Напишете дума/думи за търсене

Доц. Румен Димитров, управител на медицински център “Фемина”: Лекуваме инконтиненция щадящо, безболезнено и с най-висок клас апаратура

Резултатите са уникални след:

  • три сеанса лазерна терапия през месец за укрепване на съединителната тъкан на тазовото дъно и 
  • шест процедури електромагнитнатерапия за три седмици, която действа на мускулатурата

- Доц. Димитров, в медицински център “Фемина” лекувате с отлични резултати пациентки с разнообразни гинекологични и уринарни смущения. Сред тях е и стрес инконтиненцията. Какво точно представлява заболяването и как постигате лечението му?

- Стрес инконтиненцията е симптом, при който настъпва неволево изпускане на урина по време на рязко покачване на коремното налягане. Случва се при кашляне, кихане, физическо усилие, вдигане на тежест, но понякога може да настъпи при тичане или смях.

Обикновено

засяга физически активни жени, които танцуват, спортуват, работят

Това е най-масовият вид инконтиненция.
Другите типове са характерни за други възрастови групи. При възрастните преобладаваща е urge инконтиненцията, т.е. пациентът има позив за уриниране, но не може да го овладява. При стрес инконтиненцията може да се вземат превантивни мерки, които да я предотвратят, но при възрастните с urge инконтиненция тя не може да се избегне. При този тип симптомите са много по-тежки и отражението върху качеството на живот е още по-неблагоприятно.

- Какви мерки могат да предприемат жените, за да избегнат неволевото изпускане?

- Пациентките може да направят превантивно волево стискане, когато има стресов момент, да не вдигат тежко, да не кашлят, да държат пикочния мехур празен. Това изисква често ходене до тоалетната, което също е неприятно.

- Какви са най-честите причини, при които се случва инконтиненцията?

- Причините са анатомични промени, които настъпват в тазовото дъно при жената с нарушаване на опората на пикочния мехур, на уретрата, със засягане на функцията на уретралните сфинктери. Всичко това намалява затварящата способност на уретрата и възможността тя да удържа натиска на коремното налягане при тези стресови маньоври.

- Кога хората трябва да потърсят специалист?

- Обикновено хората с години носят този проблем.

Смятат го за нещо обидно или срамно и не търсят лекар

- Какво лечение прилагате на пациентите?

- За да говорим изобщо за лечение, трябва да имаме много точна диагноза на състоянието, оценка на анатомията на тазовото дъно, за да може да преценим кой метод да приложим в конкретния случай. Лечението е хирургическо и нехирургическо. При тежките дефекти се налага оперативна корекция, а при по-леките са възможни методи на алтернативноконсервативно лечение.

Неоперативното лечение е обект в нашия медицински център. Тук лекуваме с щадящи техники, които дават отличен резултат, без пациентът да изпитва болка, без да отсъства от работа, от дома, без да се налага да се възстановява и да ползва болничен.
Във “Фемина” прилагаме лазерна и електромагнитна терапия. Лазерната цели да укрепи съединителната тъкан, която поддържа структурите в тазовото дъно. Електромагнитната терапия действа на мускулатурата. Позицията на тазовите органи зависи от два фактора - съединителната тъкан и мускулатурата на тазовото дъно.

Лазерът въздейства на съединителната тъкан, а електромагнитът - на мускулатурата. Съществуват упражнения на Кегел за стягане на мускулите на тазовото дъно, които волево са трудноизпълними и ефектът от тях не е голям.

Електромагнитът прави стимулация, каквато човек никога не може да постигне волево. Той укрепва мускулатурата на тазовото дъно, което не може да се постигне по друг начин. Лазерът пък променя структурата на колагенните влакна. Фотоните, които “удрят” върху молекулата на колагена, променят нейната пространствена структура. Вследствие на това колагенните влакна се скъсяват. На втори етап настъпва синтез на нов колаген, който е по-отложен във времето. Всичко това води до възстановяване на анатомията на тези структури до степен, че да изчезне симптомът на стрес инконтиненцията.

- Колко дълго продължава лечението?

- Лечението не е един сеанс. Лазерното лечение включва три сеанса през един месец. Отчетлив ефект се наблюдава след второто третиране. Не е никак болезнено. Използват се различни лазери, но най-добрият е Erbium лазерът, с какъвто ние разполагаме. Той е с най-доказано добри въздействия в тъканите. Магнитната терапия също се извършва амбулаторно и безболезнено.

Пациентът сяда върху стол, под който се намира магнит

Започва електромагнитната стимулация, а пациентката усеща потрепвания на тазовата мускулатура. Столът сменя режимите на електромагнитното поле и усещанията се менят, но не е болезнено. Стандартно се правят шест процедури в рамките на три седмици.

Съветваме пациентите с инконтиненция да се подложат на двата вида лечение, защото ефектът е кумулативен.

Предстои откриването на новия ни филиал, в който сме разположили най-висок клас апаратура и ще прилагаме този тип лечение. Целта е и да не се смесват пациентите с останалите.

Можете да ни откриете на:

Адрес: гр. София, ул. “Дунав“ No 47

Телефони за контакти: 02 / 983 30 20, 02 / 983 57 97, 088 903 05 95

https://mcfemina.com/

  • Ключови думи:
X