Напишете дума/думи за търсене

Митът за Калисто - девойката, която блести в нощното небе

Има много различни версии на мита за Калисто, въпреки че има определени елементи, валидни за всички тях.

Това е историята на едно от многото любовни завоевания на Зевс. Той имал особена слабост към извънбрачните приключения, но винаги бил разкриван от съпругата си Хера.
Митът за Калисто твърди, че тя била изключително омайна жена. Всъщност името Калисто означава „най-красивата“. В повечето версии на историята тя е дъщеря на цар Ликаон, който имал 50 - всички от различни жени.

Цар Ликаон бил културен и силно религиозен човек. Той помагал на народа си да расте и да се развива. Той основава град, наречен Ликосура. Там той построява храм за Зевс, в който често се правили жертвоприношения, някои от които човешки. Жертвите обикновено били чужденци, които Ликаон убивал в чест на боговете.

Зевс бил раздразнен от практиките на Ликаон. Неговият обичай противоречал на свещения закон за благословеното гостоприемство, много ценен от гърците.

Раздразнен от тези преувеличени жертви, Зевс решил да се представи за поклонник и да посети къщата на Ликаон. Ликаон заподозрял божествения произход на своя гост, убил един от собствените си синове, сготвил го и го сервирал на предполагаемия чужденец. Зевс се разгневил и превърнал царя във вълк. След това подпалил двореца и си тръгнал.

Многобройните синове на Ликаон, които не си взели поука от последствията от наказанието, скоро станали известни със своята гордост и липсата на състрадание. Слухът отново стигнал до ушите на Зевс, който този път се преоблякъл като просяк и отишъл в двореца.

Принцовете убили един от братята си и поднесли вътрешностите му, смесени с тези на някои животни, на Зевс за вечеря. Осъзнавайки това, кралят на Олимп ги превърнал всички във вълци и след това унищожил двореца им с мълния. В същото време той върна към живота пожертвания брат.

Митът за Калисто
Митът за Калисто твърди, че тази красива жена се била посветила в служба на Артемида - богинята на лова и кралицата на природата. Тя изисквала всички жени, които са в нейното обкръжение, да бъдат девствени. Това се налагало, защото тя самата била положила обет за целомъдрие и не търпяла близостта на мъже, независимо дали са богове или смъртни.

Когато Зевс видял Калисто, той веднага се влюбил в нейната красота. Опитал се да я съблазни, но безуспешно. Затова той приел формата на бог Аполон, брат близнак на Артемида, и с коварство и хитрост постигнал целта си.

След тази плътска среща Калисто забременяла. Един ден Артемида помолила нея и другите жени в нейния двор да се изкъпят в реката. Когато Калисто останала без дрехи, богинята видяла, че коремът й е пораснал и разбрала, че е бременна. Тъй като била нарушила обета за целомъдрие, Артемида я прогонила веднага.


Съзвездие в небето
Тази история стигнала до ушите на Хера, съпругата на Зевс, и за отмъщение тя я превърнала в мечка. Калисто била разделена от сина си Аркас и трябвало да се скита години наред в гората.
Много години по-късно Калисто забелязва Аркас в гъсталака. Тя веднага го познала и се затичала да го прегърне. Той бил станал силен млад ловец и когато видял Калисто да се приближава, той взел лъка и я застрелял. За него тя било просто животно.

Зевс, който разбрал какво се е случило, решил да попречи на младежа да убие собствената си майка. Ето защо, преди стрелата да я достигне, той превърнал Калисто в съзвездие, така че тя да свети в небето завинаги и да постигне безсмъртие.

В същото време той трансформирал Аркас в друго второстепенно съзвездие, за да му позволи винаги да бъде с майка си. Така се образували Голямата и Малката мечка, които и до днес остават обединени в небето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X