Напишете дума/думи за търсене

Ефектите от детската самота

Лев Толстой е казал, че "детската самота е като меч, който ранява сърцето на дете". За съжаление, няма как да бъде по-прав, самотата в детството е трамплин към болести.
Самотата, както всяко човешко преживяване, също „докосва“ и преодолява ресурсите за справяне на децата, което ги прави по-уязвими към значими клинични единици като депресия.

"Детската самота е зло, което няма име и което малко по малко убива душата."
Габриел Гарсия Маркес

Децата са заобиколени от връстници в училище, в парка или на партита за рождени дни на други деца. Но въпреки богатството си по отношение на социалните контакти, те могат да се чувстват изключително самотни. Добре известно, че възприеманата самота може да съществува едновременно при хора с богата социална среда.

Периодът от живота, който разделя детството и юношеството, е изпълнен с промени, някои от които доста дълбоки. Например фактът, че децата и юношите трябва да сменят основното училище с гимназия, може да промени или повлияе на целия им интерактивен контекст. Промени от този тип могат да се превърнат във фактори, които увеличават риска да бъдат пленени от самота.

„Самотата в детството е най-голямата тъга, която може да съществува на света, защото това е тъгата на едно невинно същество.“
Ърнест Хемингуей

Защо някои деца се чувстват изключително самотни?
Изследвания по темата са открили, че около три до четири от десет деца до 15-годишна възраст се чувстват самотни.
Момичетата изпитват тази емоция по-често и по-интензивно от момчетата. Възприемането на това неудобно емоционално състояние се увеличава в следните случаи:

• Ако детето има увреждане.
• Ако майката на детето е с депресия.
• Ако детето е тормозено или има спорове с други деца.
• Ако предпочита виртуални връзки, вместо физически.
• Ако притежава сексуална ориентация, различна от нормата.
• Ако има родители с депресия, тревожност и/или злоупотреба с вещества.

Детската самота, освен че има значително въздействие върху психическото благополучие, това е мощен рисков фактор за физическо заболяване. Ето защо, за да може да помогнем на децата, които страдат от самота, трябва да знаем как да я идентифицираме.

„Никое дете не трябва да се чувства само на този свят, защото самотата е отрова, която разяжда сърцето.“
Дж. К. Роулинг

Ефектите от детската самота
Изследване, проведено върху детската самота, предполага специфично съчетание на социална тревожност и депресия.
Освен това знаем, че хората, които изпитват тази емоция по-често, са по-склонни да умират рано, независимо от това колко пари печелят, образованието, което имат, техния пол или етническа принадлежност. Това се дължи на влиянието, което самотата оказва върху следните параметри:

• Хипертония.
• Възпаление, медиирано от С-реактивен протеин.
• Повишен индекс на телесна маса и обиколка на талията.

Когато самотните деца пораснат, тяхната самота може да стане хронична и да изпитат психиатрични симптоми. Признаците на тревожност или злоупотреба с вещества, заедно с депресията, са най-често откриваните групи клинични единици в тези случаи.

От друга страна, детската самота означава, че описаните психиатрични симптоми могат да повлияят на емоционалната и психологическата вселена на индивида през целия му живот. Самотата също е свързана със суицидни мисли.

Как да помогнем на самотни деца
Жизненоважно е да се създават, развиват и прилагат интервенции, в основата на които функционирането на детето в училище. Целта е да се облекчат негативните ефекти, които тази емоция има, когато не е просто случайна, а хронична. Например насърчаването на по-голяма връзка с училищния контекст би било защитен фактор срещу потенциална самота.

Тези интервенции трябва също така да вземат предвид ролята на семейството. Всъщност семействата, които подкрепят децата си по отношение на самотата, която изпитват, насърчават тяхното психологическо благополучие. В този смисъл адекватната комуникация и добрата способност за съпричастност към децата са ключови.

„Детската самота е най-мрачната нощ, която може да има в душата на едно дете, но любовта е звездата, която може да го води.“
Виктор Юго

Информацията в тази статия идва от научни източници, които представят данни, базирани на доказателства. Статията е прегледана и/или написана от здравни специалисти, за да се гарантира най-високата медицинска точност въз основа на текущи научни изследвания и отговаря на стандартите за проверка на фактитe.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X