Напишете дума/думи за търсене

Какво дъхът се опитва да ни каже за нашето здраве

Вероятно вече знаете основните принципи, когато става въпрос за поддържане на дъха ви ментово свеж (или поне несмъртоносен за онези, които се намират около вас).
Четкане с паста, почиствате с конец за зъби и изплакване с вода за уста няколко пъти на ден.
Не си представяте да си поръчате чеснов хляб на първа среща и винаги слагате дъвка без захар в устата малко след като изпиете сутрешното си кафе.

Но какво да правите, ако въпреки всички тези неща дъхът ви все още мирише?

Това е доста често срещано, тъй като лошата орална хигиена не е най-честата причина за лош дъх. Това твърди д-р Харолд Кац - зъболекар, бактериолог и основател на California Breath Clinics.

Повечето пъти хроничният лош дъх всъщност се дължи на сухота в устата: когато нямате достатъчно влага, бактериите, които живеят в устната кухина, процъфтяват.

„Когато спите през нощта, производството на слюнка е малко или никакво. Това причинява сухота и сутрешен дъх“, обяснява Кац. Ако сутрешният дъх е единственият ви проблем, всъщност нямате проблем (просто измийте добре зъбите). Но много хора имат сухота в устата (и съпътстващата лоша миризма), която остава през целия ден, често благодарение на лекарства, които приемат.

„Седемдесет и пет процента от медикаментите, отпускани с рецепта, включително антидепресанти, антихистамини и лекарства за кръвно налягане, причиняват сухота в устата като страничен ефект“, казва Кац. Така че, ако забележите, че хората често се отдръпват, когато говорите, попитайте вашия лекар дали вашите лекарства може да са виновни. Ако е така, пиенето на повече вода, дъвченето на дъвка без захар или може би преминаването към друго лекарство може да помогне. В други случаи хроничният лош дъх може да сигнализира, че нещо липсва в тялото ви. Специфичният аромат може да предостави улики, които могат да помогнат на вашия лекар или зъболекар да разбере какво не е наред.

Ето 5 неща, които дъхът ви се опитва да ви каже за вашето здраве.

1. Ако мирише на нафталин
Може да имате алергии, постназално капене или инфекция на синусите. Когато имате хронични проблеми със синусите, бактериите в устата ви могат да превърнат протеините в слузта в съединение, наречено скатол. Приемът на лекарства за алергия, изплакването на синусите с нети пот (каничка с чучур)или започването на антибиотици при установена бактериална инфекция трябва да помогнат.

2. Ако мирише на плодове
Може да имате диабет. Захарта в кръвта обикновено се насочва към клетките, където се използва за енергия. Ако това не се случи, кръвната захар се повишава и вашите клетки започват да изгарят мазнини за енергия. Страничен продукт от този процес са кетони, които могат да накарат дъха ви да мирише на плодове, казва д-р Шилпи Агарвал - лекар по семейна медицина и лекар по интегративна медицина във Вашингтон, окръг Колумбия. „Ако забележа това при пациент, бих тествал кръвната му захар, за да видя дали не е развил диабет”, казва Агарвал.

3. Ако мирише на кисело мляко
Може да имате непоносимост към лактоза. Тази миризма може да означава, че не разграждате правилно протеина в млечните протеини. Вероятно ще имате и други симптоми - диария, спазми и газове след консумация на млечни продукти.


4. Ако мирише на мръсен памперс
Може да имате камък на сливиците. Бактериите и останки от храна могат да заседнат в сливиците ви и да образуват видим „камък“ в пукнатините. Общопрактикуващ лекар би трябвало да може да отстрани вредната частица с тампон или форцепс.

5. Ако мирише на нещо гниещо
Може да имате белодробно заболяване. „Много неприятната миризма, много по-лоша от традиционния лош дъх, може да е признак на белодробен проблем, вариращ от инфекция (като пневмония) до рак”, твърди д-р Кац.

В момента се разработват дихателни тестове, предназначени да идентифицират миризмите, свързани с карцинома. Ако подозирате, че може да имате някакъв проблем с белите дробове, посетете лекар. След прослушване със стетоскоп той може да ви насочи за кръвна картина, рентгенова снимка на гръдния кош или да препоръча други тестове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X