Напишете дума/думи за търсене

Самотата при възрастните хора

Да си сам, не е същото като да се чувстваш самотен. Да бъдеш сам, може да бъде вид уединение, което активно търсиш, когато трябва да се изключиш от света около теб, за да се свържеш отново по-късно с него. Но има и друг вид, който просто се случва, а не се търси. Това ни натъжава, депресира, изолира.
Самотата в напреднала възраст е мощен предсказател за самоубийство. Трябва да се научим как да го откриваме и да се борим с нея.

Самотата е ситуация. Това може да звучи странно, тъй като сме склонни да мислим за самотата като за емоция, но е вярно. Това обаче е сложна ситуация, в която има влияние на множество рискови фактори. Те увеличават вероятността да изпитате самота. Освен това подчертават интензивността на самотата, когато тя се установява в тялото на страдащия.

Рисковите фактори , влияещи върху самотата, могат да бъдат класифицирани в три оси:

• Лични фактори. Те се отнасят до въпроси като пол, личностни черти, образователни и социално-икономически нива или здравен статус.
• Семейни фактори. Това е особено важно, когато семейните отношения са лоши или недостатъчни. Тук е включен синдромът на празното гнездо - преживяването, което възниква, когато възрастни деца напуснат семейния дом.
• Контекстуални фактори. Сегашната ситуация. Например напускане на пазара на труда поради пенсиониране, ограничена социална мрежа или липса на приятни дейности.
Освен това тези, които се грижат за другите, също са изложени на риск от самота. Това е така, защото тяхното положение може да породи чувство на изолация у тях.

„Самотата е тъжното убеждение да бъдеш изключен, да нямаш достъп до света на взаимодействията. Това е състояние на емоционален дискомфорт, което възниква, когато човек се чувства неразбран или отхвърлен от другите или му липсва компания за желани дейности, както във физически смисъл, като интелектуалци, така и за постигане на емоционална интимност.
Мадоз


Идентифициране на самотата при възрастните хора
Има инструмент, който може да помогне за идентифициране на самотата при възрастните хора. Това е скалата ESTE II за измерване на самотата. Благодарение на нея самотата може да бъде открита и оценена в различни области.

Семейна самота
Казват, че ние избираме приятелите си, но не и семейството си. Но силните, богати и грижовни семейни връзки могат да действат като възглавница срещу самотата. За да откриете самотата в тази област, трябва да зададете тези въпроси на потърпевшите от нея:

• Колко често се чувствате така сякаш няма никой наоколо?
• Близки ли сте със семейството си?
• Усещате ли се като част от семейство?
• Грижите ли се за семейството си и дали то се грижи за вас?

За съжаление, днес все по-често се случва децата да забравят родителите си. Защо това се случва? Понякога това се дължи на емоционална нужда от страна на децата, което означава, че те изпитват нужда да прекъснат връзката с родителите си. Какъвто и да е случаят, тези поведения могат да породят чувство на безсилие и отчаяние, което допълнително подхранва чувството на самота у възрастните хора.

Съпружеска самота
Липсата на партньор в последните етапи от живота може да бъде трудна. Следователно, може да играе роля при самотата. За да откриете този вид самота при възрастните хора, трябва да зададете въпроси като:

• Чувствате ли, че имате с кого да споделите живота си?
• Имате ли романтичен партньор, който ви дава подкрепата и насърчението, от което се нуждаете?
• Има ли кой да задоволи емоционалните ви нужди?

Съпружеската самота може да се появи и след загубата на любим човек. В този случай самотата се влошава от процеса на скръб и може да изисква специално внимание и грижа. Най-вероятно ще трябва да обърнете повече внимание на възрастен роднина, ако се примири със загубата на партньора си.

Социална самота
Възприеманата социална подкрепа е свързана повече с това, в което вярваме, отколкото с това, което имаме. Не е изключено човек с широка и богата социална мрежа и много приятели да се чувства изключително самотен. Някои въпроси, съдържащи се в скалата ESTE II, които трябва да зададете в това отношение, са:

• Имате ли някого, с когото може да говорите за ежедневните си проблеми?
• Приятелите или семейството ви наоколо ли са, когато имате нужда от тях?
• Мислите ли, че имате хора, които се грижат за вас?
• През нощта чувствате ли се сами?

В крайна сметка важността да знаят, че имат подкрепа, е по-скоро свързана с възприятието и оценката, която правят за ситуацията си, отколкото с броя на приятелите, които може да имат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X