Напишете дума/думи за търсене

4 ползи от физическата активност за възрастни хора

С възрастта е важно да продължите да поддържате форма.
С напредване на годините сърдечносъдовата и дихателната ни системи отслабват. Освен това има влошаване на опорно-двигателния апарат и нервната система. Редовната физическа активност, дори в напреднала възраст, е от съществено значение за забавяне на процеса на физиологично стареене.

Ползите от физическата активност за възрастните хора са много. Кои са 4-те най-важни?

1. Укрепва сърцето
Когато възрастните хора извършват физическа активност, техните мускули се нуждаят от повече кислород, за да функционират. За да отговори на тази нужда, сърцето трябва да извършва много по-натоварваща работа. Каналите, през които преминава кръвта, вече не са толкова свободни, нито толкова функционални, както преди. Това е така, защото вече няма толкова сила за изпомпване на кислород в тялото. Така че, когато възрастните извършват физическа активност, това им помага да поддържат способността на сърцето да се отпуска. Освен това намалява риска от хипертония и сърдечносъдови заболявания, както и намалява затрудненото дишане.

Да не говорим, че сърдечносъдовите упражнения почистват дихателните пътища и помагат в борбата с често срещани заболявания като настинка
или грип.

2. Намалява нивата на телесните мазнини
Стареенето е придружено от постепенно намаляване на мускулната маса, по-известно като саркопения. Физическата активност е отличен начин за нейното забавяне и подобряване на мускулния тонус.
Високият процент телесни мазнини е свързан с голямо разнообразие от заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и диабет. Редовните упражнения изгарят телесните мазнини, увеличават мускулната маса и ускоряват метаболизма, което е чудесно за по-възрастните хора.

"Няма значение колко бавно вървиш, стига да не спираш"
Конфуций

3. Намалява риска от развитие на заболявания
Физическата активност намалява риска от развитие на сериозни заболявания.
Редовните упражнения от хора, страдащи от деменцията и болестта на Паркинсон, могат да помогнат за поддържане на баланс и координация, в допълнение към увеличаването на функционалната независимост.

4. Физическата активност за възрастните хора подобрява психичното здраве
Упражненията са естествен подобрител на настроението. Това е така, защото тялото отделя ендорфини, които карат практикуващите да се чувстват добре. Поради това упражненията се препоръчват за по-възрастни хора, които се борят с психологическите ефекти на стареенето, тъй като те могат да бъдат ключът към даването на импулс и енергия.
Физическата активност не само носи физически ползи за възрастните хора, но също така подобрява емоционалното благополучие, самочувствието и качеството на живот. Освен това спортът създава социални връзки и намалява риска от депресия.


Какъв тип физическа активност е най-подходяща за възрастните хора?

1. Аеробни и съпротивителни упражнения
Лекарите препоръчват на възрастните хора да изпълняват 30 минути упражнения за кардиореспираторна издръжливост всеки ден, за да ускорят сърдечната честота и да ускорят дишането. Ходенето, карането на колело или плуването са добри примери за аеробика с ниско въздействие.


2. Упражнения за разтягане
Разтягането е може би най-добрият начин да завършите тренировка. Тези упражнения стимулират мускулната релаксация след период на физическа активност. Те дават възможност на тялото да се възстанови след тренировка и го подготвят за бъдеща активност.
Ако тези упражнения за разтягане се изпълняват правилно, те ще подобрят и поддържат гъвкавостта, като по този начин ще избегнат наранявания и ще намалят мускулната болка и скованост при възрастните хора.


3. Силови тренировки
Те развиват мускулите чрез повтарящи се движения. Възрастните хора могат да провеждат силови тренировки с тежести, съпротивителни ленти или машини. Те могат да адаптират теглото към физическото си състояние и капацитет.

Накратко, редовната физическа активност помага за намаляване на ефектите от стареенето върху мускулите и кардиореспираторната функция, като по този начин подобрява качеството на живот. Това увеличава шансовете ни да продължим да се радваме на добро качество на живот и здравето, което идва с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X