Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за цветето райска птица?

Райска птица е популярното наименование на вида Strelitzia reginae. Името му идва от латинското reginae, което означава „кралица“. Това е растение, което се отличава с красивите си екзотични цветове в нюанси на оранжево, синьо и виолетово, които наподобяват формата на глава на птица.

Произхожда от Южна Африка, но се е разпространило в различни области, тъй като се адаптира към тропически и субтропичен климат, което го прави популярно в Колумбия, Коста Рика, Мексико, Еквадор, Венецуела, Гватемала и средиземноморските брегове. Наред с орхидеите, хеликониите и антуриумите е едно от най-популярните тропически растения.

Цъфти през цялата година, особено в най-горещите летни месеци. Освен това има дълъг живот. Тъй като е родено в тропически климат, то изисква оптимална температура от около 25 градуса и минимум 10 градуса. Също така се нуждае от влажност близо до 70% и може да достигне височина до 2 метра.

Райската птица се характеризира със сладък нектар, който привлича птици и насекоми, като колибри и пеперуди.

Грижа за растението райска птица
Растението райска птица е издръжливо. Вирее добре в крайбрежни райони със силни ветрове. Въпреки това изисква специални грижи, за да бъде здраво и да расте оптимално.

1. Достатъчно слънчева светлина
Това тропическо растение трябва да получава слънчева светлина поне 4 часа на ден. Важно е обаче да има и сянка в най-горещите месеци.
Ако живеете на място, където сутрин има силни студове или температурата пада под 10 градуса, най- добре е да го държите на закрито.

2. Засадете го в подходяща почва
Най-добре се чувства в почви с умерено кисело рН и богати на калций, магнезий и калий.
Освен това изисква добър дренаж, за да се избегне преовлажняване.

3. Подрязвайте редовно
Когато цветето увехне, е добре да се отстраняват мъртвите, кафяви или увехнали части, за да се подпомогне регенерирането му.

4. Правилен размер на саксията
Има силни корени и ускорен растеж. Ето защо е необходимо да се пресажда веднъж годишно.

5. Наторявайте често
Райската птица реагира добре на оборски тор или домашен компост. Трябва да го торите на всеки 20 дни, защото това е растение, което много добре цени органичните вещества.

6. Поливайте внимателно
Една от най-честите грешки, които отслабват или убиват растението райска птица, е прекомерното поливане. Това води до загниване на корените му.

Трябва да поддържате почвата равномерно влажна и да не се образуват локви. През зимния сезон може да го поливате два пъти седмично, а през лятото 4 пъти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X