. Това може да се дължи на липса на осведоменост за тяхното заболяване, може би поради нормализиране на диетите, гладуване или преяждане и незнание, че те са предупредителни признаци за разстройство.

Това може да се случи и защото се страхуват или срамуват да изразят това, през което преминават. Като алтернатива те могат просто да откажат да приемат, че имат нужда от помощ.

Поради тази причина подкрепата на тяхната среда е от съществено значение. Може да им помогне да осъзнаят проблема си и да им позволят да се предадат в ръцете на професионалисти. Ето защо, ако откриете някой от горните признаци в някой ваш близък, не се колебайте да говорите за това с него. Попитайте го как е, как се чувства относно представата си за себе си и какви притеснения може да има. И накрая, не забравяйте да му препоръчате да потърси помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X