Напишете дума/думи за търсене

По-добре ли е да спим заедно или поотделно?

Когато започнете връзка и сте романтик, идеята да сте разделени с партньора е трудна за справяне. Въпреки това имате задължителна раздяла през деня по работни причини. Мисълта, че също ще спите разделени обаче е непоносима мисъл.

Има популярно схващане, че двойките, които спят отделно, имат брачни проблеми. В определени случаи това е вярно. Когато се карате с партньора си, последното нещо, което искате да направите, е да спите с него. Дори не искате той да те докосва. Някои двойки погрешно смятат, че това е добър начин за разрешаване на проблеми.

Навикът да спят партньорите заедно в едно легло за първи път става популярен по време на индустриалната революция. Липсата на пространство в градовете довежда до изграждането на по-малки къщи, за да се спести място. В Древен Рим и Гърция е било обичайно да има отделни места за спане и отделна стая за сексуални контакти.

Спането разделени помага за по-добра връзка
Проучвания, направени от специалисти по сън като д-р Стивил и д-р Стенли от Американската академия по медицина на съня, установяват, че не само е по-добре за нашето здраве да спим в отделни легла, но и в отделни стаи.

Според експерти половината от двойките, които спят заедно, имат проблеми със съня. Ако вашият партньор хърка, движи се много или става посред нощ, вие се събуждате. Естествено, това прекъсва вашата почивка. Това ви оказва влияние както физически, така и психологически: може да доведе до тъга, промени в настроението, липса на концентрация и дори наддаване на тегло.

Спането в друга стая помага не само да подобрите комфорта и съня си, но и да запазите личното си пространство. То дори насърчава сексуалните отношения с вашия партньор. Раздялата през нощта благоприятства съществуването на еротично пространство, в което другият човек ви липсва. По този начин увеличава желанието ви да сте заедно.

Ако сте жена, това ви засяга повече
Проучване от 2005 г. на Националната фондация за съня на САЩ разкрива, че жените изпитват повече затруднения със съня поради обстоятелства, които идват от хормонални промени.

Менструалните цикли, ежедневните грижи, стресът и менопаузата могат да ви накарат да се събудите през нощта, да се движите много в леглото или да спите лошо.

Спете в отделни стаи, по-хармонично съжителство
Да имате не само отделни легла, но и отделни стаи, е добро решение да поддържате връзката си и да помогнете за нейното развитие. Зрялото и по взаимно съгласие решение да опитате да спите разделени е начин да уважавате другия човек, неговото лично пространство и неговото личностно израстване.

Ако сте много романтичен човек и се ужасявате от идеята да прекарате нощта сами, междинно решение може да бъде да спите в една стая с отделни легла. От друга страна, може също да опитате да спите в едно легло, но с отделни завивки. Като цяло това е добър начин да спите заедно, но все пак удобно, ако партньорът ви се движи много и нахлува в пространството ви.
Решение, основано на зрял, съвместен размисъл, ще укрепи връзката ви.

Много караници, раздели и дори разводи са косвено свързани с това, че един от партньорите не може да си почине добре. Недостатъчният сън се отразява на здравето. По този начин може да причини проблеми с песимизъм, тревожност, изтощение, преждевременно стареене и липса на концентрация.

Да спите отделно, може да изглежда неромантично, но това е съзнателно и зряло решение за здравето и благополучието на двамата партньори.
Поне така казва науката... вие какво мислите?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X