Напишете дума/думи за търсене

8 ползи от рисуването за мозъка

Грижата за вашето психично здраве е също толкова важна, колкото и поддържането на здраво тяло. Както тренирате във фитнеса, за да изградите мускулите си, има и някои дейности, които може да правите, за да поддържате мозъка си в добра форма.

Ползите от рисуването и рисуването за вашето психично здраве
Рисуването може да бъде изключително релаксиращо. Това е идеална дейност за изключване от реалността и за контакт с вътрешното ви Аз. В допълнение, това е перфектното средство за комуникация, за да насочите емоциите си и да позволите на неизказаните ви думи да текат през вашата креативност.

1. Подобрява настроението
Може просто да оцветявате в книжка с картинки или да дадете воля на въображението си, като рисувате върху платно. Която и от вее дейности да изберете, изискват да съсредоточите ума си и напълно да забравите как може да се чувствате за момент.
Поради тази причина рисуването и изразяването на чувства чрез изкуство може да бъде отлична форма на умствена гимнастика.

2. Повишава концентрацията
Креативността и вниманието към детайла, които някои художници влагат в творбите си, често изискват изключително задълбочен анализ и концентрация.

По същия начин, за да рисувате, трябва да изчистите ума си, за да канализирате и да изразите това, което наистина искате да сътворите върху платното.


3. Помага за намаляване на пристъпите на тревожност
Страхът, тревожността и безпокойството са чувства, които засягат някои от нас повече от други. Понякога те причиняват пристъпи на паника.
За щастие, арт терапията чрез рисуване и други техники се оказа добър инструмент за подпомагане на управлението на тревожността. Това е така, защото ви позволява да отклоните вниманието си от всякакви вредни мисли и да се съсредоточите върху творчеството си.

4. Намалява стреса
Разследване, публикувано от Американската асоциация по арт терапия, анализира проби от слюнка от група участници по време на сесия за рисуване. След артистичната си среща участниците в проучването показват значително намаляване на нивата на кортизола - „хормона на стреса“.

5. Помага за откъсване от реалността
С нарастването на дистанционната работа и ежедневната връзка с интернет всички ние се нуждаем от начин да си почиваме от време на време от нашите смартекрани.

Рисуването позволяват да ангажираме ума си с художествените си начинания. Тези дейности също помагат за намаляване на пристрастяването към социалните медии и всякакви чувства на болка поради постоянното свързване с виртуалното пространство.

6. Насърчава емоционалното благополучие
Изкуството също е идеално средство за изразяване и катарзис за пациенти, страдащи от рак, психични заболявания, затлъстяване и ХИВ, както и за жертви на травми, затворници и възрастни хора.

7. Подсилва креативността
Изкуството и всички негови проявления, особено живописта и рисунката, ви позволяват да оставите въображението и творчеството си да се развихрят, за да може да създавате свои собствени уникални и необичайни произведения на изкуството.

В допълнение, това е идеалното средство за създаване на фантастични вселени или за изразяване чрез символика на основните мисли и чувства в ума и сърцето ви.

8. Насърчава устойчивостта
Подобно на писането, музиката или театъра, рисуването са средство за комуникация. Последното обаче няма нужда от думи, за да разкаже история. Освен това то може да помогне на хората да се справят с травматични или болезнени преживявания.
Изкуството може да се използва и като вид кодирана комуникация. Това може да бъде представено с конкретен цвят (известният син период на Пикасо) или чрез други символи като обстановка, герои или композиция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X