Напишете дума/думи за търсене

Как да кажем на партньора си, че не сме щастливи

Чувствате ли се нещастни в момента? Мислите ли, че произходът на това усещане се корени в сегашната ви връзка? Може би е време да поговорите с партньора си.

Осъзнаването, че сте нещастни в романтичните си отношения, не се случва изведнъж. Това е бавен процес, който е пълен с разочарование, попарени очаквания, скучна рутина, която удавя надеждите ви, и чувство на отчаяние. Отначало може да се опитате да пренебрегнете това неопределимо усещане, което притъпява духа ви, но в крайна сметка няма връщане назад. Трябва да действате.

Да разкриете нещастието си пред любимия, е приоритет номер една за вашето собствено добруване и за това на отношенията ви с отсрещния. Не може да продължавате да се самозалъгвате, както и да лъжете човека до вас.

Писателката Силвия Плат казва, че в определен момент от живота си е почувствала как дробовете й са били пълни с лавина от въздух, дървета, планини и хора. Тя приемала за даденост, че това е щастие. Щастието е като да дишаш дълбоко и интензивно. Докато нещастието е задух и чувство на мрак.

Ако изпитвате липса на надежда, мотивация и жизненост във връзката си, това трябва да е причина за безпокойство. В крайна сметка любовта трябва да означава преди всичко щастие, хармония и удовлетворение.

Разбира се, никоя връзка не е постоянна леха от рози, нито пък хармонията е константа 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Винаги има неравности по пътя, спорове, проблеми и разочарования. Фактът, че тези неща се случват, не е неизбежен знак, че връзката е към своя край. Това са предупреждения, че има нещо, което трябва да бъде дискутирано и да бъде разрешено.

Предлагаме ви някои насоки, които е добре да вземете предвид, ако сте в подобна ситуация.

1. Помислете защо сте нещастни и какво ви е довело до тази ситуация
Преди да споделите тази емоционална реалност с партньора си, помислете. Какво се случва, за да се чувствате така? Трябва да изясните какво е предизвикало това усещане. Познаването на произхода му ще ви позволи да разберете причините за него и да помислите за някои стратегии за справяне. За да направите това, опитайте се да отговорите на следните въпроси:

• Кога започнахте да се чувствате така?
• Какви ситуации засилват или намаляват чувството ви за нещастие?
• Какво може да реши липсата на благополучие и чувството ви за загуба на надежда?

Възможно е причината за вашия дискомфорт да не е във връзката ви, а в друг контекст. Някои социални и психологически реалности могат да предизвикат това чувство. Например работа или липсата й, лични или екзистенциални проблеми, липса на самочувствие, тежестта на минала травма и т.н.

2. Съсредоточете се върху емоциите си и изразете това, което чувствате, без да изпитвате вина
Ако искате да кажете на партньора си, че не сте щастливи, трябва да сте искрени и настоятелни. Използвайте фрази, които започват с „вярвам, чувствам, искам“.

Преди всичко не обвинявайте. Избягвайте изрази като „Мислиш само за себе си“. По-добре е да започнете разговора, като ясно изразите личната си реалност и как се чувствате в нея.

3. Слушайте съпричастно и се подгответе за отсрещната реакция
Диана Р. Гарланд, доктор на науките от университета в Луисвил (САЩ), провежда проучване за ползите от обучението на двойки в умението за активно и съпричастно слушане. Всъщност има много малко измерения, които могат да структурират една връзка по толкова здравословен начин като това да знаете как да се изслушвате един друг.

Също така е наложително вашият партньор да ви обръща внимание и да разбира вашата лична реалност. Но имайте предвид, че малко неща могат да бъдат толкова болезнени и тревожни, колкото да научите, че половинката ви не е щастлива.
Затова трябва да сте подготвени за реакцията на човека до вас. И да слушате какво има да каже. Това е изключително важно.

4. Подгответе се за промяна
Нещастието може да бъде източник на личен проблем като безработица, латентна депресия, неразрешена травма и др. Така че може да се обичате с партньора си, но да не сте щастливи поради причини извън връзката ви.

В трудни моменти е по-необходимо от всякога да имате взаимната си подкрепа. Истинската любов означава взаимна ангажираност при всяко предизвикателство и обстоятелство. Именно тази способност да отговаряте активно и автентично на нуждите на вашия партньор ви позволява да разрешите всяко предизвикателство или проблем.

Зряло прекратяване на връзка
Не на последно място, в много случаи нещастието произлиза от разбито сърце. Чувствата понякога се износват, избледняват и изчезват. Ако това е вашият случай, не удължавайте агонията. Не чакайте да видите какво ще се случи. Не чакайте, за да видите дали отношенията ще се променят или дали ще промените решението си и решите, че искате партньора си отново.

Когато възникне разочарование и липса на обич, благосъстоянието на връзката ви може да отстъпи място на презрение, спорове, предателства и изключително неприятни преживявания.

Трябва да предотвратите това да се случи. Действайте зряло и сложете край на отношенията си, като изясните причините. Ако направите това и ясно изразите, че сте спрели да обичате партньора си, това ще му попречи да храни фалшиви надежди.

Вашето нещастие има произход, който трябва да изясните. Знанието как да реагирате на случилото се ще ви позволи да действате при тези обстоятелства и да възстановите благосъстоянието си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X