Напишете дума/думи за търсене

Няма такова нещо като твърде стар, просто има твърде много извинения

Няма такова нещо като да си твърде стар, за да постигнеш мечтите си, защото успехът няма възрастова граница. Обичайно е да се мисли, че през 20-те години трябва да експериментирате и да израснете като личности, през 30-те трябва да постигнете определена стабилност, а през 40-те трябва да сте измислили посоката на живота си.

Въпреки това няма причина винаги да следвате тази насока.
Погрешните вярвания ни ограничават. Те ни карат да си поставяме бариери и да се извиняваме, карайки ни да изоставим нещата, които животът е подготвил за нас, и ни пречат да предприемем действия. Опитваме се да задушим желанието да постигнем това, което наистина би ни направило щастливи, защото смятаме, че вече не е подходящо само защото сме остарели.

Помнете обаче, че остаряването не е краят на света. Няма ограничение във времето, за да постигнете нещата, които желаете. То съществува само в ума ви.


Възрастните хора все още имат голямо бъдеще
Бъдещето не е жизнеспособно само за младите хора. Без значение на колко години сте, винаги може да продължите да растете и да се учите. Често по-старите хора показват с примера си, че възрастта е само число. Те знаят предимствата на постоянството и никога да не се отказват от желанието си да постигнат целите си по-добре от всеки друг.

Един чудесен пример е Хари Бърнстейн - автор, прекарал по-голямата част от живота си в писане. Този писател постоянно получавал откази от издателствата за публикуването на неговите романи, но той никога не се отказва. На него му доставяло удоволствие да пише, изпитвал страст към това си занимание и никога не се отчайвал след поредния отказ. Едва когато е на 96 години, той най-накрая получава това, което чакал цял жвот. Последната книга, която той написва - „Невидимата стена: любовна история, която разби бариерите“, била публикувана.

С две думи, Хари Бърнстейн не приел изминалото време като причина да се обезсърчава и решил да продължи да прави това, което го удовлетворява.

Колко пъти сте се отказвали от нещо, защото са ви отхвърляли отново и отново? Старите хора знаят, че отхвърлянето е просто тест, за да разберете дали това, което правите, наистина си струва цялото ви време, усилия и постоянство. Децата също знаят това; рядко ще ги видите да се отказват при първото "не", което чуят. Те знаят, че това е само началото на преговорите.

„Никога не позволявай на някого да ти каже, че не може да направиш нещо. Дори и на мен. Имаш мечта, трябва да я защитиш. Хората, когато не могат да направят нещо сами, искат да ти кажат, че и ти не може да го направиш. Ако искаш нещо, вземи го. Точка.”
Преследване на щастието

Годините минават, но възможностите да превърнете мечтите си в реалност не. Все още има толкова много предразсъдъци по отношение на възрастта. Ако сте на еди-колко си години, вече не трябва да се обличате по определен начин. Ако сте баба и дядо, вече не може да карате скейтборд. Въпреки че тези идеи са нелепи, ние все още се съобразяваме с тях. Това е така, защото нашата култура и общество са очертали определени насоки за поведение, които трябва да следваме още от ранна възраст.


Никога не е твърде късно, защото не възрастта е важна, а нагласата и волята.

Представяме ви някои известни примери за възрастни хора, които са постигнали успех, когато никой не го е очаквал, дори те самите:
• Самюъл Л. Джаксън (актьор): преди 39-годишна възраст играе второстепенни роли. Но филмът „Треска в джунглата“ го превръща в иконата, която е днес.
• Хенри Форд (основател на Ford Motor Company): Едва когато е на 45 години, той създава революционния Ford Model T.
• Чарлз Дарвин (натуралист): Той никога не е проявявал интерес към социалните взаимоотношения и се е отдал изцяло на страстта си. И тогава, на 50-годишна възраст, книгата му „За произхода на видовете” променя научната общност завинаги.
• Джулия Чайлд (готвач): Първоначално тя има кариера в рекламата и разузнаването, но на 50-годишна възраст решава да напише първата си готварска книга. Това е предшественикът на страхотната й кариера като готвач.
• Рей Крок (бизнесмен): Той продава миксери за млечен шейк, докато не е насърчен да купи McDonald's на 52 години. Рей превръща марката в най-големия хранителен франчайз в света.
• Анна Мери Робъртсън Моузес (художник): известна като „баба Моузес“, тя започва кариерата си на художник, когато е на 78 години. Една от нейните картини е продадена за 1,2 милиона долара.

Никога не е късно да правиш това, което обичаш. Какво има да губиш?
Страхотна идея може да ви хрумне, когато сте на 50 години. Една предприемчива мисъл може да изникне в съзнанието ви на 70 години. Успехът няма срок на годност, нито пък започването на кариера, научаването на нещо ново или завършването на проект. Индивидите, които са родени преди много време, нямат граници в това, което могат да направят и постигнат. Това са само извинения, които пречат на хората да опитват нови неща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X