Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да правим йога всеки ден

Може би сте чували как много хора казват, че йогата не е просто спорт, а начин на живот. Но какво всъщност е йогата и защо толкова много хора по света избират да я практикуват?

Йога е система от физически и умствени практики, включваща различни разтягания, пози и дихателни упражнения. Философията на йога произлиза от Индия преди повече от 5000 години и цели да свърже тялото и ума в единна цялост.

В началото йогата се е практикувала като духовна и метафизична практика, но днес много хора се насочват към нея с цел да отслабнат, да стегнат мускулите си, да станат по-гъвкави или просто да отпуснат напрежението.

Хубавото на йога е, че е подходяща за всички възрасти и физически нива. Тя е ниско интензивна тренировка и затова е чудесен начин за раздвижване и укрепване на тялото, ако не обичате да се потите. Йогата може да бъде много полезна за вашето психическо и физическо здраве. Ето защо:

1. Намалява стреса
Стреса съпътства ежедневието ни почти непрестанно. Кара ни да се чувстваме напрегнати, притеснени и раздразнителни. Цялата тази негативна енергия се складира и натрупва в тялото и може да стане причина за редица заболявания.
Именно тук йогата може да бъде изключително полезна за вас. Множество проучвания са доказали, че йога практиките могат да намалят нивата на стрес. По време на практиката вие се концентрирате напълно върху дишането си и усещанията в тялото си и това разсейва ума от ежедневните тревоги. Също така включените в йогата медитативни и дихателни упражнения наистина имат силата да отпуснат тялото и ума.
Само 30 минути упражнения на ден са напълно достатъчни да усетите разликата в начина, по който се чувствате.

2. Редуцира значително болката в гърба
Заседналият начин на живот често е придружен със силни болки в гърба и кръста. Тук йога позите могат да направят чудеса. Упражненията укрепват мускулите на гърба, както и коремните мускули, които са основни за поддържането на тялото в изправена позиция.
Йогата също така включва много упражнения за разтягане и отпускане, което значително може да намали напрежението в мускулите на гърба, раменете и кръста. Позите в йогата се задържат най-често между 10 и 60 секунди, през което време мускулите и ставите се разтягат и огъват. Крайният резултат е постигането на повече издръжливост и гъвкавост.

3. Помага ни да сме по съзнателни и концентрирани върху настоящето
Терминът „съзнателност“, преведено от английската дума “mindfulness”, доста нашумя през последните няколко години. Но какво означава?
Съзнателността е способността на човека да бъде напълно осъзнат в настоящия момент. Казано по- просто, това е изкуството да обръщаме повече внимание на сегашния момент - заобикалящата ни среда, усещанията в тялото ни и най-вече мислите и чувствата ни. Понякога отделяме толкова много време и енергия да мислим върху неща от миналото и бъдещето, че забравяме да се наслаждаваме на настоящето. Йога учи именно на това.
Това което отличава йога от всички останали спортове, е че позволява на човек напълно да се фокусира върху сегашния момент. Това става чрез максимално концентриране върху дишането и движенията на тялото.
Освен това йогата развива и повече самоконтрол върху нашите мисли и чувства. На ден през главата ни минават повече от 70 000 мисли. Представете си колко много е това! Понякога имаме чувството, че ние самите се лутаме в море от мисли и не можем да намерим изход. Йогата учи как да освобождаваме ума от тези мисли и да се отпускаме изцяло.

4. Помага при отслабването
Противно на много очаквания, йогата също може да ви помогне да свалите излишни килограми. Мислите си, че за да отслабнете трябва непрестанно да се потите върху тичащата пътека, но не сте изцяло прави.
Въпреки че йогата не е високоинтензивен спорт, тя пак може да вкара тялото ви в чудесна форма, да стегне мускулите и да ви помогне да отслабнете. Доказано е, че ако отделяте по 30-40 минути на ден за йога, това напълно може да трансформира тялото ви. Позите помагат за заздравяването на мускулите, забързването на метаболизма и горенето на калории. Сами ще се убедите, че понякога йогата е по- ефективна от правенето на коремни преси например.

5. Прави тялото по-силно
Експерти препоръчват да правите силови тренировки поне два пъти седмично, за да поддържате метаболизма си бърз, а костите - здрави. Когато чуете за силови тренировки, сигурно си представяте как трябва да вдигате щанги. Всъщност йогата също е силова тренировка, тъй като през по-голямата част от времето се налага да държите собственото си тегло в различните пози.
Може би сте обръщали внимание как телата на йога инструкторите винаги са стегнати, слаби и с релефни мускули. Това е доказателство, че йогата наистина стяга мускулите, а и ви помага да отслабвате, без да се налага да правите високоинтензивни кардио тренировки. Ще се убедите, че йога може да бъде също толкова ефективна, колкото и тежестите.
Ако пък сте фенове на по-тежките тренировки, йога може да бъде чудесно допълнение към вашата фитнес програма. Също така може да бъде от полза при практикуване на други спортове, тъй като увеличава издръжливостта и гъвкостта в тялото.

6. Подобрява съня
Проблемите със съня често са в резултат на натовареното ни ежедневие и високите нива на стрес. Ако заспивате трудно или се будите през нощта, йога наистина може да ви помогне. Проучвания са доказали, че хората, страдащи от безсъние, които ежедневно извършват йога, спят по-дълго, заспиват по-бързо и ако се будят посред нощ, по-лесно заспиват обратно. Ако практикувате йога редовно, ще се чувствате и много по-отпочинали и заредени през деня.

Както виждате, йогата има доказани предимства, а и съм сигурна, че ще откриете много повече за себе си в момента, в който започнете да практикувате. Не се притеснявайте от факта, че не сте достатъчно гъвкави или не правите позите „правилно“ в началото. Най-важното е да намирате тези 30 минути на ден, които да отделяте за себе си и своето тяло и да им се наслаждавате напълно.

Прочетете и за предимствата на йога за лице.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X